Google Ellmann: Többet tud rólad, mint te magad

Ismerj meg egy olyan mesterséges intelligenciát, amely az életed történetét meséli el neked – talán még mielőtt te magad is megtennéd. A Google Ellmann projektje egy érdekes és titokzatos újítás, ami egyesek szerint izgalmas, mások szerint pedig ijesztő.

Az Ellmann projekt, melyet a Google boszorkánykonyhájában készül, egy élettörténet-mesélő, ami a multimodális Gemini mesterséges intelligenciát alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a szöveges információkat képes feldolgozni, hanem a képeket, videókat és hangot is. A projekt belső kódnéven fut, és egyelőre nem tették közzé részleteit, de a pletykák szerint az Ellmann az életünk átfogó összképét hivatott megalkotni.

A névadó, Richard David Ellmann, irodalomkritikus és író, James Joyce életrajzának szerzője, ihlette az Ellmann projektet. Az Ellmann egyfajta digitális életarchívum, amely feldolgozza a felhasználó életét, a képektől a keresési lekérdezésekig, és azonosítja a jelentős eseményeket, kapcsolatokat és személyes érdeklődési köröket.

A Google Geminijének segítségével az Ellmann projekt egy “Ellmann Chat” nevű társalgási felületen keresztül lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kérdéseket tegyenek fel saját élettörténetükkel kapcsolatban, és személyre szabott válaszokat kapjanak. A Google ezt úgy képzeli el, mint egy olyan ChatGPT-t, ami mindent tud a felhasználó életéről.

Az Ellmann nemcsak tényszerű információkat idéz fel, hanem összefoglalja a felhasználói preferenciákat is, például a kedvenc tevékenységeket vagy ételválasztásokat, adatminták és trendek alapján. A cél nemcsak az, hogy válaszokat adjon a felhasználók kérdéseire, hanem hogy egy teljeskörű képet kapjon az életükről. Az Ellmann olyan dolgokat ismerhet meg, amiket a felhasználó sosem osztott meg másokkal.

Azonban, mint minden újítás esetében, itt is felmerülnek aggodalmak. Az Ellmann projekt hatalmas mennyiségű személyes adathoz fér hozzá, és bár a Google azt állítja, hogy az adatvédelem kiemelt prioritás, sokan aggódnak az ilyen nagy adatmennyiség kezelése miatt. A felhasználók kevéssé tudják ellenőrizni, hogy az Ellmann algoritmusai miként tanulnak és osztanak meg információkat, és ez a pont egyelőre tisztázásra vár.

Fontos megjegyezni, hogy az Ellmann jelenleg még csak belső projekt, és a Google nem erősítette meg, hogy nyilvánosságra hozza-e a jövőben. A projekt izgalmas lehetőségeket kínál, de a magánélet védelmének biztosítása kulcsfontosságú lesz az ilyen típusú technológiák fejlesztése során. A Googlenak fel kell vállalnia az adatvédelemmel kapcsolatos felelősségét, miközben elősegíti az innovációt és a felhasználói élményt.