Fontos nemzetközi projekt része lett a Zene Háza Hangdómja

A Zene Háza Hangdómja is része lett annak a nemzetközi projektnek, amely az európai térhangzásra alkalmas helyszínek között kezdeményez együttműködést. A European Spatial Sound Exchange (ESSE) projektet a három dimenziós térhangzás fejlesztésén dolgozók úttörője, a Monom hívta életre azzal a céllal, hogy nemzetközi hálózatot építsen az ilyen hangrendszereknek helyet adó helyszínek között. A kísérleti program keretében elsőként a térhangzású művek megoszthatóságát vizsgálják.

Az Európai Unió társfinanszírozásában, a MusicAIRE (An Innovative Recovery for Europe) részeként meghirdetett pályázatban térhangzásra alkalmas helyszínek jelentkezhettek. A Zene Háza mellett a lipcsei ZiMMT, a grazi Dom im Berg és a velencei Cosmo nyert lehetőséget arra, hogy bemutassa a Monom terére készült alkotásokat. A bemutató előtt a Monom technikai csapatának pár napja lesz arra, hogy a kiválasztott helyszínek adottságaira szabja a hangműveket.

A Zene Háza Hangdómjában október 25-én este 20:30-tól ingyenesen lesz látható a Monom alkotása (négy vetítés várható egymás után: 20:30; 21:00; 21:30; 22:00).

DOME_SPATIAL elnevezésű maratoni est fókuszában a hang minden dimenzióba való mozgása lesz. A program a hangművészettel kacérkodók ínyenc rétegét csábítja egy lesütött szemű, mély hallgatásra. Az est során hallható négy mű között van hangséta, verbális performansz és olyan hangmunka, mely akut társadalmi témákat feszeget.