Novemberben ismét JunctionX hackathon Budapesten!

Magyarország legnagyobb hibrid programozó versenye nemcsak több ezer eurós összdíjazása, hanem közösségépítő ereje miatt is vonzza a kreatív IT-fejlesztőket, akik az esemény végére multinacionális vállalatok valódi problémáira mutatnak be akár azonnal megvalósítható megoldásokat.

A november 24. és 26. között ötödik alkalommal megrendezésre kerülő JunctionX Budapest programozói verseny a kreativitást, az újító megközelítést és a közös fejlődést állítja a középpontba. A résztvevőket egy támogató közeg fogadja, amelyben a szervezők és a kihívásokat adó vállalati partnerek képviselői egyaránt mentorként segítenek a feladatok megoldása során. A mesterszintű techtudás nem feltétel, a jelentkezőket az eseményt megelőzően november 10-én az Omixon irodájában egy speciális tréningnap is várja, amely nemcsak a technikai felkészülésben, hanem a csapatépítésben is segítséget nyújt.

Az online és a fizikai térben egy időben zajló verseny offline helyszíne a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.

„A JunctionX Budapest szellemisége összhangban áll a MOME küldetésével, amely olyan művészek, tervezők és alkotók egyeteme, akik elkötelezetten törekednek arra, hogy innovatív ötletekkel gazdagítsák környezetüket. A verseny során napjaink aktuális kihívásainak sikeres teljesítéséhez a fiatal IT-fejlesztőkből, marketingesekből, designerekből álló csapatoknak olyan újító ötleteket kell bemutatniuk, amelyek nemcsak gyakorlati megoldásokat kínálnak az adott problémákra, hanem az üzleti világ képviselői számára is életképesnek bizonyulnak” – foglalta össze a verseny és az egyetem közös célját Berkovics Dalma, a MOME Innovációs Központ partnerkapcsolatokért felelős vezetője.

A verseny menete idén sem változott: a 2‒5 fős csapatok a verseny előtt két nappal ismerkedhetnek meg a vállalatok által hozott kihívásokkal, amelyeket a megnyitót követően a partnerek részletesen prezentálnak. A versenyzőknek ezután 48 óra áll rendelkezésükre a megoldásokat meggyőzően prezentáló kétperces videó és a hozzá tartozó forráskód elkészítésére és feltöltésére. A kihívások győzteseit a vállalati partnerek választják egymástól független értékeléssel. A nyertes csapatok egyenként 1500 eurós díjazásban részesülnek. Az abszolút győztes eldöntésében a részt vevő csapatok is aktívan részt vesznek: egymás munkáját értékelve 8 döntőst választanak, akik ezután lehetőséget kapnak, hogy ötleteiket személyesen is prezentálják. Ezt követően a vállalati partnerek és a csapatok szavazással választják meg a versenygyőztes csapatot, amely 3000 euró pénznyereménnyel térhet haza.

A tavalyi hackathonra rekordszámú, összesen 722 induló regisztrált közel 70 országból, amelyet az idei jelentkezőszám már most felülmúlt. A versenyzők megoldásokat javasoltak a weboldalakra tisztességtelen szándékkal érkező felhasználók kiszűrésére, de készült egy a külföldre utazókat és letelepedni készülőket segítő alkalmazás is, amellyel összehasonlítható a különböző országok árszínvonala, és a költözés előtt biztosabban felmérhető, milyen életminőséget tud majd fenntartani a kitelepülő az új országban.

„Az elmúlt 5 év során a JunctionX Budapest köré egy egymást támogató, nyitott, nemzetközi techközösség szerveződött, amelynek tagjai együtt fejlődhetnek és megoszthatják egymással a legfrissebb szakmai trendeket” – mondja Varga Károly, a szervező CraftHub egyik alapítója és CEO-ja. „A résztvevők a díjazás mellett a szélesebb szakmai közösségnek is bemutatkozhatnak, a legjobb ötleteik megvalósításához pedig akár szponzort is találhatnak” – tette hozzá az ügyvezető. A 2020-ban a Prezi és az IBM Budapest Lab spin-offjaként létrejött és azóta önállóan működő CraftHub informatikai rendezvényszervező cég célja, hogy segítsen az IT-közösségeknek képességeik fejlesztésében és az új kapcsolatok teremtésében.

A korábbi versenyekhez kihívást adó partnerként csatlakozott többek között az e-roller-megosztó TIER, a hűségprogram-technológiát fejlesztő Antavo, az online pénzküldéssel foglalkozó Wise és az Erste Bank. A szervezők örömmel adnak tájékoztatást a hazai és multinacionális vállalatok képviselőinek az együttműködési lehetőségekről, és segítenek megfogalmazni az őket foglalkoztató problémát összefoglaló versenyfeladatot is.

A helyszíni versenyzésre november 10-ig, az online részvételre november 22-ig jelentkezhetnek az innovatív szemléletű kódolók akár csapatban, akár egyénileg a JunctionX Budapest weboldalán, ingyenesen. Az egyéni versenyzőknek a szervezők segítenek csapatot találni.