Tűréshatár – Az iránban üldözött film

A Magyarhangya következő filmje, a “Tűréshatár,” Ali Ahmadzadeh rendezésében, mélyen behatol Teherán sötét és ritkán látott oldalára.

Film története

A történet középpontjában Amir, egy magányos iráni drogdíler áll, akinek egyetlen társa a kutyája. A film modern, betépett prófétaként mutatja be Amirt, aki éjszakánként drogot terjeszt, miközben segít bajba jutott ügyfeleinek. A fiatal férfi a teheráni külváros sötét utcáin keresztül kalandozik, és blantokat teker, hogy kiszakadjon a valóságból. Éjszakai portyái során Amirt folyton szembesül az iszlamista rezsim ellentmondásaival és álszentségével.

A Tűréshatár az ellenállás és a szabadság kiáltványa, a Locarnói Filmfesztivál fődíját nyerte el 2023-ban. Az érdekesség, hogy a film a készítők gerillamódszerekkel, rejtett kamerákkal, és az iráni hatóságok engedélye nélkül készült el. Az államapparátus később arra kérte a rendezőt, hogy vonja vissza a filmet a Locarnói Filmfesztivál versenyprogramjából. A stáb néhány tagja azóta elhagyta Iránt, míg Ali Ahmadzadeh, a rendező, jelenleg szülőhazájában bujkál, hogy elkerülje a letartóztatást.

A film különlegességét a leleményes és konzekvens fényképezés, a merész felvételek, valamint a sound design jelenti. A Tűréshatár egy 99 perces utazás a veszélyekkel teli világba, amelynek középpontjában a lázadás és a szabadság áll. Ahmadzadeh műve egyedi és erőteljes módon vezeti be a nézőt Amir életébe, bemutatva az iráni társadalom egy sötétebb és kevéssé ismert oldalát.

One thought on “Tűréshatár – Az iránban üldözött film

Comments are closed.