Mesél az asztal – Ünnepi ételek Borbás Marcsival

A Várkapitányság november 30.-án „Mesél az asztal – Ünnepi ételek Borbás Marcsival” című kiállítását Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese és Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője nyitja meg a Budavári Palotanegyed Csikós udvarában.

A kiállításon Borbás Marcsi ünnepi fogásait mutatják be és a Kárpát-medence magyarságának hagyományos borbáskarácsonyi ételeit a hozzájuk kapcsolódó népszokásokkal. Adventi gasztronómiai témájú szabadtéri fotótárlatuk decembertől várja a látogatókat a Lovarda épülete mellett újjászületett Csikós udvaron. Kiállításuk a jeles napok szokásrendjét követő népi gasztronómiai hagyományokra épül. A családot összekovácsoló apróságok, gesztusok és természetesen az ételek is biztonságot és kiszámíthatóságot teremtettek még a legbizonytalanabb időkben is. Az egész éves kerti munka, a gondosan felhizlalt jószág, az összegyűjtögetett tojás, a saját kezűleg hímzett terítő mind-mind értelmet nyert és célt ért, hiszen mindezek által és mindezekkel együtt volt egykor méltó és teljes az ünnep, melyet érdemes ma is felidéznünk.
Rendhagyó kiállításmegnyitójukon ezúttal nemcsak megtekinteni lehet a különböző tájegységek ünnepi
ételeit, hanem meg is lehet kóstolni az angyalkolbászt dödöllével, a mézes sütőtök falatokat és a
helyben sült molnárkalácsot is.

One thought on “Mesél az asztal – Ünnepi ételek Borbás Marcsival

Comments are closed.