World Press Photo: a mesterségesintelligencia-szabályait frissíteni kellett

A World Press Photo Contest nemrégiben frissítette nevezési szabályait, kizárva ezentúl a mesterséges intelligencia (MI) által generált képeket. Ez a döntés néhány nappal azután jött, hogy eredetileg bejelentették, hogy a verseny nyílt formátumú kategóriájában lehetőség lesz ilyen képek nevezésére.

A World Press Photo Alapítvány, mely a versenyt szervezi, eredetileg szívesen fogadta volna a MI által generált pályázatokat. Azonban a fotóriporterek felháborodását követően, akik úgy vélték, hogy ez az engedélyezés ellentétes a verseny céljaival, az alapítvány gyorsan visszavonta az új szabályokat és frissítette a versenyszabályzatot.

„Az elmúlt napok őszinte és megfontolt visszajelzéseinek köszönhetően úgy döntöttünk, hogy megváltoztatjuk a versenyünk Open Format kategóriájának szabályait, és kizárjuk az MI által generált képeket. „Mind a generatív kitöltés, mind a teljesen generált képek tiltva lesznek a nyílt formátumú kategóriában”

A World Press Photo Alapítvány közleményében elmondta, hogy az “elmúlt napok őszinte és megfontolt visszajelzései” hatására döntöttek úgy, hogy kizárják az MI által generált képeket a nyílt formátumú kategóriából. A frissített szabályok értelmében mind a generatív kitöltés, mind a teljesen generált képek tiltva vannak ebben a kategóriában.

A változások célja, hogy tisztázza, mi számít mesterséges intelligenciával generált képnek a fényképészeti versenyeken. Az alapítvány szorosan együttműködött fotóriporteri intézményekkel, vizuális újságírókkal és szakértő szerkesztőkkel, hogy kidolgozzon egyértelmű etikai normákat, amelyek biztosítják, hogy a fényképek hűen és pontosan tükrözzék az eseményeket.

A fotóiparban egyre elterjedtebbek az MI-alapú szerkesztőeszközök, és ez a változás a World Press Photo Contest esetén egyfajta iránymutatást nyújt arra vonatkozóan, hogy a versenyeken miként kezeljék a mesterséges intelligenciával manipulált képeket.