Fine Dining – Az étkezés művészete

Van egy alapvető szarkasztikus hozzáállás, ami az embereket övezi, ha a fine diningről hallanak. Emellett ott vannak azok, akik még sohasem hallottak róla. Hogyan is lehet elmagyarázni valakinek, mi is az a fine dining röviden?

A rövid verzió az, hogy ,,ahol kevés ételt kapsz, de cserébe sokat kell fizetned érte”. Hiszen külső szemmel, akár a főzőműsorokon felnőve az ember lánya/fiam csak ennyit lát. Van egy kis húsdarab egy cafat salátával és fél krumplival körülötte, meg talán egy kis cékla nyomokban. Ráadásul a rohanó mindennapokban nem is igazán figyelünk az étkezésre, elfelejtjük élvezni az evést magát.

Az Ízek, imák, szerelmekben Julia Roberts miért is megy ki Olaszországba? Hogy újra szeressen enni. Az ízlelőbimbói újra lélegezzenek és, hogy kiszakadjon a mindennapok stresszes körforgásából. Ezek után, minden második képkockában eszik, iszik valamit, ami után nem együnknek kedve támad utána szaladni és átélni, mindazt, amit ő.

Ezzel nem azt mondom, hogy a fine dininggal nem lehet jól lakni. Ó dehogyisnem! Ugyanis az ételadagok kis mivoltát tökéletesen kompenzálja, azok sokasága. Egy fine dining élmény – mert máshogy nem is lehetne nevezni – alatt általában 7-8 fogást is felszolgálnak neked.

A titok, – ami nem is titok – a különféle hozzávalók tökéletes összhangjában rejlik, amiket a séfek összeállítanak. Nem csak az ízélmény válik csodálatossá, de a szemet is gyönyörködteti a tálalás.

A fine dining fogások, attól magaslanak ki az egyszerűbb és olcsóbb éttermek között, hogy olyan kombinációkat hoznak nekünk, amik egyszerre meghökkentőek és eszméletlenül finomak. A séfek minden alapanyagot újragondolnak. Vegyünk egy egyszerű uborkát vagy krumplit, amit mi magunktól tudunk sütve, főzve, párolva is megcsinálni. Ez csak pár mód az elkészítésükre, nem beszélve még a fűszerezésről és az ilyen-olyan szószokkal való párosításukról.

Mindennek meg van az ára.

Az ezekhez használt alapanyagok nem olcsók, az ételek előállítása nem egyszerű és még a számos alkalmazottról nem is beszéltünk. Az éttermek helyszíne sem hétköznapi, meg adják a módját, annak, hogy a vendég jól érezze magát és az egyes fogások közötti borpárosításokról még szó sem esett.

Ha egy különleges gasztronómiai élményre vágysz ne habozz tovább, mindenképpen látogass el egy fine dining étterembe, fokozatosan bővül a hazai étterem kínálat és garantáltan új élménnyel gazdagodsz majd.

Szerző: Szabó Alexandra