Grammy-díjas DJ is fellép a PEN-en az az a Pécsi Egyetemi Napokon

A PEN Három napon keresztül a legmenőbb hazai előadókkal és zenekarokkal és egy Grammy-díjas DJ/producerrel tölti meg a pécsi Expo Centert május 9. és 11. között.

Pécs legnépszerűbb és legnagyobb zenei eseménye ismét megrendezésre kerül május 9. és 11. között a pécsi Expo Centerben, – azon belül is három helyszínen – ahol rengeteg izgalmas program mellett a magyar zenei élet legnépszerűbb zenekarai és előadói lépnek majd fel külföldi előadókkal egyaránt, hogy felpezsdítsék a tavaszi zsongást. Desh, Valmar, Kowasky Meg a Vega, Beton.Hofi is fellép többek között a PEN-en, így a szórakozás és a felejthetetlen élmények biztosan garantáltak!

Kowaslky meg a Vega PEN
Kowasky meg a Vega május 10-én lép fel a PEN-en. Fotó: Kowalsky meg a Vega Facebook

A Pécsi Egyetemi Napokat a 90-es évek eleje óta rendezi meg a Pécsi Tudományegyetem (akkoriban Janus Pannonius Tudományegyetem), egyetlen céllal: összehozni az egyetem hallgatóit a fesztivál idejére. Mivel akkoriban a pécsi egyetem még jóval kisebb méretet öltött, így a PEN leginkább egy családias rendezvénynek számított, melynek fő programja a diákrektor-választás volt, e köré épült fel a ma már igen népszerű Pécsi Egyetemi Napok rendezvénysorozata.

2000-ben, amikor az egyetem integrálódott a bővülés nem csak az egyetemet érintette, de közbe szólt a PEN számára is, sajnos nem épp pozitív tekintetben, hiszen az elkövetkezendő néhány évben a PEN eseményei laposodni kezdtek, végül 2004-ben az esemény fő programjának számító diákrektor-választás érdektelenségbe fulladt, így az egyetemi programsorozat sem hozta a várt reményeket. Két évvel később, 2006-ban sikerült újjáéleszteni a PEN-t: újra izgalmas programként tekintettek a diákrektor-választásra és a zenei kínálatban is történtek változások, igényesebb, alternatívabb zenei vonalra esett a választás, és új helyszínt kapott, a Zsolnay-gyár személyében. Mindez itt nem ért véget: Pécs 2010-ben elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, ennek kapcsán a város és a Pécsi Tudományegyetem együttműködésbe kezdtek, így az egyetemi programsorozat a Pécs2010 programsorozatának kiemelt részévé avanzsálódott, több mint 40 külföldi és hazai zenekar lépett fel a Pécsi Egyetemi Napokon.

Dzsúdló PEN
Dzsúdló május 9-én tölti meg az Expo Centert.

A következő néhány évben a fesztivál számára otthont adó helyszínek változtak, 2019-ben rendezték meg először a pécsi Expo Centerben. Mint ahogyan a világ minden területét, ágazatát, úgy a PEN-t is érintette a koronavírus: 2020-tól egészen 2022-ig nem került megrendezésre az esemény, hiszen az emberek egészségének megőrzése sokkal fontosabb feladat volt. Hosszú kényszerpihenőt követően tavaly áprilisban tért vissza a város legnagyobb zenei rendezvénye, és idén sem marad el, rengeteg fellépővel várják az egyetemi és nem egyetemi polgárokat egyaránt.

A fesztiválon a szervezők felhívják a figyelmet a környezetvédelem kérdésére is, ennek érdekében ajánlják, hogy az esemény ideje alatt a repoharat használják a bulizók, és a még kevesebb szennyezés érdekében fesztiválbuszokat is indít a helyi tömegközlekedésért felelős Tüke Busz Zrt.

Többek között Dzsúdló, az Ivan & The Parazol, a Bagossy Brothers Company, a Desh, az Elefánt, a Byalex és a Slepp vagy a pécsi Punnany Massif vagy a 30y koncertjén szeretnél tombolni, akkor itt a helyed! Sőt, ha igazi finomságra vágysz, akkor most figyelj, mert a Pécsi Egyetemi Napok elhozza az amerikai Grammy-díjas DJ producert, David Morales-t, aki a legmenőbb mixekkel tölti meg a teret a PEN-en. A fellépők listája nem teljes, rengeteg más hazai és külföldi előadó is részt vesz a zenei eseményen, így mindenképpen érdemes kilátogatni a pécsi Expo Centerbe. A Made in Pécs online programfüzetét érdemes „átlapozni”, itt bővebben lehet olvasni a fellépőkről és a legfontosabb információkról.

A dátum, hogy semmiképp se felejtsd el: május 9-11. Indítsd a fesztiválszezont Pécs legnagyobb zenei eseményén!