A Microsoft közelebb kerül az üveg tárolási áttöréshez, amely végre lehetetlenné teheti a zsarolóvírus-támadásokat az adatközpontokban és a hiperskalálókban

A Microsoft új technológiája feltűnően hasonlít a kerámia alapú tároláshoz, és hamarosan felválthatja a jelenlegi techrendszert.

A Microsoft kiadott egy tanulmányt a széles körben várt üvegalapú tárolási technológiáról, amelyet azért támogat, hogy leváltsa a hagyományos technológiát, amelyet a legjobb merevlemezekbe és a legjobb SSD-kbe építettek be napjainkban. – írta a Techradar.

A 29. ACM Symposium on Operating Systems Principles című ACM-szimpóziumon bemutatott 16 oldalas tudományos tanulmány felvázolja a vállalat hosszú élettartamú és nagy hatékonyságú tárolórendszerek létrehozására irányuló terveinek alapelveit.

A kvarcüvegből készült tárolóegységek a felhőben való használatra lesznek előkészítve – ami azt jelenti, hogy az Azure-ügyfelek lesznek az elsők, és valószínűleg az egyetlenek, akik hasznot húznak belőle, amíg a technológia embrionális jellegű.

A Project Silica évek óta készül – a Microsoft már 2019-ben bemutatott egy prototípust. Azóta kibővítette munkáját egy olyan rendszer megtervezése előtt, amely figyelemre méltóan hasonlóan működik, mint a Cerabyte által épített kerámia alapú tároló.microsoft

Hogyan működik az üvegalapú tárolás?

“Ez a tanulmány bemutatja a Silica-t: az első olyan archív adatok felhőalapú tárolórendszert, amelynek alapját kvarcüveg képezi, egy rendkívül ellenálló adathordozó, amely lehetővé teszi, hogy az adatok korlátlan ideig a helyükön maradjanak” – írják a szerzők.

“A Silica hardverét és szoftverét közösen terveztük és közösen optimalizáltuk az adathordozótól a szolgáltatási szintig, a fenntarthatóságot elsődleges célként kezelve.”

Az adatokat egy négyzet alakú üveglemezre ultragyors femtoszekundumos lézerrel írják a voxeleken keresztül. Ezek az üveg fizikai szerkezetének tartós módosításai, és lehetővé teszik, hogy több bitnyi adatot rétegenként írjanak az üveg felületére. Ezeket a rétegeket aztán függőlegesen egymásra helyezik százával.

Az adatok olvasásához polarizációs mikroszkópiás technológiát alkalmaznak a leme leképezéséhez, miközben az olvasó meghajtó Z-mintázatban pásztázza a szektorokat. A képeket ezután feldolgozásra és dekódolásra küldik, amely gépi tanulási modellre támaszkodva alakítja át az analóg jeleket digitális adatokká.

Az adathordozó számos érzékeny iparágban, köztük a pénzügyekben, a tudományos kutatásban és az egészségügyben is alkalmazható az archív üveg tárolás biztonságos jellege miatt – ami azt jelenti, hogy az ezekben az ágazatokban működő szervezetek képesek lehetnek ellenállni a felhőben tárolt adatokat célzó zsarolóprogram-támadásoknak.

One thought on “A Microsoft közelebb kerül az üveg tárolási áttöréshez, amely végre lehetetlenné teheti a zsarolóvírus-támadásokat az adatközpontokban és a hiperskalálókban

Comments are closed.