MÁV: Három hétig nem közlekednek a vonatok Tatabánya és Biatorbágy között!

A Budapest–Tatabánya–Győr–Hegyeshalom vonalon a decemberig tartó felújítás legnehezebb, második üteme október 27-től, péntektől indul. Ennek során három héten át, november 17-ig szünetel a vonatközlekedés Tatabánya, illetve Szárliget és Biatorbágy, éjszakánként pedig Tatabánya és Budaörs között. Kizárólag pótlóbuszok fogják szállítani az utasokat, ezért az első ütemhez viszonyítva kétszer annyi járművet biztosít a Volánbusz.

A hosszabb közúti menetidők, illetve az M1-es autópálya forgalmi kockázatai miatt a távolsági és nemzetközi vonatokkal utazóknak akár 45-60 perccel, Tatabánya és Budapest között az elővárosban utazóknak pedig akár 30 perccel hosszabb eljutási idővel érdemes számolniuk.

A MÁV-VOLÁN-csoport arra kéri utasait, hogy a megszokottól eltérő közlekedési rend idején ne megszokásból utazzanak: minden, az 1-es fővonalat érintő utazás előtt tájékozódjanak a közlekedési vállalat hivatalos felületein, ahol a legfrissebb hírekkel és információkkal igyekeznek a segítségükre lenni.

Ehhez – magyar utasoknak – az akár okostelefonon is elérhető, rendszeresen frissülő weboldalukat, a külföldi utazók számára pedig a ezen felületen érhető el angol nyelvű ismertetőt ajánlják.

Az állomásokra kihelyezett az útbaigazító táblák és a megfelelő pótlóbuszt jelző helyszínrajzok mellett az egyes helyszíneken a MÁV-VOLÁN-csoport felkészült munkatársai és diákmunkások is segítik majd az utasokat: útbaigazítják őket és készséggel válaszolnak a kérdésekre, forduljanak hozzájuk bizalommal!

A módosított menetrendek október 13-tól elérhetők, az utasaink az ELVIRA és a MÁV applikáció menetrendi keresőjében tudják legkönnyebben megtervezni az utazásukat.

A hivatalos felületeken a felkészülés és eligazodás megkönnyítése érdekében – a belföldi és nemzetközi vonatokat érintő változásokon, az ezek helyett eltérő megállási renddel közlekedő S10-es, X10-es, S100-as, S101-es és IC jelölésű pótlóbuszok leírásán kívül – közlekedési rendeket, térképeket, állomási helyszínrajzokat, térségenként, településenként utazási javaslatok, jegyvisszatérítési és késésigazolási információkat is közzé teszik.

Az elővárosi térség jelentős gépjárműforgalmat lebonyolító közútjain lassabb a haladás a vasúthoz képest, illetve az M1-es autópályán gyakran alakulhatnak ki dugók a gépjárművezetők figyelmetlensége vagy a közlekedési szabályok be nem tartása miatt, ezért a távolsági és nemzetközi vonatokkal utazóknak akár 45-60 perccelTatabánya és Budapest között az elővárosban utazóknak pedig 10-30 perccel hosszabb eljutási idővel érdemes számolniuk.

A MÁV-VOLÁN-csoport egyeztetett az autópálya üzemeltetőjével arról, hogy a teljes pályazár 3 hete alatt az M1-es érintett szakaszán elhalasztásra kerül minden olyan tervezett munkavégzés, amely a közlekedést akadályozná vagy lassítaná.

A közlekedési vállalat szakemberei ugyancsak folyamatos kapcsolatban állnak a katasztrófavédelem, a mentők és a rendőrség illetékeseivel annak érdekében, hogy baleset vagy rendkívüli helyzet esetén azonnal és egyeztett módon tudjanak beavatkozni a helyközi közlekedésben résztvevők érdekében.

Helyjegy nélküli utazás

Budapest és Sopron, illetve Szombathely között közlekedő, valamint a Mura és Dráva nemzetközi InterCity-k helyjegy váltása nélkül vehetők igénybe. Utasok a nemzetközi vonatokon (Railjet xpress, EuroCity, nemzetközi gyorsvonat) ugyancsak helyjegy váltása nélkül utazhatnak az 1-es vonalon a beföldi forgalomban. A külföldi szakaszra továbbra is fakultatív, ám – az eddigi tapasztalatok alapján – ajánlott a helybiztosításról gondoskodni.

fővárosból Tatabányára, illetve azon túl, Győr, Sopron, Szombathely, illetve Bécs, Graz felé utazókat kérik, hogy a Budapest-Kelenföld állomásról (BKK, Etele tér) induló gyorsjáratú IC-pótlóbuszokat vegyék igénybe a több helyen megálló pótlóbuszok helyett.

Tatabánya felől Kelenföldre utazó utasaikat ugyancsak arra kérik, hogy lehetőség szerint a Tatabányáról, a Jedlik Ányos utcából induló IC-pótlóbuszokat vegyék igénybe. Ezen pótlóbuszok számát is jelentősen megemelték.

Őrmezőn is megállnak a reggeli pótlóbuszok

Az előzetesen felmért utazói igényeknek megfelelően a reggeli időszakban 6:40 és 8:45 között félóránként, a Tatabánya felől Kelenföldre érkező autóbuszok leszállítás céljából megállnak Budapest-Kelenföld vasútállomás M BKK (Őrmező) megállóhelyen is, ami gyorsabb eljutást biztosít az M4 metróhoz.

Akik a közlekedési rend változása miatt lemondanak az utazásukról a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalra érvényes, de fel nem használt menetjegyük árát – kezelési költség levonása nélküli – visszatéríti a MÁV-VOLÁN-csoport. A visszatérítés módjáról és feltételéről ugyancsak az aloldalon informálódhatnak.

Előzetes és helyszíni tájékozódás

Az érintett győri fővonali és a Székesfehérvár-Komárom vonali állomásokon, megállóhelyeken, továbbá a buszmegállókban is megkezdik az újabb menetrendi és térképes tájékoztatóanyagok, eligazítótáblák közzétételét. Az IC-pótlóbuszok, valamint az S10-es, X10-es, S100-as és S101-es buszok oldalán, elején is feliratok teszik egyértelművé, hogy melyik vonattípust pótolják.

A vonatokon, állomásokon a hangosbemondás és a kijelzők is felhívják a figyelmet a változásokra. A teljes pályazár miatt a MÁV-VOLÁN-csoport arra kéri utasait, hogy ebben a három hétben ne megszokásból utazzanak: kövessék az állomásokon az útbaigazító táblákat, helyszínrajzokat, hogy könnyebben megtalálják az alkalmas pótlóbuszt.

A közvetlen személyes tájékoztatás biztosítása érdekében az állomásokon, megállóhelyeken a második ütem ideje alatt is felkészült munkatársak és diákmunkások segítik majd az utasainknak, útbaigazítják őket és készséggel válaszolnak a kérdésekre.

Már október 13-tól elérhető a MÁV honlapján, a vágányzári hírek menüpontban a teljes vágányzár három hete alatt érvényes menetrend. Az ELVIRA és a MÁV applikáció online vonatkereső és jegyváltási felületeinken a megfelelő indulási és érkezési állomások, valamint az október 27-i vagy az utáni utazási dátum megadásával a módosított menetrendek szerint gyűjti ki a javasolt vonatot, illetve pótlóbuszt, továbbá jelzi az átszállásokat is. Az utasok ennek segítségével tudják előre megtervezni az utazásukat.