Mindenki imádta Szacsvay Lászlóval együtt forgatni a Valami madarakat

“Szacsi nagyon-nagyon jó jelenség, és nagyon örülök, hogy sikerült egy ekkora színészóriást megnyerni, jó volt vele együtt dolgozni” – mesélte Dreissiger László, a mozikban december 14-től látható Valami madarak producere. A színészek és a stábtagok nagyon jól kijöttek egymással a forgatáson, ahol Szacsvay László 75. születésnapját is megünnepelték.

Hevér Dániel első nagyjátékfilmje, a Valami madarak két főszereplőjét, Szacsvay Lászlót és Kizlinger Lillát hatalmas generációs szakadék választja el, mégis remekül kijöttek egymással. Ez jól rímel a Valami madarak történetére, hiszen a film egy generációkon átívelő különleges barátságról mesél, az Életrevalókat idéző bájjal és humorral. “Remélem, hogy az emberek sokat fognak nevetni. Az elejétől fogva nagyon fontosnak tartottuk Kertész Zsanett forgatókönyvíróval, hogy vicces legyen a film, és úgy legyen vicces, hogy közben sosem nevetünk ki senkit a filmben” – mondta Hevér Dániel rendező.

Szacsvay igazi színészlegenda: Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Katona József Színház alapító tagja, a Nemzet Színésze. Kizlinger Lilla ezzel szemben 2019-ben kezdte tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetem mozgókép – film- és televíziórendezés szakán, és már 2021-ben hatalmas elismeréssel tüntették ki: a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjjal jutalmazták Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításáért. Azóta számos alkotásban láthattuk, nemrégiben például Reisz Gábor Magyarázat mindenre és Koltai Lajos Semmelweis című filmjeiben játszott fontosabb szerepet. A Valami madarak mégis mérföldkő a karrierjében, mivel ez a film az első főszerepe.szacs

Szacsvay László alakítja Bélát, az egyedül élő makacs öregúrat, aki nehezen viseli a változásokat. Amikor egy kisebb baleset után a fia egy idősek otthonába rakja, úgy érzi, az egész világ összeesküdött ellene. Ettől kezdve egyetlen cél vezérli, hogy minél hamarabb kijusson az intézményből. Tervében egy másik kívülálló lesz a társa, a 17 éves, vadóc Zoé (Kizlinger Lilla), aki büntetésből dolgozik az otthonban. Hiába van csaknem hatvan év korkülönbség közöttük, hasonló karakterük, a magányuk, és az érzés, hogy mindenkinek csak az útjában vannak, gyorsan szövetségessé teszi őket. “Szerintem azzal az elveszettsággel, útkereséssel, hogy mennyire nehéz barátkozni, hogy hol keresed és hol találod meg a szeretet, nagyon könnyű azonosulni” – mondta Kertész Zsanett, a Valami madarak forgatókönyvírója. Hevér Dániel visszaemlékezett rá, hogy “ahogy készítettük ezt a filmet, és beszélgettünk emberekkel, stábtagokkal vagy barátokkal a történetről, szinte mindig az a visszajelzés érkezett, hogy ‘úristen, ezt én is átéltem, vagy valami nagyon hasonlót én is tapasztaltam a családomban’.”

A Valami madarak december 14-től látható országosan a mozikban.

A film alkotói, köztük Hevér Dániel rendező, Kertész Zsanett forgatókönyvíró, Dreissiger László producer és korlátozott számban a film főszereplői, Szacsvay László és Kizlinger Lilla örömmel állnak az újságírók rendelkezésére külön leegyeztetett, a vetítéstől független időpontban, egyénileg szervezett interjúk formájában.

2 thoughts on “Mindenki imádta Szacsvay Lászlóval együtt forgatni a Valami madarakat

Comments are closed.