Jelenlét: Dr. Perczel-Forintos Dóra a Mindfulness Kognitív Terápiáról

Az online előadássorozat a Semmelweis Egyetem Szenior Akadémiáján.

A Semmelweis Egyetem immár kilencedik évadjában futó online ismeretterjesztő előadássorozata, a Szenior Akadémia, újabb érdekes témával rukkolt elő. A sorozat nyolcadik előadásában dr. Perczel-Forintos Dóra, a Klinikai Pszichológia Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára beszélt a mindfulness, azaz a tudatos jelenlét alapú kognitív terápiáról.

Az előadás során dr. Perczel-Forintos Dóra kiemelte, hogy a mindfulness nem csupán egy technika, hanem egy minden pillanatban jelenlévő, ítéletmentes tudatosság. Ez a figyelem gyakorlásának specifikus módja, mely teljes mértékben fókuszál a jelen pillanatra, mentes minden cselekvéstől és ítélkezéstől. Bár a buddhizmusból ered, nem követel meg spirituális hozzáállást, és a legfontosabb jellemzői közé tartozik a jelen pillanat tudatosítása, a valóság elfogadása és a gondolatoktól való távolságtartás.

Az előadó részletezte, hogy a mindfulness gyakorlatokat könnyedén be lehet illeszteni a mindennapi életbe. Emellett bemutatta a mindfulness klinikai alkalmazásait is, kitérve a hatékonyságára különböző területeken. Például, kutatások igazolják hatékonyságát fejfájás és migrén kezelésében, depresszió negatív hatásainak mérséklésében, fájdalomcsillapításban, valamint evészavarok esetén is segítséget nyújthat.

Az előadó rámutatott, hogy a tudatos jelenlét alkalmazása különösen hasznos, amikor túl vagyunk terheinkkel, és elveszítjük a kapcsolatot a jelen pillanattal. Minden olyan helyzetben, amikor a problémáink, emlékeink vagy terveink eluralkodnak rajtunk, a mindfulness segíthet a harmónia visszaállításában.

Dr. Perczel-Forintos Dóra szakmai háttere és tapasztalatai ismeretében egy rendkívül megalapozott és informatív előadást nyújtott a mindfulnessről, rávilágítva annak széleskörű alkalmazhatóságára és pozitív hatásaira a pszichés egészségre. Az előadás további gazdagító részleteket is tartalmazott a mindfulness klinikai alkalmazásairól és a gyakorlatokról, amelyeket a hallgatók a mindennapi életükben is könnyedén kipróbálhatnak.