Ilyen az, amikor beszippant a belváros – Top 5 program

Bár az ország fővárosa egész évben fantasztikus programokat nyújt, ahogy igazán nyáriasra fordul az az idő, úgy indul be az egyre nagyobb zsongás a belvárosban. Végeláthatatlan koncert-és színházi élmények, jobbnál-jobb kiállítások és gasztronómiai programok várják azokat, akik úgy igazán pezsegni vágynak. A főváros szívének közepén pedig ott van a hatodik kerület, ahol mindez természetes módon koncentrálódik.

Színházak otthona

A színház rajongóknak kedvezően a 6. kerületben található meg a legtöbb színház, melyek folyamatosan megújuló, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szórakoztató előadásokkal és programokkal készülnek. A 6SZÍN úgy alakítja programjait, hogy napközben a gyerekeké legyen a színpad, játékos ismeretszerzésen keresztül igyekeznek a fiatalabbaknak is átadni a színház élményét. Az Újszínház műsorlistáján nemcsak magyar, klasszikus és kortárs darabok kerülnek megrendezésre, hanem külföldi művek is helyet kapnak a színpadon. A Thália is közönség kedvenc, ahol a kultúra kedvelő vendégek három különböző helyszínen tekinthetnek meg darabokat. A Magyar Állami Operaház impozáns épületének köszönhetően pedig igazi látványosság is. De ez a kerület büszkélkedhet a Radnóti Színházzal, a Kolibri színházzal, ahol főként alternatív színházi darabok, jazz és irodalmi estek, idegen nyelvű előadások várják a nézőket. A lista pedig hosszasan folytatódik, a Budapest Bábszínház, az Art Színtér, a Játékszín, az Operettszínház és az Illúzió színház is várja a nézőket.

Kiállítások bölcsője

A Magyar Sajtófotó Kiállítás a Budapest Photo Festival része, ahol idén 250 fotográfus 2470 pályaműve nevezett, összesen 6810 fotóval. A pályázat anyagából készült a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás, mely április 12. és június 2. között tekinthető meg. Budapest egyik legmegrázóbb múzeuma a Terror Háza is itt található, mely négy szinten található állandó kiállításai várják az érdeklődőket. A labirintusokon, szobákon, folyosókon átívelő kiállítások Magyarország történelmének egyik legvéresebb időszakát örökítik meg, a 20. századi diktatúrák áldozatainak emlékére készültek. A helyszín az Andrássy út 60.

Gasztroesemények hazája

Aki járt már a 6. kerületben, az pontosan tudja, hogy jobbnál jobb helyek jönnek sorba, ahogy andalog az utcákon. Kávézók, éttermek, streetfood truck-ok sora látja el az ide érkező turistákat és a helyieket egyaránt. Napernyőkkel teli teraszok váltják egymást, melyek igazi felüdülést kínálnak a betondzsungel forróba hajló időjárásában. Az N28 Wine & Kitchen borétterem a Nagymező utcában például május 20-25-e között terasznyitogató hetet tart, ahol a kis magyar kézműves pincészetek különleges, limitált szériás borait kínálják Nagy Szabolcs séf kortárs magyar fogásai mellett, aki naponta frissülő szezonális alapanyag fókuszú ebédmenü kínálattal várja gasztronómia iránt fogékony vendégeket.

Filmek és koncertek központja

A már hagyománynak számító Artmozik Éjszakája idén május 17-én kerül megrendezésre Budapest filmszínházaiban, többek között a Puskinban, a Toldiban, a Tabánban, a Kino Cafeban, a Művészben és a Corvin Moziban is. Kora estétől napkeltéig lehet a helyszíneken szuper filmeket nézni. De nem csak a jó filmek, hanem a zenés előadások és koncertek listája is végtelen a 6. kerületben.A komolyabb műveket kedvelők a Magyar Állami Operaház, a Zeneakadémia, a Szent István filharmonikus zenekar vagy a Liszt Ferenc kamarazenekar koncertjei közül válogathatnak. A Szent István Bazilika orgonakoncertjei tovább bővítik a programlehetőségeket.

Ti merre indultok?