Motorosok – Történet egy küllönleges világból

Június 20 -tól megtekinthető lesz az amerikai élet egyik hírhedt életmódjáról készült film a Motorosok. Útkeresés nem csak az aszfalton, hanem a személyek lelkében is. Az emberi lélek egyik fontos mozzanata, hogy valahová tartozni akarunk, és ez lehet felemelő vagy akár romboló hatású is, mindkettőre remek példa lehet a film. Ha az identitáskeresés gondolatát egy olyan bonyolult, színpompás, veszélyes és csábító szubkultúra közegében vizsgáljuk, mint az amerikai motorosbandák világa, megkapjuk egy olyan film receptjét, amely széles tömegeket képes megszólítani.

motorosok

A Motorosok egy fiktív banda a Vandálok történetét meséli el, alapítástól a történetet, ahogy pár fiatal összeverődik a kétkerekűk szeretetének hála, majd ahogy a szabad élet megszállotjaként próbálnak boldogulni, lassan de biztosan bűnszervezetté válnak. A történet nem mentes sem a romantikától, sem az erőszaktól. A csapatban mohó haszonlesők szereznek egyre nagyobb befolyást, így kapnak rá a Vandálok a drogcsempészetre, beszállnak a szerencsejáték-bizniszbe, bérgyilkosságokat vállalnak és véres háborúkat vívnak a rivális bandákkal, s ennek következtében teljes gázzal robognak a pusztulás felé. A Motorosok autentikus, személyes és könyörtelenül őszinte képet nyújt a híres-hírhedt motorosokról, akik több mint fél évszázada élnek képzeletünkben, és megismerhetjük azt a lázadó kultúrát is, amelynek talaján megszülettek.

A történet háttereként Danny Lyon ugyanezen címmel napvilágot látott riportkönyve adta az ihletett.

„Bátyámnak volt egy Lucero nevű együttese, és Danny egyik fotóját szerette volna kirakni az albumuk címlapjára. A könyv kint volt a kávézóasztalán, akkor találkoztam vele először.”

– emlékszik vissza a rendező.

A The Bikeriders című könyv 1968-ban jelent meg, azóta többször kiadták. Szerzője négy évig volt tagja a Chicago Outlaws Motorcycle Clubnak, könyve ennek az időszaknak a krónikája: interjúkat készített a motorosokkal és fotózta őket. Nichols a könyv alapján írta meg a filmbeli történetet, részben beleszőve az eredeti szereplők sztoriját is.

Jeff Nichols arra hívja fel a figyelmet, hogy filmje és a könyv, amely inspirálta, bizonyos társadalmi mintázatokat tükröz.

„A mainstream kultúra nincs ínyére mindenkinek. Egyes kívülállók a szubkultúrákhoz vonzódnak, és ilyenkor érdekes dolgok történnek. A szubkultúrákból jön ugyanis az új művészet, mert a szubkultúrkban lehet izgalmas kifejezési módokat kitalálni. Aztán ezek a szubkultúrák óhatatlanul érdekesek lesznek a fősodor számára. A fősodor bekebelezi őket, és önmaguk árnyékává válnak.”

– magyarázza a rendező.

A filmet Jeff Nichols rendezte, a produceri feladatokat Sarah Green látta el. A film főbb szerepeiben Austin Butler, Jodie Comer, és Tom Hardy játszik.

Egy kis kedvcsináló, a Június 20 napján megjelenő filmhez :