Grafikai kiállítás a Szépművészeti Múzeumban Folyt. Köv. címmel

A Szépművészeti Múzeum új kiállítása sorozatok, variációk, ismétlődő mintázatok dolgozza fel a 16. és a 20. század grafikai művészetében Folyt. Köv. címmel.

A Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének új tárlata a “sorozatművészet” témakörét járja körül, különös hangsúlyt fektetve a képzőművészeti aspektusokra. A mintegy száz darabot felvonultató kiállításon olyan neves művészek alkotásait tekintheti meg a közönség, mint Albrecht Dürer, Lucas van Leyden, Martin Schongauer, Hendrik Goltzius, valamint Antoni Tápies, Bridget Riley, Max Bill, Kaspar Thomas Lenk, Imi Knoebel, Victor Vasarely, Vera Molnar és Maurer Dóra. A tárlaton számos kevésbé ismert vagy teljesen új alkotás is látható lesz.

„A globális tömegtermelés és sorozatgyártás korában, a tévésorozatok és a folytatásos filmek túlkínálatának idején kiállításunkban a „sorozatművészet” tágan értelmezett fogalmának képzőművészeti vonatkozásait vizsgáljuk. Honnan eredeztethető a sorozatokban való gondolkodás, a sorozatszerűség elvének művészi alkalmazása, a szerialitás mint módszer és az ismétlés gyakorlata a grafikai alkotás folyamatában? Mit jelentett a reneszánsz grafikai művészetben az egymásutániság, a variálhatóság, a mintakövetés, vagy éppen a mintától való eltérés, és hogyan vonatkoznak ezek a kérdések korunk művészetére?” – áll a Szépművészeti Múzeum Folyt. Köv. kiállításának bemutatásában.

Szépművészeti Múzeum
Thomas Lenk 1933-ban készült grafikai műve – Schwäbisch Hall, 2014. Fotó: Szépművészeti Múzeum

A kiállítás két fő időszakot emel ki: az 16. századot – amikor a hagyományos grafikai sorozatok elterjedtek, melyeket általában a közös téma kötött össze -, valamint a 20. század második felét, amikor a grafikai képalkotás radikálisan új irányokat vett fel az ipari sokszorosítás és az egyedi műtárgyak státuszának lebontása révén. A kiállítás nem csupán a nyomtatott sorozatok történetére koncentrál, hanem azok eredetére, alkotóik megközelítéseire és módszereire összpontosít, hogy megértsük, mi köti össze vagy választja el a reneszánsz és a kortárs művészet sorozatművészeti megközelítését.

„Kiállításunkon bemutatunk teljes sorozatokat és sorozatrészleteket is, rámutatva arra, hogy bár a sorozatok legtöbbször vizuális és tartalmi egységként értelmezhetők, lapjaik egyes esetekben önálló képként is működnek. Tárlatunkon a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményében őrzött alkotások kaptak helyet, mivel gyűjteményünk grafikai sorozatokban gazdag és változatos anyaggal rendelkezik a 16. századtól egészen a kortárs művészetig.”

A Grafikai Gyűjtemény a Szépművészeti Múzeumban közel 9000 rajzot és majdnem 100 000 sokszorosított grafikai műveket rejt, melyek az 1300-as évektől napjainkig terjedő időszakból származnak, és nemzetközi művészek munkáit mutatják be. Ez a gyűjtemény széles körű betekintést kínál az európai mesteremberek papír alapú művészetébe.

Sokszorosított grafika Szépművészei Múzeum
A képet alkották: Jan Harmensz. Muller Amszterdam, 1571 – Amszterdam, 1628, Hendrick Goltzius (után) Mülbracht [Bracht-am-Niederrhein], 1558 – Haarlem, 1617 Hendrick Goltzius (kiadó), Mülbracht [Bracht-am-Niederrhein], 1558 – Haarlem, 161. Szintén sokszorosított grafika. Fotó: Szépművészeti Múzeum

Az ideiglenes kiállítás a Folyt. Köv. címet kapta, joggal, hiszen a múlt évben elindított, régi és modern művészet párbeszédére épülő kiállítássorozat folytatása.

A tárlat április 25-étől kezdődően szeptember 15-ig látogatható, csütörtöktől vasárnapig a Szépművészeti Múzeum Grafikai Kiállítóterében az épület földszintjén.

Címlapkép: Szépművészeti Múzeum