Egy zuhanás anatómiája

Hossz: 150 perc, színes, francia film
Országos bemutató:
2023. november 30.
Korhatár: 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

A világ legrangosabb filmfesztiváljának fődíját, a Cannes-i Arany Pálmát elnyerő lélektani krimiben Sandra (Sandra Hüller – Toni Erdmann) idillinek látszó élete kártyavárként omlik össze. A sikeres német írónő francia férjével és látássérült gyerekükkel élnek a francia Alpok egyik kis falujában. A férfi váratlan halála után nem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. Sandra ezért a rendkívül megterhelő nyomozás és tárgyalás középpontjába kerül.

A már-már hitchcocki hagyományokat követő filmben az eseményeket végig a feleség szemszögéből követjük, miközben a néző számára is kérdéses az ártatlansága. Az Egy zuhanás anatómiája azonban sokkal több bűnügyi történetnél: Justine Triet rendezőt elsősorban a házasság, és alapvetően az emberi kapcsolatok legmélyebb rétegei érdeklik.

Eredeti cím: Anatomie d’une chute
Nemzetközi cím: Anatomy of a Fall
Gyártó: Les Films Pelléas, Les Films de Pierre
Rendezte: Justine Triet
Forgatókönyv: Justine Triet, Arthur Harari
Fényképezte: Simon Beaufils
Producer: Marie-Ange Luciani, David Thion
Vágó: Laurent Sénéchal
Főszereplők: Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner, Antoine Reinartz

Magyarországon forgalmazza a Mozinet

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál 2023: Arany Pálma-díj

Az év végéig rendkívül izgalmas filmek várhatóak. Mozikba kerül nem sokkal a Varsói Filmfesztivál három díja után Moldovai Katalin megrázó filmje, az Elfogy a levegő. Jön a Cannes-ban Arany Pálma-díjat nyert lebilincselő bűnügyi történet (Egy zuhanás anatómiája), egy generációkon átívelő barátságról mesélő magyar film (Valami madarak), Németország Oscar-nevezettje (A tanári szobaés az Életrevalók alkotóinak legújabb vígjátéka (Egy nehéz év). 

2 thoughts on “Egy zuhanás anatómiája

Comments are closed.