Hogyan betarthatóak az újévi fogadalmak?

Az új év beköszöntével sokan elhatározzák, hogy változtatnak az életükben, legyen az az egészségük, életmódjuk vagy más szokásaik. Azonban, ha nem készülünk fel módszeresen és nem alakítunk ki konkrét cselekvési terveket, az újévi fogadalmak könnyen csak üres szavak maradnak. A pszichológusok hangsúlyozzák, hogy a sikeres változásokhoz alapos előkészítésre, tervezésre és tudatos cselekvésre van szükség.

A kutatás eredményei:

Egy friss kutatás szerint az életmóddal és az egészséggel kapcsolatos fogadalmak a leggyakoribbak, és a résztvevők 26%-a tervez változtatást az életének valamely területén. Az életmód és egészség területek vezetnek a káros szenvedélyek, szerelem és párkapcsolat, munka, valamint pénzügyi szokások előtt.

Fogadalmak és a valóság:

Azonban a pszichológusok szerint a legtöbb esetben a fogadalmak csak a szándéknyilatkozat szintjén maradnak, és a tervezett változások nem követik egymást. A nikotinfogyasztók körében végzett kutatás azt mutatja, hogy azoknak csak 15%-a tudja tartani a dohányzással kapcsolatos fogadalmát. A legtöbben az elhatározás megtételét követően sem kezdik el a változtatást, és a kudarcok során sokan feladják.

Szakpszichológus tanácsai:

A klinikai szakpszichológus, Bálint Amarilla szerint az újévi fogadalmaknak többnyire elmarad a tervezési fázis, ami kulcsfontosságú a változások sikeres végrehajtásához. Nem elég csupán kijelenteni a szándékot; fontos részletekre és konkrét cselekvési tervekre is szükség van. A pszichológus azt javasolja, hogy szakaszokra bontsuk le az előttünk álló utat, rendeljünk megfelelő időintervallumokat, és készüljünk fel a nehézségekre is.

Az elkeseredés lehetséges következményei:

A szakember szerint a változásokban való kudarcok gyakran az elkeseredés miatt következnek be. Fontos elfogadni, hogy a szokások változtatása nem könnyű, és a kudarcok a változás természetes részét képezik. Az elkeseredés helyett érdemes újra nekiindulni egy botlás után, és kitartóan dolgozni a kitűzött célunk elérésén.

A tudatos célkitűzés fontossága:

A szakpszichológus kiemeli a célok tudatos kitűzésének jelentőségét. Nemcsak az általános fogadalmaknál, hanem az ártalomcsökkentés területén is fontos a tudatos tervezés és az esetleges segítség igénybevétele. Példaként említi a hevítéses dohánytermékek vagy nikotinpárnák használatát azok számára, akik a hagyományos cigarettáról való lemondásra készülnek.

Az újévi fogadalmak tehát nem csupán az elhatározásról szólnak, hanem a tudatos tervezésről és cselekvésről is. A változások hosszú távú fenntartásához és sikeres végrehajtásához idő, reális gondolkodás és kitartás szükséges.

One thought on “Hogyan betarthatóak az újévi fogadalmak?

Comments are closed.