Fókuszban az új generáció, Elek Ferenc Máthé Erzsi-díjas – évadot zárt a Katona József Színház

2024. június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház.

Horváth Máté marketingvezető öt, Kazimir Annamari kommunikációs referens, videós szerkesztő tizenegy év után távozik a Katona József Színház kötelékéből.

Máté Gábor elmondta: a Katona 41. évadában kiemelt jelentőséggel bírt az elmúlt években szerződtetett fiatal tehetségek helyzetbe hozása, reflektorfénybe helyezése és a fiatal közönség megszólítása is.

Több nagysikerű bemutató – úgy az EMBTRAG, akár az Extázis, aMefisztóland,  vagy például a Sorstalanság, tantermi előadás – lehetőséget teremtett az új tagok emlékezetes fellépésére, bemutatkozására. Külön öröm, hogy Tarnóczi Jakab rendezése, az Extázis egy új, fiatal nézői réteget is be tudott hívni a színházba – emelte ki az igazgató.

Két saját gyártású videósorozat is készült idén –  EZMEGKI?!, illetve Good vibes only? Tillával címmel – abból a célból, hogy a közönség jobban megismerhesse a Katona társulatának Y-Z generációhoz tartozó művészeit és az őket érintő, foglalkoztató legfontosabb kérdéseket, problémákat. A második alkalommal megrendezett Csinibaba Táncdalfesztiválon – amely 2024-ben is hatalmas sikert aratott – több új csatlakozó művész mellett ők is megmutathatták tehetségüket a Budapest Park közel 9000 nézőjének.

Idén a színház három játszóhelyén 103%-os látogatottság mellett összesen 505 előadást láthatott mintegy 96 ezer néző. Legtöbbször, azaz 164-szer Elek Ferenc lépett színpadra, őt 163 előadással Vizi Dávid, 140 estével pedig Tasnádi Bence követte.

A hagyományoknak megfelelően átadták a belső művészeti díjakat. Az évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat – amelyet Máthé Erzsi huszonegy éve alapított – Elek Ferenc vehette át. A társulat szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért odaítélt PUKK-díjat Fullajtár Andrea kapta, a Kedd c.előadásban megformált szerepéért.

A tervek szerint a 2024/25-ös évad első premierjét szeptemberben,  a második kettőt pedig  októberben tartják.

Először, szeptemberben a Sufni-projekt II. részeként Antall Bálint Sárszeg című bemutatóját láthatja a közönség, miközben Jánossy Lajos Itt élet című művét Máté Gábor rendezi a Kamrában. Ezzel párhuzamosan Tarnóczi Jakab Radical relax címenkészít előadást a nagyszínpadon. Utóbbi kettő premierje októberben várható.

A bemutatók sora december közepén folytatódik;amíg a Sufni-projekt III. keretein belül Szilvay Máté Oana Hodade Jelenetek a Stuck család életéből című művét próbálja, Bagossy Júlia a Kamrában Hajnóczy Péter A halál kilovagolt Perzsiából című regényének adaptációját állítja színpadra. A naptári év utolsó bemutatójára a Katonában kerül sor; Ferdinand von Schirach legfrissebb darabját, amelyben vendégművészként Udvaros Dorottya is látható lesz, Székely Kriszta viszi színre.

Az évad második fele – a tervek szerint – a következőképpen alakul: 2025 áprilisában elsőként Fodor Orsolya Virginia Woolf azonos című műve, személye és szövegei nyomán készülő Saját [?] szoba című rendezését láthatja a közönség,szinténa Sufni-projekt III. részeként. Eközben Bíró Zsombor Aurél Dohy Balázzsal közös koncepció alapján írt – Kivégzés munkacímű darabját Dohy Balázs rendezi a Kamrában. Míg az évad utolsó premierjeként Ascher Tamás Goldoni Egy nyár munkacímű művét állítja színpadra aKatonában.

Színházi nevelési programjuk, a Behívó ismét intenzív évet zárt. Idén is folytatták az előadásokhoz kapcsolódó foglalkozásokat, melyek közül kiemelkedik az EMBTRAG-hoz tartozó sorozat, ahol a projektben szereplő fiatalok egy előadást is alkottak, amit jövőre műsoron tart a színház. Az Üvegfal után egy újabb tantermi előadás is született; Kertész Imre Sorstalanság című Nobel-díjas regényét Bagossy Júlia rendezte . A produkciót jövőre is minél több középiskolába szeretnék elvinni.

Fontos programjuk volt a Rákospalotai Leánynevelő Intézettel közös színházi projekt is, ahol intézeti lányok és budapesti civilek dolgoztak együtt a Katona művészeinek segítségével. A Behívó munkatársai mellett Fullajtár Andrea vett részt a munkafolyamatban. Bár a színház a hónap közepén hivatalosan lezárja az évadot, a Behívó a június 24-től 28-ig tartó Youperform nemzetközi fesztivál budapesti eseményére készül. Öt ország fiataljai dolgoznak majd együtt, mutatják meg egymásnak, mit gondolnak a világról és a színházról.

A 2023/24-es évad szakmai elismerései, eredményei;

Fullajtár Andrea – a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja
Tarnóczi Jakab – Junior Prima Díj
Találkozás (r. Török Marcell) – A legeredetibb formanyelv díja, Papageno Különdíj – ESzínház Fesztivál
Tóth László Lacek, a Kamra színpadmestere – Budapest és Katona József Színház hőse
Jordán Adél – Arany Medál Díj
Bán János – Magyarország Kiváló Művésze Díj, Jiři Menzel Alapítvány, Arnoštek-díj
Szirtes Ági – Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
Török Marcell – Diákzsűri-díja – Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

Külföldi és hazai vendégszereplések;

2024. február: Othello – Torino
2024. április: Sorstalanság – Pannonhalmi Bencés Gimnázium
2024. június: Sorstalanság – Kék Madár Fesztivál, Kalocsa
2024. június: Magányos emberek – Országos Színházi Találkozó, Kaposvár

2024 februárjában egy különleges, nem színpadi bemutatóra is sor került: a Szamos Marcipán marcipánszobrásza elkészítette az EMBTRAG díszletének méretarányos makettjét marcipánból. Az alkotást egy hónapig lehetett látni az előcsarnokban, márciustól pedig a szentendreiSzamos Marcipán Múzeumban tekinthető meg. Az együttműködés részeként 2023. decembere óta hat ízben kapható a K:antinban a Szamos Katona: Kocka is.

Az augusztus-szeptember-októberi műsorra július 15., 12 órától lehet majd jegyeket váltani a ezen az oldalon.