A világok teremtője: Zack Snyder a Rebel Moonról fejtette ki univerzumának titkait

A “Snyder Cut” rendezője, Deborah Snyder producer és sztárjuk, Sofia Boutella belemerül a Netflixre érkező friss sci-fi saga (és annak filmes univerzuma) készítésébe – írja az Entertainment Weekly.

A részletes dátum- és eseményjegyzék, amelyet az EW egy egyórás Zoom interjú során röviden megnézett a filmkészítővel és producer partnerével/feleségével, Deborah-val Halloween alkalmából, a Rebel Moon, a Netflix kétrészes sci-fi filmeposzával kapcsolatos terveinek fizikai megnyilvánulása, amely egy egész galaxist fog elindítani spinoffok és kötődések garmadájával a különböző médiumokban. És ez csak egyetlen bolygó történetét tartalmazza a Rebel Moon mitológiájában – írja az ew.com.

De minden kiterjedt tervezése ellenére az egyetlen dolog, amivel Snyder nem tudott számolni – vagy siettetni -, az maga a természet volt. A Rebel Moon központi konfliktusa a búza körül forog, pontosabban a termény körül, amelyet az idén december 22-én érkező első filmben a sziklás Veldt bolygón élő szívós emberi telepesek termesztenek. Amikor egy birodalmi űrhajó a tekintélyelvű Anyavilágról (a bolygó, amelynek krónikája azon a táblán szerepel) leszáll a Veldtre, és követeli a nehezen megkeresett termést, hogy táplálja kíméletlen hadseregét, a telepesek elindulnak, hogy megkeressenek minden olyan Dávidot, aki segíthet nekik megdönteni Góliátot.

Az egyik farmer, Gunnar (Michiel Huisman) talál rá az egykori birodalmi gyalogos katonára, Korára (Sofia Boutella), a daliás fejvadász Kaira (Charlie Hunnam), a Nemesis néven ismert kardforgatóra (Doona Bae), a tábornokból lett gladiátorra, Titusra (Djimon Honsou), a királyi állatvívóra, Tarakra (Staz Nair) és a forradalmár Miliusra (E. Duffy). Így kezdődik egy új űrsaga, amely részben a Hét szamuráj, részben a Csillagok háborúja, részben pedig tiszta Snyder.

A búza életciklusának minden eleme (a vetés, a növekedés és az aratás) szerepet játszik a Rebel Moonban. Ezért, hogy biztosak legyenek abban, hogy minden fázisban képesek lesznek megragadni, Snyder szerint csapata “10 futballpályányi” értékű búzát ültetett a Santa Clarita-völgyben – ami nem volt könnyű feladat, tekintve, hogy az Aranyállam száraz éghajlata sokkal inkább kedvez a szőlőnek és a mandulának, mint a Középnyugat tipikus melléktermékeinek.

“Az a vicces, hogy a búzatermesztéssel megbízott embereink nem akartak csalódást okozni nekünk” – mondja Snyder. “De a búza nem nőtt gyorsan. Össze kellett kapkodnunk a fejünket, hogy kitaláljuk, mi mást tudnánk még termeszteni.”
“Rengeteg munkát spórolt meg nekünk, ha valós, mert minden ott van előtted, amire reagálhatsz” – mondja Boutella, aki Kora szerepét játssza, aki egy volt anyavilági katona, aki most egy ellenállókból álló csapatot állít össze, hogy megvédje Veldtet a birodalmi elnyomástól, amit korábban ő is érvényesített. “Ezt a kamerán is láthatod. Valamit csinál a szemmel. Másképp néz ki, különösen, ha egy csomó CGI van körülötte.”
A Netflix több mint 160 millió dollárba fogad, hogy Snyderék olyan könnyedén tudnak Disney/Lucasfilm-ellenfelet csinálni a Rebel Moonból, mint ahogy búzát termesztettek a sivatagban.

Snyderék élvezik a lehetőséget, hogy felépíthetik saját univerzumukat. A Rebel Moon a popkultúra hatásait az ingujjában hordja (az Avatar és a Heavy Metal jegyei ott vannak a Hét szamuráj és a Star Wars már említett visszhangjai mellett), de már az is felemelő élmény, hogy nem kell megismételni a múltbeli történeteket, és nem kell megfelelni az örökségeknek.

“Mostanában többnyire minden egy könyv vagy egy játék alapján készül. Ez egy remake, vagy egy folytatás” – mondja Deborah. “Nagyon ritkán adódik lehetőség arra, hogy valami teljesen eredetit csinálj, és ezt olyan léptékben megvalósítani, ahol különböző világok, lények és menő jelmezek vannak, nagyon izgalmas volt. Olyan sokáig éltünk és dolgoztunk valami olyasmiben, ami annyira bevált volt, hogy 10 évig ezt csináltuk, szóval jó volt valami mást csinálni.”

Egy eredeti történet megalkotása azonban a szabadsággal együtt a saját kihívásait is magában hordozza. Továbbra is ügyelned kell arra, hogy a saját kánonod következetes legyen, ha azt reméled, hogy olyan óriásokkal versenyezhetsz, mint a Marvel vagy a Star Wars.