Szombati futammal és Verstappen győzelemmel indult a 2024-es F1 szezon

A száguldó cirkusz rajongóinak nagy örömére március 2-án, egy szombati futammal kezdetét vette a 2024-es F1 szezon. A hosszas dominanciát nehezen tűrő F1-rajongók nem túl nagy örömére a Bahreinben rendezett első versenyt a címvédő Max Verstappen nyerte, azonban nekik sincs okuk aggodalomra: az uborakszezon hírei és a versenynaptár változásai még hozhatnak izgalmakat.

Max Verstappen győzelmével, és egy – az újkori F1 történetében kevésbé megszokott – szombati futammal hivatalosan is kezdetét vette a száguldó cirkusz legújabb szezonja. Míg az uborkaszezon hírei – például Lewis Hamilton átigazolása a Ferrarihoz – alaposan felkorbácsolták a kedélyeket, addig az első futam eredménye alapján a világbajnoki címért folytatott harcot tekintve túl nagy izgalmak idén sem várnak ránk – bár messzemenő következtetéseket egyetlen hétvége alapján talán nem érdemes levonni.

Némi újdonságot hoznak azonban a rajongók életébe a versenynaptár változásai, amikre érdemes odafigyelni, ha nem szeretnénk lemaradni egyetlen időmérőről, vagy futamról sem. 2023-ban egyetlen helyszínen, Las Vegasban már rendeztek egy szombati nagydíjat, idén viszont – vallási okokból – további két szombati alkalommal is bővül a naptár. A Ramadán miatt ugyanis a szezont nyitó bahreini futamhoz hasonlóan Szaúd-Arábiában is szombaton tartanak futamot vasárnap helyett. A Szaúd-arábiai Nagydíj ráadásul rögtön a második a sorban, így március 2-a után március 9-re sem érdemes egyéb programot terveznie annak, aki élőben szeretné figyelemmel követni az események alakulását. Ezt követően egy ideig minden visszatér a rendes kerékvágásba, hiszen a Las Vegas-i futamra egészen novemberig várni kell.

A 2024-es világbajnokság versenynaptára
Forrás: Boxutca

A fentiek mellett újdonság az idei, egyébként maratoni hosszúságú, 24 fordulós bajnokságban az is, hogy a Japán Nagydíjra – a megszokott őszi időpont helyett – tavasszal kerül sor, közvetlenül a Kínai előtt, amely egyébként legutóbb a covid-járvány kitörése előtt szerepelt a F1 mezőny úticéljai között. A visszatérést megünneplendő Kínában rendezik az idei hat sprint egyiként is: a másik ötre Miamiban, Ausztriában, Austinban, Sao Paulóban és Katarban kerül sor. A sprinthétvégék menetrendje szintén változott némiképp a tavalyihoz képest, 2024-ben ugyanis az érintett heteken pénteken tartják az egyetlen szabadedzést, valamint a sprintidőmérőt is, szombaton a sprintfutamra és a főverseny időmérő edzésére kerül sor, míg vasárnap zajlik majd a főfutam.