Villa Kabala – Gasztronómiai utazás a Balaton partján

Szigliget, ahol a szőlőültetvények és a Balaton szelíd hullámai találkoznak, otthont ad egy olyan szállásnak és étteremnek, mely már fogalommá vált a gasztronómiai körökben: a Villa Kabala.

Ahogy az évek múltak, ez a hely nem csak a gyönyörű panorámájáról, hanem az ötletes, néha meglepő tálalásokról és ízpárosításokról, valamint a házilag készített alapanyagokról és kiváló borokról vált ismertté. Az étterem elnyerte a Michelin Tányér jelölést, és mindez nem véletlen.

Egykori festőművész, Farkas István tragikus sorsú villája, melyből a Villa Kabala született, nem csupán egy szállás és étterem, hanem egy történet, amely a múlt és a jelen találkozását szimbolizálja. A Michelin Tányér jelölés elnyerése nem csak a kitartó munka, hanem a rugalmasság és nyitottság eredménye is, hiszen a Villa Kabala sosem engedte el a téli nyitvatartást, még a Covid időszakát is kemény kompromisszumokkal vészelte át. Péter és Petra, a tulajdonosok és házigazdák, elmesélik, hogy a degusztációs menüt akár Budapestre is kiszállították, így a vendégek otthonukban is élvezhették a kulináris élményt.

Az étterem konyháját a helyi séf, Szabó András vezeti, aki külföldi tapasztalatokkal rendelkezik. Az à la carte étlap megszűnt, helyette naponta változó fix menük kínálnak ízelítőt a kiváló szakácsok tehetségéből. A kínálat változatos, délben háromfogásos üzleti menü, este pedig hatfogásos kóstolómenü várja a vendégeket. A szakácsok és a sommelier kreativitására bízva magukat, a vendégek egy valódi gasztrokalandozásban vehetnek részt.

A Michelin-ellenőr egy viharos éjszakán érkezett, amikor az áram is megszűnt Szigligeten. A gyertyafényes körülmények között az ellenőr megkóstolta az ételeket, és a Villa Kabala megkapta a kívánt elismerést. Péter és Petra büszkén mondják, hogy azóta sem változott meg semmi a munkájukban, és az elismerés óta még több külföldi vendég látogatja meg őket.

A Villa Kabala kertje nem csak látványával nyűgözi le a vendégeket, hanem a friss alapanyagok sokszínűségével is. A kertben termett zöldségeket savanyítják, hogy az év bármely szakában felhasználhassák. Az étterem igyekszik minél kevesebb külső forrásból származó alapanyagot használni, és inkább saját termesztésű zöldségeket és fűszereket alkalmazni.

A Villa Kabala azonban nem csak étterem, hanem egy hely, ahol a kávépörkölés és a kerámiakészítés is megtalálható. Péter saját keveréket készített a kávéhoz, mely 100% arabica kávéból áll, és különböző eredetű kávébabokat tartalmaz. A kerámiaműhelyben pedig a házaspár egyedi tányérokat és tálakat készít, amelyek különleges hangulatot varázsolnak az étterembe.

A Villa Kabala egy olyan hely, ahol nem csak az ételek és borok összhangja, hanem a kert szépsége és a környék hangulata is egyedivé teszi az itt eltöltött időt. Ez egy hely, ahol a vendégek teljes mértékben rábízhatják magukat a kreatív séfekre, és egy felejthetetlen gasztroélmény részesei lehetnek a Balaton partján.

One thought on “Villa Kabala – Gasztronómiai utazás a Balaton partján

Comments are closed.