Graffititől a street artig – Street–Up címmel nyílik kiállítás a pécsi m21 Galériában

Graffititől a street artig – Nemzetközi urban art kiállítás nyílik Street-Up címmel május 30-án Pécsett, a Zsolnay Negyed m21 Galériájában. A kiállítás, mely része a városban zajló Street-Up fesztiválnak, többet ígér, mint a hagyományos művészeti bemutatók: egy olyan társadalmi dialógus fórumát kínálja, ahol a látogatók aktívan részt vehetnek a művészet és a közterek újraértelmezésében.

A művészeti kifejeződés társadalmi szerepe

A street art, mint művészeti ág az 1970-es évektől kezdve vált a városi kultúra megkerülhetetlen részévé, ahol a társadalmi üzenetek vizuális formában jelennek meg a nagyvárosok falain.

„A hagyományos, galériák falai közé szorított művészettel ellentétben az utcai művészet bátran követeli a köztereket vászonként, és mindenkit meghív, hogy részt vegyen gazdag narratíváiban és megrendítő üzeneteiben. Több, mint pusztán vizuális látványosság – a rugalmasság, a remény, sőt néha az egység nyelve. Ahogy a művészek bejárják a kontinenseket, alkotásaik hidakká válnak, összekötik a közösségeket és elősegítik a kultúrák közötti kapcsolatokat és párbeszédet.

– írja Yasha Young független kurátor, a berlini Urban Nation alapítója.
Millo_SOUND OF YOU graffiti
Milo – Sound of you alkotása Fotó: ZsÖK

Nemzetközi és helyi alkotók szimbiózisa

A Street-Up kiállítás számos nemzetközi és hazai művész munkáit vonultatja fel.

Yasha Young, a berlini Urban Nation múzeum alapítója és független kurátora szerepet vállalt az esemény koncepciójának megalkotásában. Így az ő közreműködésével öt alkotó mutatkozik be Pécsen: Millo Olaszországból, Christian Boehmer és Adultremix Németországból, Nuno Viegas Portugáliából és Julien Casabianca Franciaországból.

Ezen felül a kiállítás vendége lesz Erell Franciaországból, a francia-osztrák művészpár Jana és JS, a lengyel NDZW és a román Lost Optic és a venezuelai Zeus Salas, akik szintén jól ismert alakjai a nemzetközi street art fesztiváloknak.

A magyar street art színtér kiemelkedő képviselői között szerepelnek Fork Imre, Void, Fat Heat, Gospe, MNU, Mejo, Napush, FSing, valamint a helyi közegből Renesound.

Fork Imre_Daniella_Szfvar graffiti
Fork Imre graffiti műve. Fotó: ZsöK

Interaktivitás és társadalmi bevonódás

A pécsi kiállítás során a művészeti, üzleti és tudományos világ prominens képviselői vesznek részt egy nagyköveti programban, amely a művészek munkásságát hivatott közvetíteni a közönség felé.

A kiállítás egyik fő vonzereje, hogy nem csupán megtekintésre invitálja a látogatókat, hanem lehetőséget biztosít számukra, hogy véleményükkel közvetlenül formálják a város kulturális arculatát. A látogatók szavazhatnak arról, hogy mely művészek alkotását látnák szívesen Pécsen. A tervek szerint a következő, két év múlva esedékes Street Up fesztiválon a szavazatok alapján jelennek majd meg alkotások a városban. Így a kiállítóterem túllép a hagyományos galéria funkcióján, és valódi közösségi térként funkcionál, ami több mint egy művészeti bemutatóhely: egy olyan kezdeményezés, amely a művészetet a társadalmi változások eszközeként helyezi előtérbe.

A művészeti vezető, Fekete Valéria irányításával a kiállítás az utcai művészet társadalmilag elkötelezett, dinamikus formáját helyezi középpontba, elősegítve a kultúrák közötti párbeszédet és az emberi kapcsolatok erősödését.

A kiállítás megtekinthető: 2024.05.30.-2024.09.22.

A Street-Up fesztivál már múlthéten kezdetét vette, elsőként az ART OF SKATE című kiállítást tekinthették meg az érdeklődők, a francia kurátorral magazinunk beszélgetett a megnyitó napján. 

A Zsolnay Örökségkezelő Nkft. közleménye és címlapképe

One thought on “Graffititől a street artig – Street–Up címmel nyílik kiállítás a pécsi m21 Galériában

Comments are closed.