Múzeum a város! – Sétahétvégén ismerhetjük meg Budapestet a múzeumok falain kívül

A sétahétvége lényege, hogy a múzeum falain kívül is megismerhessék Budapest rejtett történeteit szakértők tolmácsolásában, Krúdy Gyula szemén át, visszautazva a középkor és a török kori mindennapokba, miközben megismerhetjük ki volt a Titanic katasztrófájának magyar hőse. Budapest a séta során feleleveníti rejtett múltját, amik sokszor a történelemkönyvekben sincsenek beleírva. Ezt biztosan kár lenne kihagyni!

A BTM Vármúzeum számára nemidegen a várostörténeti séta, hiszen az elmúlt időszakban számos ilyen eseményt rendeztek, melynek helyszínei évről-évre egyre csak gyarapodtak. Budapest bármely pontján, bármely utcájában vagy akár épületében találhatunk egy-egy izgalmas témát, történetet vagy akár rejtélyt, ezeket a helyeket pedig a kutatók és múzeumi sétavezetők be is mutatják, az esemény napjainak végén pedig a Vármúzeum történészei, régészei első kézből mesélnek helyszínekről, és olyan leletanyagokról is, amely sok esetben történelemformáló volt.

„Az álom és a szegénység városában…” – irodalmi séta Óbudán Krúdy nyomában
Június 1. 11:00

„Ott szállott partra, ahol, ahol lehetett, akár csak egy sekélyes, reménytelen parton is, ahol elhasznált pléh kályhacsövek, lyukas bádog gyermekfürösztő teknők, öregasszonyok megfoltozhatatlan edényei (ibrikei) között, ahol a hasznavehetetlen tárgyak között hasznavehetetlennek érezte már önmagát is.”

Krúdy Gyula Óbudán töltötte életének utolsó néhány évét, azokat a helyeket látogathatjuk meg a séta során, ahol az egykori írónk is járt, és meghatározó állomásai voltak életének utolsó néhány évében, mindezt fűszerezve Krúdy Gyula óbudai ihletésű írásainak részleteivel.

Krúdy sétahétvége
Fotó: Vármúzeum

Rákóczi tour – áruház- és vásárlástörténeti séta a Rákóczi úton
Június 1. 14:00

Budapest egyik legfontosabb útvonala a Rákóczi út, immáron 200. esztendeje, de vajon mikor és milyen okból kapta ezt a nevet? A Rákóczi út számos okból elsőnek számít, hiszen ezen az utcán volt legelőször közlekedési lámpa, éjjel-nappali közért, közkorház vagy aluljáró, sőt az elmúlt 200 évben az utca két pontján is állt a Nemzeti Színház.

Valamikor ez az út volt a vásárlások aranyútja, itt kaptak helyet azok az üzletek, amelyek nagy népszerűségnek örvendtek, ráadásul forgalmas is volt, közel a Nyugati és Keleti pályaudvarhoz. Ahogy haladtunk előre az időben, az egykoron itt álló üzletek mára eltűntek, a séta során azonban körbejárhatjuk a főváros egykori főutcáját az Astoriától kezdve egészen az egykori Otthon áruházig és felidézhetjük az akkori mindennapok varázsát.

Rákóczi Tour sétahétvége
Fotó: Vármúzeum

Buda, a hegyen épült város – várostörténeti séta a Várnegyedben
Június 1. 16:30

„Két Buda van. Egy a föld alatt, és egy a föld felett”?
Buda építészete 500 éves múltra tekint vissza, a séta során képletes időutazáson vehetünk részt, miközben megismerjük a Várnegyed építészetének történetét, mindezt olyan utcákon végig járva, amik a tatárjárást követően lettek kijelölve. Megismerhetjük az „utcahíd” definícióját, megtudhatjuk melyik az az egyetlen megmaradt épület, amely még a középkorban épült, mik voltak az ülőfülkék eredeti célja, milyen középkori templomok álltak Budán és még rengeteg más érdekes történetet hallhatunk a sétahétvégén Budáról.

Buda a hegyen épült város sétahétvége
Fotó: Vármúzeum

Mesél a régész… I. – ásatási helyszínelés
Június. 1 18:00

A mai Szent György tér közékori idejében egykoron két utca és három hosszú háztömb állt, és hogy kik laktak benne, illetve milyen intézményeknek adott otthont az akkori utca? A Mesél a régész… első részében megismerkedhetünk azokkal az emberekkel, és történetekkel, akik a középkori időkben itt élték mindennapjaikat. A több, mint háromévtizedes feltárás során rengeteg lelet bukkant fel, ezáltal egy sokkal világosabb, sokkal tisztább képet rajzol elénk az akkori időkről, Buda déli városrészéről.

A séta során megismerhetjük még azokat a zsidó közösségeket is, akiket még IV. Béla a tatárjárást követő időben telepített erre a városrészre, megtudhatjuk ki voltak a beginák és milyen vonatkoztatásuk van a mai Szent György térhez, valamint az is kiderül, hogy hova temették III. Andrást, az utolsó Árpád-házi királyunkat. A séta során Takács Ágoston régész repít minket vissza a középkorba.

IV. Béla ábrázolása a Thuróczi-krónikában. Fotó: Wikipédia

Szentek, remeték, úttörők – várostörténeti kirándulás török kori fegyverbemutatóval
Június 2. 11:00

A budapestiek egyik nagykedvenc kirándulóhelye a János-hegy alatti Szépjuhászné, viszont erről a helyről kevesen tudják, hogy milyen leletek kerültek elő a budaszentlőrinci ásatások közepette.
Vajon a Remete Szent Pál sírnál milyen csodák történtek a kolostorban, ahol örökálomra helyezték? Milyen életet élt itt magányosan a barlangban meghúzódva? Azt is megtudhatják a résztvevők, hogy a Gyermekvasút miért került be a Guinness-rekordok közé.
A séta során elmesélik az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok és az ő budaszentlőrinci kolostoruk történetét, amelyet egy török kori fegyverbemutatóval is fűszereznek.

Szépjuhászné sétahétvége
Fotó: Vármúzeum

Emlékké nemesedett múlt – zsidó emlékek Óbudán – várostörténeti séta
Június 2. 14:00

Egészen a 17. századig nyúlik vissza az óbudai zsidóközösség története, később a törökök kiűzése után a Zichy uradalom területére izraeliták is telepedtek, Óbuda fogadta be őket egyedül, akkoriban ugyanis nem volt lehetőségük szabad királyi városokba költözni, ugyanis ezt tiltotta az akkori törvény, egy évszázaddal később Óbudán volt a korabeli Magyarország legnépesebb közössége.
A séta során megismerhetjük azokat az intézményeket, eseményeket és helyszíneket, amelyeket az itt élő közösség alakított, megtekinthetjük az egykori Zsidó utcát (ma Lajos utca), ahol Landherr András által tervezett zsinagóga áll.

Fotó: Vármúzeum

Várostörténeti séta a Palotanegyedben Kordos Szabolccsal – várostörténeti séta
Június 2. 17:00

Kiváncsi vagy a Titanoc katasztrófájának magyar hősére? Megnéznéd, hogy hol élt Jókai Mór, Babits Mihály vagy Szendrey Júlia? Vagy éppen a Mágnásfertály rejtett zugai érdekelnek? Akor ezen a sétán a helyed, a túra alatt ugyanis a Palotanegyed lokálpatriótájával, az Egy város titkai bestseller sorozat szerzőjével, Kordos Szabolccsal tölthetsz másfél órát, miközben megismerheted az itt lévő titkokat is.
A Józsefváros belső részeinek épületei mind-mind saját történettel rendelkezik, így a séta egy igazán kivételes alkalom arra, hogy megismerd ezeket a történeteket, miközben Budapest szívét járod körbe.

Palotanegyed sétahétvége
Fotó: Csodálatos Magyarország

Mesél a régész… II. – ásatási helyszínelés
Június. 2. 18:30

Buda és Pest milyen épületeknek adott otthont a török megszállás idején, milyen arculata volt a Belvárosi plébániatemplom ezen időszakban, miért pont Savanyú leves néven nevezték el a budai vár egyik bástyáját, milyen érzéseket keltett a régészekben, amikor egyetlen hét alatt két kincsleletet is találtak az Erdélyi bástya területén? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a második régészeti helyszínelés sétáján, ahol Sudár Balázs turkológus és Terei György régész fog segítséget nyújtani a válaszok felfedésében, miközben az egykori ásatási helyszínt járhatjuk körbe.

A séták időtartama változó, így érdemes alaposan utána nézni, hogy mennyi ideig hallhatunk felfedetlen történeteket Magyarország fővárosáról. Bármelyik túrán – esetleg túrákon) is veszünk részt, olyan információkat, történeteket fogunk hallani, amelyet az iskolapadban nem biztos, hogy elsajátíthattunk kedvenc tanárainktól. A történelem már pedig fontos, hiszen jó tudni, hogy az alattunk elterülő város milyen történeteknek ad otthont, ezek formálják a mindennapjainkat is, sokszor tudatlanul.

Címlapkép: Vármúzeum