Látványos jégtemplom nyílt a Magas-Tátrában

A szlovák és egyéb nemzetiségű jégszobrászok idén immár 11. alkalommal alkottak látványos jégtemplomot a Magas-Tátrában, a Tarajka (Hrebienok) siklóállomásnál. A pénteken megnyitott jégtemplom minden évben más építészeti nevezetességet formál meg, és idén a londoni Westminster apátságot emelte jégből.

Az elkészült jégtemplom az egykori brit uralkodó, II. Erzsébet 15 évvel ezelőtti látogatásának állít emléket. A templom megnyitása a téli szezon kezdetét jelzi a Magas-Tátrában. A jégtemplom építése körül mindig nagy titok övezi, és idén is a legutolsó napokig vártak, hogy kiderüljön, melyik épületet formázzák meg. A mintegy 225 tonna jégből készült Westminster apátság kiállítása egészen április 14-ig ingyenesen látogatható.

Angolos megnyitó az első estén

A jégtemplom az angliai uralkodó 15 évvel ezelőtti látogatására emlékezik, amikor II. Erzsébet és Károly herceg a Magas-Tátrába is ellátogattak, sétát tettek Tarajka környékén. A látogatók a jégtemplom belépése előtt megtekinthetik az erről az eseményről készült fényképeket.

A megnyitó esemény hagyományosan elindítja a téli szezont a Magas-Tátrában, és a helyi síterepeken már megkezdték a hóágyúzást. December 9-én Csorba-tó mellett, majd december 16-án Tátralomnicon is elkezdik a síszezont. A jégtemplom a téli szezonban további 12 koncert és fellépés helyszíne lesz, és könnyen megközelíthető az Ótátrafüredről induló siklóval.

A Tátrai jégtemplom főszervezője a Magas Tátra Régió, és a rendezvény partnerei között szerepelnek a TMR, Magas Tátra Hegyi központ, Gopass, Ice Art, Devold, Bergans, British Embassy Bratislava, Magas Tátra Város, Zepelin, Hyundai, Szlovákia Közlekedési Minisztériuma és Slovakia Travel.