Dell új XPS13 laptopja Snapdragon X Elite CPU 27 órás üzemidőt ígér.

A Dell legújabb bejelentése alapján több mint egy napos akkumulátor időt ígér az új Snapdragon X Elite processornak hála, amivel piacvezetővé szeretné tenni a laptopjait. Az Intel processzorral szerelt hordozható egységekhez képest 9 órával kínálna többet, amennyiben az új CPU tényleg hozza az ígéreteket.

A laptopok piacán jellenleg is hatalmas versenyt jelent, az akkumulátor üzemidő és a energia hatékonyság növelése. A jellenleg piacon lévő laptopok élmezőnyében a Macbookok szerepelnek ezen a téren, közéjük egy Asus gép az ami beékelődik. De ezek a maximális energiatakarékosság mellet is csak 18 órát képesek egy töltéssel ellenni, aktív játékidejük 4-6 óra maximálisan. A Dell most ezek fölé szeretné helyezni, az új XPS13 jelű gépét.

Snapdragon

Qualcomm Computex Keynote eseményen meghívást kapott a Dell vezérigazgatója is Sam Burd, aki a következőket állította:

„A Dell mindent bevetett. Átfogó portfóliót építettünk AI PC-kből, a játék PC-ktől a prémium fogyasztói PC-ken és a mainstream üzleti laptopokon át a nagy teljesítményű munkaállomásokig. A legvékonyabb, legkönnyebb XPS modellünk most többnapos akkumulátor-élettartamot kínál”

A közlések szerint az XPS13 a Snapdragon CPU-val akár 27 órás streaming idővel rendelkezik, ami egyszerre lenyűgöző és kicsit hihetetlen is egyszerre. Főleg, hogy a gyártó honlapján ugyanez a modell ami még Intel 8. generációs Meteor Lake CPU-val szerelt 18 órás akkumulátoros módot kínál, de tapasztalataim alapján nálam, aktív használat mellett, maximum 2.5 órát sikerült belőle kisajtolni, de akkor is csak vegyes használatban.

Az eseményen azonban nem a Dell volt az egyetlen aki hasonló adatokat hozott az új Snapdragon X Elite-ről. A Lenovo, a HP és az Acer is hasonló, de legalábbis egy nap közeli akkumulátor időket emlegetett hála a processzornak.

Az Intel is bejelentette, hogy egy energiatakarékosabb, gyorsabb CPU-t szeretne a közeljövőben előállítani, ami TSMC szilíciumból készülne, ami jelentősen növelné a hatékonyságot. Minden esetre a különbség jellenleg a Snapdragon és az Intel között, és ha fel akarná venni ez utóbbi a versenyt, elég nagy ugrást kéne a tennie a technológiában, méghozzá akkorát, hogy ebben a piacban még nem láthattunk hasonlót egy generációváltáson belül.

Azonban, ha valamelyik márka meg tudná lépni, hogy ténylegesen egy egész napot meghaladó akkumulátor idővel rendelkező laptopot tudjon letenni az asztalra, nagyban megkönnyítené a munkánkat, és a gamerek életét, de egyenlőre sajnos nem tudom azt mondani, hogy ezen bejelentések után, rohanok gépet váltani.