Kávé-körút Budapesten – 5 + 1 kávézó a kávé szerelmeseinek

A kávézás kultúrája és kultusza kontinenseket átívelő jelenséggé nőtte ki magát, és az elmúlt években különösen népszerűek lettek a specialty kávézók. Ezt az úgynevezett trendet Budapestre is elhozta néhány kávé-rajongó, így született meg és nyitotta meg kapuit például a Madal kávézó, mely az első hazai specialty kávézóként van számontartva. Egyeseknek a kávé többet jelent, mint egy napindító. Ők nem (csak) azért fogyasztják, mert felébreszt, hanem mert különleges íze és aromája minden nap boldogságot visz az életükbe. Nyilvánvalóan sokan vannak ezzel így, emiatt is alakulhatott ki az a kultúra és kultusz, amelynek gazdagságában ma már milliók osztoznak.

Espresso Embassy - 1
Espresso Embassy – Facebook

Ez a kávéimádat csodálatosan összekapcsol embereket, hasonlóan egy közös hobbihoz, ezért is alkalmazza számos randi oldal azt az opciót, amivel a tagok megjelölhetnek több általuk kedvelt sportot, szabadidős tevékenységet és más olyat, amivel jellemezhetik saját magukat, valamint közös érdeklődés alapján pontosabban találhatnak ‘match-et’. Így az algoritmus könnyebben összeköti őket olyanokkal, akikkel megegyezik egy vagy több kedvelt dolguk. De hogy kapcsolódik a mokka a randihoz?

Természetesen jól bevált randevú-helyszín, ahol szívesen találkoznak az emberek, mondhatni már snassz beülni egy kávéra és „csak” beszélgetni. DE! Ha szenvedélyesen szeretitek a kávét és szívesen próbáltok ki új helyeket, új ízekkel, akkor a legjobb program számotokra a kávé-körút! Mindegy, hogy az első vagy a 100. találkát tervezitek, ez tuti élmény lesz mindkettőtöknek.

Hogy segítsünk a tervezésben-szervezésben, összegyűjtöttünk nektek néhány kiváló specialty kávézót, amelyek nem csak különleges eszpresszóval, de nagyon finom sütikkel, péksüteményekkel várják a vendégeket.

#1 BÉLA

A Kelettől néhány métert sétálva a BÉLA előtt találjuk magunkat, amely hasonlóan az előbbihez nagyon vonzó és magával ragadó atmoszférával rendelkezik, ha ide betértek, garantáljuk, hogy nem az lesz az utolsó.

A magyar zeneszerzőről elnevezett BÉLA valódi kávéházi hangulatot teremt, ahol a végtelenségig folyhatnak az irodalmi értekezések és viták, persze csak jelképesen, mert éjfélkor bezárnak… Viszont a bár egész nap nyitva áll a vendégek előtt, ezért, ha az ízek mellett a különleges látvány és miliő is érdekel bennetek, akkor ne hagyjátok ki ezt a megállót!

1114, Bartók Béla út 23.

Béla

#2 Kelet

A Kelet klasszikus egyetemista törzshely, mindig tele van és mindig különleges hangulat lengi körbe a helyet. A Casino Mocca és az egyedi pörkölési módszerek jóvoltából az italok teljesen új ízvilágot nyitnak ki, emellett a Kelet jóval többet kínál a már amúgy is sajátos különlegességeinél, ugyanis itt nem csak kávézni, de teázni, reggelizni, ebédelni és borozni is lehet.

A kulturális események és élmények valami újat adhatnak azoknak is, akik a finom kávé mellé szívesen vesznek kézbe egy könyvet, itt ehhez minden körülmény adott, és biztosak lehettek benne, hogy ez a kis „béke szigete” nektek is meg fogja adni a kellő hangulatot és idillt.

1114, Bartók Béla út 29.

Kelet

#3 fekete

A Múzeum körút egyik belső udvarában megbújó fekete igazi meghitt, titkos találkahely, ha nem szeretitek a hangzavart és a zsongást. A mesébe illő udvarhoz nagyon finom újhullámos kávék, valamint isteni házi frissítők, saját készítésű reggelik és sütemények társulnak, ráadásul a kínálatuk is folyamatosan megújul. A beltéri részben mindenféle kiegészítőt találtok, amelyek természetesen meg is vehetőek, de ha inkább te magad is tanulni és alkotni szeretnél, akkor szeretettel várnak az alkalmanként megrendezett workshopjukra is, ami szintén remek lehetőség az ismerkedésre.

1053, Múzeum körút 5.

fekete

#4 Kontakt

A Kontakt egy icipici hely, ahol mindent kizárhattok és csak egymásra, meg persze a közös szerelmetekre kell figyelnetek. A feketéhez hasonlóan ez a hely is egy kisebb belső udvarban rejtőzik és ahhoz képest, hogy a Károly körúton van, meglepően csendes. Az ő védjegyük a letisztultság és az eredetiség, tény, hogy szűkös a hely, de kinn is van ülőhely és a kávéjuk tényleg zseniális, ráadásul a hideg italaik is nagyon finomak. Ha kíváncsiak vagytok, milyen az, amikor 100%-ban a minőség és a latte art érvényesül, akkor térjetek be hozzájuk.

1052, Károly körút 22.

Kontakt

#5 Espresso Embassy

Az Arany János utcában megtalálható Espresso Embassy elődeinek köszönhetően híres arról, hogy művészi fokon készítik a kávékülönlegességeket, amellyel egészen új szintre emelik a kávé jelentőségét és a kávéfogyasztás élményét is. A kissé „pincehangulatú” hely nagyon barátságos és családias, az eladók pedig szuper-kedvesek, szóval a kiszolgálásban nemigen fogtok csalódni, illetve azzal is számolhattok, hogy egész ritka formában ízlelhetitek meg a kávét, ugyanis azon kevés helyek egyike, ahol kapható az a bizonyos karakteres filter-kávé, amit minden nélkül ajánlott megkóstolni. Ez a tipikus ’cozy presszó’ tökéletes választás, ha együtt töltenétek egy kis minőségi időt és közben valami igazán különlegeset kortyolgatnátok, akkor írjátok fel a listára!

1051, Arany János utca 15.

Espresso Embassy

#5 + 1 My Little Melbourne

A My Little Melbourne-ről már írtunk korábban és most sem túlzunk azzal, ha azt mondjuk, hogy ez a hely senkinek nem maradhat ki az életéből. Az ausztrál alapokon működő specialty kávézó szó szerint hosszú utat tett meg, hogy elhozza Budapestre a rendkívüli és újhullámos módszereket. A kávé egyedi és mindig kiváló, ezt pedig a hely is jól visszaadja, amellett, hogy otthonos és esztétikus környezetben várnak. A klasszikus eszpresszókon kívül találhattok „spécibb” válogatásokat is találtok, és nagyon fontos megemlíteni, hogy az édességeik és péksüteményeik díjat érdemelnének.

1075, Madách Imre út 3.

My Little Melbourne

Zárógondolatként egy jó tanács: a specialty kávé fogyasztásának egyik íratlan szabálya, hogy cukor és minden egyéb nélkül ajánlatos megkóstolni, mert az aromák így érvényesülnek a legjobban. Természetesen kérhetitek édesen, ha úgy szeretnétek, maximum néhány szúrós tekintetet is kaptok a kávé mellé…