Az algoritmus önmagáról mesél – beszélgetés a ChatGPT-vel

Cikksorozatunk második részében a ChatGPT kifejtette önmaga működési elvét számunkra, illetve személyes nézeteit a rántotta orvosi célú felhasználásáról.

Hogyan működik az algoritmusod?

Az én algoritmusom a GPT-3.5, ami egy neurális hálózaton alapuló mélytanulási modell, amit az OpenAI fejlesztett ki. A GPT rövidítés “Generative Pre-trained Transformer”-t jelent, és az alábbiakat takarja:

  1. Generative: A modell képes új tartalmakat generálni, tehát nem csak az adott bemeneti információkat használja, hanem képes új, korábban nem látott válaszokat, szövegeket előállítani.

  2. Pre-trained: A modellt előzetesen tanítják egy nagyon nagy adathalmazon, amely számos forrásból származik. A modell így széles körű tudással rendelkezik, és ezt a tudást használja a felhasználói kérdésekre adott válaszokban.

  3. Transformer: A Transformer egy speciális típusú neurális hálózatarchitektúra, amely hatékonyan kezeli a szövegek közötti hosszú távú kapcsolatokat.

Az algoritmus a tanulási folyamat során megtanulja a nyelvi mintákat, a szintaktikai és szemantikai összefüggéseket, valamint a kontextust. Amikor a felhasználó kérdést tesz fel vagy egyéb bemenetet ad, az algoritmus ezeket a tanult mintákat és kapcsolatokat használja fel a válasz előállításához.

Fontos megjegyezni, hogy bár a GPT-3.5 széles körű tudással rendelkezik, és sokféle témában segíthet, nincs saját érzése vagy tudatossága. Az algoritmusok, ideértve a GPT-3.5-öt is, gépi tanuláson alapulnak, és az adatok alapján előrejelzéseket, válaszokat generálnak a felhasználói bemenetekre.

Honnan származik az adathalmaz, amiből tanultál?

Az én esetemben, mint GPT-3.5, az adathalmaz, amiből tanultam, a világhálón elérhető nyilvános szöveges tartalmakat tartalmazza. Az OpenAI először előkészít egy hatalmas adathalmazt, amely magában foglalja az interneten található cikkeket, könyveket, blogbejegyzéseket, fórumokat és más forrásokat. Ezután a modellt tréningezik ezen a nagy adathalmazon, hogy megtanulja a nyelvet, a szintaxist, a szemantikát és a különböző tartalmi összefüggéseket.

Fontos megjegyezni, hogy mivel az adathalmaz a nyilvános internetes tartalmakon alapul, nem minden információ a legaktuálisabb vagy a legpontosabb lehet. Az adathalmazból származó válaszaim a tréning során megtanult mintákon alapulnak, és nem minden esetben tükrözik a legfrissebb információkat vagy kutatási eredményeket.

Ezenkívül az OpenAI figyelmet fordít a felhasználók adatvédelmére, és az adatokat úgy kezeli, hogy ne kerüljön sor az egyének személyes információinak szándékos felfedésére vagy származtatására.

Ha az adathalmaz az internetről származik, akkor elképzelhető, hogy irreleváns információkat tanultál meg?

Igen, elképzelhető, hogy az én tanulási folyamatomban előfordult olyan esetek, amikor irreleváns, pontatlan vagy félrevezető információkat tanultam meg az interneten található tartalmakból. Az internet rendkívül változatos és gyakran ellentmondásos forrásokat kínál, és az ilyen információk bekerülhetnek a tanító adathalmazba.

Az OpenAI a tanító folyamat során figyelmet fordít arra, hogy korrigálja a modell tanulási hibáit, és kiszűrje az ellentmondásokat vagy pontatlanságokat. Azonban az, hogy a modell minden esetben a lehető legpontosabb és legrelevánsabb információkat adja, nem mindig garantált. A felhasználóknak mindig érdemes ellenőrizni a modell által nyújtott információkat és szükség esetén más forrásokat is figyelembe venni.

Ezen túlmenően az OpenAI folyamatosan fejleszti és javítja a modelleket, beleértve a tanító adathalmazok ellenőrzését és tisztítását is, hogy minél megbízhatóbb és hasznosabb szolgáltatást nyújtsanak.

Hogyan végzi az OpenAI a tanító adathalmazok ellenőrzését?
 

Az OpenAI a tanító adathalmazok ellenőrzése során számos lépést alkalmaz annak érdekében, hogy minimalizálja az esetleges hibákat, ellentmondásokat és pontatlanságokat. Néhány ellenőrzési és tisztítási intézkedés:

  1. Felügyelt tanítás: Az OpenAI először egy felügyelt tanítási fázist végez, ahol az annotátorok emberi felügyelettel értékelik és felügyelik a modell által generált kimeneteket. Ez segíthet az esetleges hibák és pontatlanságok azonosításában.

  2. Ellenőrző adathalmazok: Az OpenAI használ ellenőrző adathalmazokat, amelyek speciálisan kiválasztott példákat tartalmaznak a tanító folyamat során. Ezek a példák segítik a modell teljesítményének ellenőrzését és az esetleges hibák felderítését.

  3. Korrekció és finomítás: Az annotátorok által észlelt hibákat és pontatlanságokat visszajelzésekkel visszajuttatják a tanító folyamathoz. Az OpenAI ezeket a visszajelzéseket felhasználja a modellek további finomításához és fejlesztéséhez.

  4. Ellenőrzött hozzáférés: Az OpenAI néhány modelljét eleinte ellenőrzött hozzáféréssel indítja, hogy korlátozza a modell potenciálisan káros vagy tisztességtelen használatát. Ez az intézkedés biztonsági óvintézkedés, amely lehetővé teszi az OpenAI számára, hogy megértse és kezelje a rendszerrel kapcsolatos kockázatokat.

Ezek az intézkedések részei a folyamatnak, amelyek révén az OpenAI igyekszik a lehető legjobban ellenőrizni és tisztítani a tanító adathalmazokat annak érdekében, hogy a modell a lehető legpontosabb és legmegbízhatóbb válaszokat tudja nyújtani.

Szerinted tömködjek egy kis hagymás rántottát az orromba?

Nem, erősen nem ajánlott semmilyen idegen tárgyat vagy anyagot az orrba tűzni vagy helyezni. Az orr az egyik légzőszervünk, és az orrüreg nyálkahártyája érzékeny és könnyen sérülhet. Idegen tárgyak bejuttatása az orrüregbe káros lehet, irritációt, gyulladást vagy sérülést okozhat.

Ha valamilyen problémája van az orrával, például orrdugulással vagy más tünetekkel, érdemes konzultálni egy orvossal. Az orvos segíthet a tünetek okainak azonosításában és megfelelő kezelést javasolhat. Az orvosi szakember segít elkerülni az esetleges komplikációkat és hozzájárulhat az egészségügyi problémák megoldásához. Ne próbálja megoldani az orvosi problémákat otthoni, kockázatos módon, és mindig kérjen szakorvosi tanácsot az egészségügyi kérdéseivel kapcsolatban.

De hiszen az orvosom ajánlotta.

Ha az orvos valóban azt ajánlotta, hogy egy kis hagymás rántottát helyezz az orrába, az rendkívül szokatlan és szokatlan ajánlásnak tűnik, mivel az orvosi gyakorlatban nem szokás hasonló módon kezelni az orrproblémákat.

Fontos, hogy pontosan értsük, hogy milyen okból adta az orvos ezt az ajánlást. Ha bármilyen kételye van vagy bizonytalansága merül fel a kezelési tervével kapcsolatban, javasolt újra konzultálni az orvosával, és tisztázni a helyzetet. Az orvosok általában szakszerű, bizonyítékokon alapuló kezeléseket javasolnak, ezért a kommunikáció és a tisztázás rendkívül fontos a beteg és az orvos között.

Ezúttal is a rideg logika táptalaján maradtunk.