Friss

Hokedli: a találékonyság mintapéldája

Sinkó Bori, a Nagymező utcai Hokedli tulajdonosa, több szempontból is nagy fába vágta a fejszéjét, de végül sikerrel járt. Egy aprócska helyből főzte ki a maximumot, és egy számkivetett ételt, a főzeléket, szerettette meg budapesti vevőivel.

Bori minden elképzelését belesűrítette a Hokedli ételbárba: legyen környezetbarát, gluténmentes, segítsen a hátrányos helyzetű embereknek és nem utolsó sorban legyen finom.

A Hokedli ötlete egy pályázat keretében született meg, ami a Gyermekház Alapítvány teakonyhájaként működött akkoriban. Viselkedés- és figyelemzavaros gyerekeket tanítottak főzni, de később sem feledkeztek meg a rászorulókon. A pandémia idején a hajléktalanszállók is karantén alatt voltak és hogy hozzájuk is eljusson az étel, a Hokedli, összefogva a Budapest Bike Maffiával, napi száz adag ételt főzött a hajléktalanoknak.

Már csupán ennyiért is megtapsoltam volna Borit, de mivel ki nem állhatom a főzeléket, muszáj voltam megkóstolni, ők mit hoznak ki belőle. Mint sokan mások, én is alultáplált vagyok a főzelék gasztronómiájának területén, épp emiatt fejbe vágott, mennyi alapanyagból lehet istenien finom, könnyű és egészséges ételt készíteni.

A liszttől teljesen megszabadultak, minden önmagával van sűrítve, az étlap pedig a szezonálisan kapható zöldségekből és tiszta kreativitásból áll össze. Minden nap három leves és főzelék közül válogathatunk, lássunk is párat: feketeszezámos karfiolkrémleves és wasabis kelbimbófőzelék. Citrusos céklakrémleves, sültgombás burgonyafőzelék. Kapros cukkinifőzelék és bazsalikomos zöldborsófőzelék. A menü megállás nélkül változik és kezd olyan érzésem lenni, hogy a lehetséges főzelékkombinációk száma végtelen.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy kukkantson be hozzájuk, mert a Hokedli, ez az apró, csupacsoda ételbár bebizonyította, hogy méltó helyet érdemel a budapesti gasztrodzsungelben.

[Best_Wordpress_Gallery id=”154″ gal_title=”Hokedli”]