Rég nem vettek olyan kevés okostelefont Európában, mint most

A Counterpoint közzé tette 2023 harmadik negyedévére vonatkozó okostelefon eladásokat. Ebből kiderül, hogy szinte az összes mobiltelefongyártó cég visszaesést volt kénytelen elkönyvelni. Összesen 11%-kal esett vissza a mobiltelefonok eladása. Nyugat-Európában az arány 8%, míg Kelet-Európában 15%. “Bár a visszaesés üteme lassul, és az iPhone 15 sorozat, illetve a Samsung ötödik generációs összecsukható szintén enyhítették a visszaesést, de a piac még mindig hanyatlik” – állítja Jan Stryjak a Counterpoint társigazgatója. Hozzátette, hogy a karácsonyi időszakra számít némi fellendülésre, de belátható időn belül nem számít komoly fellendülésre, hiszen a gazdasági helyzet továbbra is nehéz, illetve a vásárlók is hosszabb ideig ragaszkodnak a készülékeikhez.

A Counterpoint elemzője, Harshit Rastogi megerősítette, hogy 2011 harmadik negyedévében volt akkora visszaesés, mint most. Kiemelte, hogy olyan új cégek vetették meg a lábukat a mobilpiacon, mint a Infinix, mely a hongkogi székhelyű Transision alá tartozik, vagy a TECNO.

Az okostelefon márkák közül egyedül a Honor tudta növelni a forgalmát, így a cég ismét az öt legnépszerűbb okostelefon márkák közé került. Ezzel szemben a Samsung forgalma 15%-kal, a Xiaomi 13%-kal esett vissza. Ehhez képest az Apple nem járt annyira rosszul a maga 3%-os visszaesésével. Ezzel a piaci részesedése 22%-ról 24%-ra emelkedett.

Forrás: PCW Plus | Counterpoint

Karasz Attila írása