A dél-koreai T1 legyőzte a kínai Weibo Gaminget

A dél-koreai T1 vasárnap lesöpörte a kínai Weibo Gaminget, hogy megszerezze a negyedik rekordot jelentő League of Legends-világbajnokságot, amelyet széles körben az e-sportok Super Bowljának tartanak.

A T1 zsinórban három győzelmet aratott a dél-koreai fővárosban, a Gocheok Sky Dome stadionban rendezett, legjobb öt mérkőzésből álló döntőben, amelyet a 18 000 fős közönség tombolt végig. Rajongók légiói érkeztek Szöulba a League of Legends világbajnokság döntőjére, amely a 2011-es első kiadás óta gyorsan a milliárd dolláros globális e-sport iparág egyik koronaékszerévé nőtte ki magát. Tűzijátékot robbantottak, amikor a T1 tagjai felemelték a trófeát, és a tömeg a “T1! T1! T1!” – írja a vietnamnews.com

A csapat tagja Faker, az e-sport Michael Jordanjeként emlegetett szupersztár játékos, aki már négy világbajnoki címet is nyert. A 27 éves Faker – akinek igazi neve Lee Sang-hyeok – a legidősebb League of Legends játékos, aki világbajnoki címet nyert. Hírességnek számít a játékmániás Dél-Koreában, ahol a nyilvános szerepléseken rocksztárként fogadják, a szurkolók pedig a nevét skandálják a meccsek alatt. A T1 tavaly kikapott a San Franciscóban rendezett világdöntőben, és Faker úgy jellemezte csapata idei domináns szereplését, mint egy “ritka lehetőséget”, hogy hazai szurkolók előtt nyerje meg a legnagyobb díjat.

t1

A jegyek a döntőre a Sky Dome-ban, amely általában baseball-meccseknek ad otthont, 10 perc alatt elfogytak, amikor augusztusban elérhetővé váltak a League of Legends gyártója, a Riot Games szerint. Több ezren gyűltek össze a Szöul központjában felállított szurkolói zónában is, hogy megnézzék a döntőt, amelyet több mint 40 moziban is élőben vetítettek Dél-Korea szerte. A pekingi Kínai Kommunikációs Egyetemen rendezett nézőseregszemlén több százan figyelték a mérkőzést a nagy képernyő előtt.

“Az iskolában ennyi emberrel együtt nézni a versenyt, nagyon jó érzés” – mondta az AFP-nek Pang Jian diák, a Weibo Gaming szurkolója. “Annyit kiabáltam, hogy elment a hangom.”

A League of Legendsben két csapat, egyenként öt játékos küzd meg egymással egy csatatéren, ahol a cél az ellenfél bázisának elpusztítása. Ez a legnézettebb e-sport a világon, évente több tízmillióan nézik a versenyek élő közvetítéseit. A 2024-es világbajnokságnak Nagy-Britannia ad otthont, a döntőt a londoni The O2 Arénában rendezik meg – jelentette be vasárnap a Riot Games. A Newzoo iparági kutatócég tavalyi jelentése szerint az e-sport 2025-re közel 1,4 milliárdos közönséget fog elérni.