Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ACH6 – tartós teszt

Olvashatunk műszaki adatokat, de mégis mi alapján válasszuk ki a nekünk megfelelő laptopot? Tartós tesztünkkel bemutatjuk, miért érdemes, vagy nem érdemes a megfizethető áron kínált Lenovo Ideapad Gaming 3 laptopját beszerezni.

A történet valahol ott indul, hogy kellett egy laptop. Ilyenkor az ember fejében rengeteg információ kezd el visszhangozni, hogy mi is az amit figyelembe vesz választáskor. Amikor már kialakul egy kép, hogy pontosan mire szeretnénk használni a gépet, jön az, hogy körbenézünk, és elsősorban nem nagyon fogunk mást találni, mint rengeteg műszaki adatot, és hol meglepő, hol ijesztő árakat.

Amikor végigfutottam azt, hogy nekem mire van szükségem, nevezetesen sokat vagyok úton, fontos tehát az üzemidő. Másodsorban 3D modellezés, renderelés és műszaki tervezés tehát kizárt, hogy egy mezei laptop bírná normálisan, szóval olyan kellett ami rendelkezik megfelelő GPU-val. Ahogy ezekbe ástam magam bele, jött a felismerés, hogy a jellenleg könnyű szerrel elérhető laptopok alapvetően többet tudnak, mint az otthoni, némileg technikailag elhanyagolt, azaz körülbelül 6 éves PC-m, felmerült az is, hogy azért én se állandóan dolgozom, szóval nem árt, hogyha használható gamingre is.

Lenovo

Ennél a pontnál jött a felismerés, hogy az általam használt tervezőszoftver alapvetően magasabb gépigénnyel rendelkezik, mint amit a legtöbb játék kér. Ebből következett, hogy elsősorban azt kell figyelembe vennem, hogy dolgozni tudjak róla, a többi alapvetően adódik ebből. Hosszas mérlegelés után, kinéztem a választottamat, de természetesen az élet közbeszólt, és a négykerekűt is cserélni kellett, így újra tervezés következett, hogy beleférjen mindkét eszköz a kasszába. Így futottam bele a címszereplő Lenovo Ideapad Gaming 3-ba.

Olcsó, mégis viszonylag erős vasnak tűnt a műszaki adatok alapján. Igaz gyárilag 8 GB RAM ot kínált, de hát ne válogasson az ember, ha épp nem tud, gondoltam később ezt gond nélkül bővíthetem, így ezt csak akadályként láttam, nem kizáró oknak.

A Lenovo Ideapad Gaming 3 nálam nagyjából a következő felhasználással működött. Elsősorban akkumulátor üzemben ment, ha épp nem, akkor átalakítóval a kamionról lett üzemeltetve inverterrel. Nálam ez kicsit problémás volt, mert le is selejteztem egy invertert, utána egy szivargyújtót, a marék biztosítékkal inkább már nem is törődők. Igaz itt én voltam a naív, hogy az, ami elbírt egy netbookot, el fog bírni egy izmosabb gamernek nevezett laptopot. Mindenesetre, átlagosan nálam hozta a 1,5-2 órás üzemidőt, így nagyon nem panaszkodtam tekintve, hogy álltalában olyan 70-80% körül mozgott a kihasználása a gpu nak és a cpunak.

Blender szépen gond nélkül tudott velem együtt működni, viszonylag bonyolultabb nagyobb jelenetnél is, bár a renderelése kicsit megizzasztotta a gépet. Mellette néha World of Warcraft, Fallout, és U-boat futott játék színtéren – ez utóbbi kicsit laggolva. Ezeknél már nagyon kiütközött a ram hiánya. Alapvetően viszont csendesen, és viszonylag tűrhető melegedés mellett teltek el a mindennapok.

Lenovo

Eljött az időpillanat, ami viszont sorsdöntő lett: bővíteni kell a RAMot. Gond nélkül sétáltam be a kezemben boldogan egy jól megszokott számtech üzletbe, leraktam az asztalra, és kértem bele egy 16 GB-os Ram egységet, mondván megduplázzuk a benne lévőt. Kifizettem az egységet, majd beszereléskor jött a felismerés – dual slot, szóval elég lett volna egy 8 GB os ram is a Lenovo-ba, de ez csak pozitív csalódás volt.

Teljes áramtalanítás, akku lehúz, ram kicserél, mindent visszaszerel, közben jóízű baráti beszélgetés. Visszakerült a burkolat is, már süllyesztettem is el a gépet, fizetés, irány melózni. Amikor be akartam kapcsolni, viszont felpörgöttek a ventilátorok, majd 3 másodperc múlva némaság, a laptop semmit nem mozdul. Telefonálgatás, így-sose-jártam körök több számítás technikai szervízben, szóval okostelefon elő, jöjjön a jó öreg Google.

Mint kiderült, van egy Lenovo gomb -persze, mi más lenne a neve?-, ami elvileg ilyen esetben segít, pár perc ismerkedés után felismeri utána a ramcserét, és máris mehet a munka. Mármint mehetne, ha bármi változás történt volna. Újabb kör, ezúttal céltudatosan Lenovo felkeresése, ugyanezt a metódust szajkózzák, igaz kb 4 telefonba, és 3 mailomba került, amire egyáltalán olyan emberhez kerültem aki érdemben mondott is valamit, ha mást nem is mint amit egy egyszerű gyorskeresés eredményezett.

Újabb nekifutás, most már nem a megoldást kerestem, hanem az interneten azokat, akik hasonlóan jártak. Mint kiderült, gyakorlatilag az összes Lenovo meghal ha bővítik a memóriát – tök jó hogy van két slot, amiből egybe beleraknak gyárilag egy 8 GB os egységet, szóval elméletileg bővíthető is – ráadás mindenféle garancia pecsét sértése nélkül lehet hozzáférni, és a garanciában a Lenovo által még az is ki van fejtve, hogy nem garantálják garanciális javításnál, hogy a bővített ram egységek vagy ssd meghajtók nem vesznek el.

Ez igazából nálam egy kérdést felvetett, vagy inkább kettőt: ha elveszhet, akkor azt szimplán kiszedik, vagy azért van ez így leírva, mert egyáltalán nem foglalkoznak a kérdéssel, sarokba bedobják, és küldenek egy másik Lenovo laptopot? Mindegy, kitérőről vissza.

Rengeteg fórumot meg miegymást átrágva, majd a megfelelő szervezet felkeresése után a még garanciális laptop használhatatlanul porosodik a szekrény tetején. Lenovo garanciájában annyit sikerült csak elintézni, hogy megállapítsák, hogy az északi híd zárlatos, és túlmelegszik.

Összegezve amíg az ember nem nyúl hozzá, és megelégszik egy minimális alappal, mert az elegendő neki, ami gyárilag benne van a laptopban, akkor az olcsó ára mellett egész jó választás lehet, de az, hogy bele van tervezve, hogyha hozzányúlsz bővítés céljából, amit még meg is tudsz tenni anélkül, hogy bárhol megsértenéd a garancia feltételeit, elszálljon a laptop kicsit túlzásnak érzem., de legalább tényleg egész olcsó, és hozni tudja azt az alapot, ami egy átlagos felhasználásra, beugró gamingre akár még meg is felelhet.