Nyers Séf workshop, ahol főzöl, tanulsz, eszel, nevetsz

Varga István, a Nyers Séf, stand up comedy fellépőket megszégyenítő hangulatban készített teljesen vegán töltött káposztát.

A Csak a Mentes Karácsony a mentes életstílus szerelmeseinek szentelt fesztivál, ahol a bejgli, szaloncukor és ajándékok mellett minden megtalálható, ami a mentes ünnepekhez szükséges. Ezúttal is több mint 50 kiállítóval várták a kíváncsiakat, akik kínáltak glutén-, cukor-, laktózmentes, vegán, natúr és bio élelmiszereket, natúrkozmetikumokat, zero waste környezettudatos termékeket és egészségmegőrző szolgáltatásokat.

Az utolsó napot a Nyers Séf, azaz Varga István zárta, mégpedig nem is akármivel és nem is akárhogyan. A Karácsony tipikus főétele a töltött káposzta, mégis kevesen tudják, hogy rendhagyó módon, egészségesebben is el lehet készíteni.

nyers
facebook.com/NyersSef

„Van valakinél kis kés? Van itt újpesti?” – kérdezi közönségét István, miközben egy zacskót próbál kibontani. A kamera a forog, a néző röhög, az önkéntesek pedig töltik az aprítógépbe az aktivált napraforgó magokat, amit többször átmostak és aszalógépben kiaszaltak. A fűszerezés már itt kezdetét veheti: 3 gerezd fokhagyma, só, roppantott bors, őrölt kömény, „Majorannát bőven! Debreceni vagyok!” – ahogy István vallja. – „És jöhet bele egy kis zsiványság is!”, azaz a füstölt paprikapor, ami a fokhagymával együtt ágyaz meg a magyaros ízvilágnak és szép piros színt teremt.

Miközben készül a töltelék, a nézők is egymás után állnak fel a helyükről. Jó illatok jönnek a konyhából. István magyaráz, közben kicsit kötekszik „Még mielőtt valaki azt hinné, hogy a Nyers Séfnek nem a gasztronómia miatt Nyers a neve”, és már az aszalt paradicsom is pépesre lett aprítva.

A rizs helyettesítésére zellergumót, vagy fehér répát használhatunk, amit szintén az aprítógép torkán kell lenyomni a sajátunk előtt. Mi mindenre nem jó ez a gép?

Ekkor már mindenki körbeveszi a konyhapultot, István tapasztalt szakácsként meg is jegyzi, mikor már véleményt is mond egy-két néző, hogy „Ezért nincs demokrácia a konyhában! Ez kinek a workshopja?” és rendet teremt az önjelölt szakácsok között is. Jöhet a töltés a fermentált káposzta levelekbe. A munkát a hölgyekre bízza, amíg ő elkészíti nekünk a kesudió tejfölt. „Csak nem hajdúsági vagy?” – néz rá válla felett az önkéntesekre. -„Látom ám a töltési stílusodon!”

Egy óra elrepült. Észre sem vettük a műsoros vacsora miatt. Sajnos Istvánnak is csipkednie kell magát, mert mosogatni viszont nem maradunk, de még egy kis bölcsességet ad nekünk útravalónak a finom töltött káposzta mellé.

„A nyers konyhában az a jó, hogy kinyitja a kreativitásnak nevezett dobozt a fejünkben. Próbáljátok ki.”

Varga István december 16-án a Táguló Tudat Háza Workshopján megismertet minket az egészséges és tápláló nyers konyhával , ahol nem csak értékes információkat kaphatsz, hanem közösen is elkészítheted, majd elfogyaszthatod a karácsonyi menüt. Az esemény különlegessége, hogy a „főzés” után vagy akár külön is részt vehetsz a Nyers Séf gasztrofilozófiai előadásán.