A Pavilon de Paris a belváros szívében egy aprócska francia idill. Ezen a helyen, nem csak a francia konyha, maga a helyszín is különleges.
Pavilon de Paris mint randi helyszín
Ezen a helyen, már a bejáratnál megfeledkeztek arról, hogy Budapesten jártok. Az étterem a Budai oldalon a Fő utca 20 szám alatt található, de ahogy beérsz abszolút eltűntek Budapest zajai. A hely, maga az autentikus Francia életérzést nyújtja minden téren. Belépvén, mintha egy aprócska Francia borvidékre csöppentünk volna. A szabad ég alatt, a fények játéka és a kellemes szellő már önmagában magával ragadó. A félre eső asztalok és a természet közelsége olyan meghittséget kölcsönöz, melyhez foghatót ritkán tapasztalhatunk.
A hely atmoszférájában tapintható a romantika. Nem csak szépsége ámulatba ejtő, de az étlap láttán bizonyos, hogy nem maradtok beszéd téma nélkül. Nem csak a kulturális különbségek és a gasztronómiai újdonságok okán, hanem mert magával ragad a párizsi érzés. Ez a helyszín remek lehet évfordulókra, eljegyzésre, de sokan tartanak itt esküvőt és egyéb rendezvényeket is. De én azt mondom, hogy a legkeményebb szívet is felolvasztja a teraszon töltött este fénye.
Pavilon de Paris, mint gasztronómiai élmény
A francia konyhának számos fogása számunkra hírhedtek, bár idegenek. Szerintem mindenkinek a Franciákról a csiga evés jut eszébe és nem téved az illető. Az étlapon itt is megtalálható az Escargots de Bourgogne Les azaz Burgundi csiga. De hasonló francia különlegesség az elengedhetetlen Francia sajt tál is, mely nem csak igényes tálalást kapott, de ízben sem vol a boltival összehasonlítható.
Leves
Esetünkben egy könnyed zöldborsó krémleves volt az első fogás. De még mielőtt megérkezett volna, minden asztalra friss francia bagettet szolgáltak fel fűszeres vajjal és természetesen megkaptuk az italokat. A személyzet profizmusa és a kiszolgálás is kifogásolhatatlan volt. A zöldborsó krémlevest magát helyben öntötték rá a tányérban lévő tejfölszerű szószra és a benne lévő ropogós falatkákra.
A tálalás hibátlan végeredményt nyújtott, mely íz világban sem okozott csalódást. A krémleves kellemesen fűszeres volt, nem nyomta el a borsó ízét. Nem volt csomós, így valószínűnek tartom, hogy kellően átpasszírozták, hogy krémes legyen és a színe is kellemes világos zöld árnyalatú volt.
Előétel
Az előétel választás volt talán a legkönyebb és egyben legnehezebb választás is. Még pedig annak okán, hogy egyértelmű volt, hogy itt csigát kell enni. A magyar ember, itthon nem minden nap eszik csigát, sőt legtöbben ódzkodnak ennek hallatán is. Kultúránkban ez nem meg szokott és mi nem ételként, hanem a kertben mászkáló állatként definiáljuk a csigát. De mivel a Francia konyha talán legelterjedtebb ételéről beszélünk, azt gondolom, hogy ha nem Párizsban, akkor itt kell megkóstolnia.
6 csigát szolgáltak fel előételként. Ehhez biztosították a megfelelő eszközöket is, hiszen a csigával meg kell küzdeni és akár csak a kagylónál ez is hozzá ad az élményhez. A csiga maga egy pesztó szerű mártással volt megtöltve, ennek okán kevésbe volt félelem keltő. A csiga maga meglepően finom volt és nem csak „hámozás” szempontjából tudtam a kagylóhoz hasonlítani. Állagra és ízre is hasonlított számomra és remekül illet hozzá a pesztó szerű mártás.
Nem mondom, hogy a vasárnap ebéd előétele ezentúl a csiga lesz, de megéri megkóstolni. Már csak annak okán is, mivel egy randevú keretein belül ez kevésbé félelmetes. Ha együtt próbáltok ki újdonságokat, akár étel tekintetében, az mindenképpen hozzá ad a kapcsolathoz és egy újabb élmény köt össze benneteket. Ezenkívül ha első randin próbáljátok ki, merésznek és nyitottnak tűntök majd, de beszéd téma mindenképpen lesz.
Főétel
Főétel téren a bőség zavarába estünk, de a kedves pincér készségesen elmagyarázta az étlap összes tételét és segítőkészen ajánlott is egy specialítást. Vállalkozó szellem révén azt gondolom, hogy első hallásra ez az étel is talán kissé riasztónak hat. Cuisses de Grenouille, Purée de Poemmes de Terre, Beurre Blanc más néven Békacomb burgonya pürével. A béka comb már valamivel megszokottabb étel a csigánál, de számomra hasonlóan ismeretlen volt. Fogalmam sem volt ezt miképpen lehet ízlésesen tálalni és elfogyasztani de mind kettő sikerrel járt.
A béka comb maga sokak szerint hasonlít a csirkére, de véleményem szerint annál szaftosabb. A hús bármilyen kicsi áltaté is, sokkal pronyóbb és omlósabb volt, mint amire számítottam. A fűszerezése remek volt és a mártás maga is ízekben gazdag volt. Semmihez sem tudtam hasonlítani az íz kavalkádot de meghökkenten tapasztaltam mennyire ízletes párosítás a fűszeres burgonyával.
Desszert
Desszert téren nem kellett ennyire kilépni a komfort zónánkból, mint az este első felében, de azt mondják a desszertel elehet a legkevésbé mellé fogni. A desszert kínálatban Créme Brulée, Tarte Tatin, Chocolat, Pistache Fruit de La Passion és Baba Au Rhum található. Bár az összes desszert nagyon kecsegtető, mi mégis a Baba Au Ruhm-ot választottuk, mivel olyan hangzatos neve van. Természetesen ezzel sem fogtunk mellé, mivel egy nagyon finom gyümölcsszószos rumos süteményt kaptunk. Nagyon finom volt, de az esete végére be kellett indítani a desszert gyomrot, mivel az adagok számomra hatalmasak voltak.
Francia sajtválogatás
A sajtválogatás nagyjából 4 féle sajtot foglalt magába, gyümölcsel és dióval tálalva. A sajtok különleges választékában meg jelent egy rövidebb érlelésü kecske sajt, mely nem egy markáns karakteres, hanem inkább egy lágyabb íz világú sajt volt. Volt egy comté nevezetű sajt, mely egy félkemény francia sajt, amely már egy kicsit rúzsosabb, érleltebb sajt. A harmadik egy morbié nevezetű sajt, melynek szénpor van a közepén és az utolsó egy camembert volt.
A sajt válogatás melléfoghatatlan választásnak gondolom, hiszen egy pohár bor mellé, vagy a vacsora végére csemegézgetni, ha fér még belétek, remek választás. Én imádom a sajtokat, úgyhogy számomra a francia konyha már be is lopta magát a szívembe az este után, de nem csak a sajtok miatt.
Amit érdemes tudni a Pavilon de Parisról
Fel tettem pár kérdést a Pavilon de Paris managerének, aki szívesen válaszolt, minden kérdésemre. Ez alapján készítettem egy rövid összefoglalót, hogy még is lássunk picit a színfalak mögé.
Az étterem menüjének össze állítása során szempont volt, hogy a francia tradicionális ételeket úgy válogassák össze az étlapra, hogy még a Magyar emberek számára is könnyen fogyasztható legyen. Ennek pedig az volt az oka, hogy a franciáknak rengeteg olyan étele van, amely bár finom és egzotikus, még sem annyira populáris ezáltal számunkra idegen. Emellett próbálnak nemzetközi alap fogásokat is az étlapon tartani, hogy mindenki megtalálja a maga szájízének kedvező fogást.
Számunkra gasztronómiailag idegen ételek elkészítése tekintetében fontos kérdés volt a szakács hozzá értése is. Ebben az étteremben többször volt tulaj váltás de jelenleg is egy félig francia tulaj keze alatt működik az étterem, illetve a szakácsok az évek során elődeiktől tanulták a francia konyha rejtelmeit, akik szintén franciák, vagy francia országban élő és dolgozó emberek voltak. A Pavilon de Paris kialakítása során a Francia hangulat és élet érzés megidézése volt a cél, mely azt gondolom sikerült.
Ez az étterem valóban minden téren Francia és tömény romantika. De azt gondolom kalandban sincs hiány az ételek szempontjából. Szóval ha lenyűgöznéd a párod, vagy nem találtad még meg a tökéletes eljegyzései helyet, akkor mindenképpen látogassatok el a Pavilon de Parisba. Külön szeretném kiemelni, hogy a pincér egy borzasztóan bájos idős úr, aki olyan alázattal és tisztelettel, szeretettel van a munkája iránt, ami külön melengeti az ember szívét és már csak miatta is újra elmennék, hiszen talán ez a legritkább dolog a vendég látásban és ettől lesz valahol személyesebb egy ilyen látogatás.