Új pályázatot hirdet fiatal írók számára az Előretolt Helyőrség Íróakadémia

Ismét pályázatot hirdet fiatal írók számára az Előretolt Helyőrség Íróakadémia és működtetője, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG).

 A pályakezdő szépíró kategóriában közzétett felhívás szerint idén is tíz alkotó részesülhet jelentős szakmai és a későbbiekben anyagi támogatásban.
Olyan 18 és 25 év közötti tehetségek jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek önálló szépirodalmi kötettel, de már fel tudnak mutatni tehetségüket bizonyító írásműveket, és úgy érzik: alkotói pályájuk kibontakozását elősegítheti az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatóinak iránymutatása, szakmai tapasztalata, egy alkotói közösséghez való tartozás, a pályakezdés nehézségeinek áthidalásához nyújtott szakmai, szellemi és a későbbiekben anyagi támogatás.

Az íróakadémiai képzés időtartama három tanév. A képzés első tanévében a KMTG a pályázat nyerteseinek tanulási és továbbképzési lehetőségeket kínál jeles írók irányításával, továbbá a pályázat nyertesei korszerű önmenedzselési módszereket sajátíthatnak el.

A képzés második tanévétől, azaz a 2024/25-ös tanévtől kezdődően a pályázat nyerteseinek a KMTG egy tanévre szóló, havi nettó százezer forint művészeti tanulmányi ösztöndíjat ítél oda. Amennyiben a növendék teljesíti az Íróakadémia szakmai elvárásait, a KMTG további egy tanévre szóló a szerződést köt vele.

A KMTG közreműködik továbbá a szerzők arra érdemes műveinek megjelentetésében, író-olvasó-találkozók, fellépési lehetőségek szervezésében, gondoskodik a médiajelenlétről, valamint elősegíti a szerzők szakmai érdekeinek érvényesítését. A korábbi évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy az Íróakadémia által biztosított képzés beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Számos tehetséges és elhivatott pályakezdő élt a felkínált lehetőségekkel, és lépett önálló kötettel az irodalomkedvelő, műértő közönség elé.

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában, az Enumeráció című sorozatban a képzésben részt vevő ifjú szerzők tollából már 29 kötet jelent meg és továbbiak várnak kiadásra. 2018-2023 között az Íróakadmia oktatói és akadémistái több mint 150 kitüntetést, díjat és szakmai ösztöndíjat nyertek el. Emellett szakmai munkájuk minőségét mutatják a kritikai és az olvasói visszajelzések is.

A pályázatokról további információ a KMTG honlapján a érhető el.