A Grand Theft Auto VI előzetestől csorog a rajongók nyála, de összességében nehéz év volt ez a videojáték-ipar számára

A Grand Theft Auto VI trailer, amely a franchise első női főszereplőjét mutatja be, egy katasztrofális év után érkezik, amikor a játékvilágban rengeteg elbocsátás történt.

Minden idők talán legjobban várt videojátékának trailere végre itt van – és a küszködő játékipar számára nem is olyan korán. Ajáték 25 éves sorozat mögött álló Rockstar Games hétfő este tette közzé a Grand Theft Auto VI első előzetesét. – írta az NBC News.

A másfél perces videó megerősíti, hogy az egyik legsikeresebb videojáték-franchise 2025-ben visszatér, majdnem egy évtizeddel az utolsó rész után. A trailerben Lucia, a franchise első női főszereplője látható. Egy Bonnie és Clyde stílusú történetet kaphatunk, amely a Vice Cityben, a GTA egyik klasszikus, Miamiról mintázott helyszínén játszódik. A trailer rablásokról, egy Everglades-szerű mocsárban zajló partikról és a játékbeli közösségi médiáról mesél, amely a valós világ olyan platformjait tükrözi, mint a TikTok. Kedd reggelig a YouTube-on több mint 65 millióan nézték meg a trailert.

A GTA 6 trailere előtt azonban a videojáték-ipar egyes képviselői az év egészéről panaszkodtak. A kritikusok által elismert címek és a játékok sikeres filmes és televíziós adaptációi ellenére 2023 a játékipar egyik legkatasztrofálisabb éve volt az elbocsátások tekintetében. Még a Take-Two Interactive, ami a Rockstar Games leányvállalata, is leépített márciusban.
“Amióta az iparágban dolgozom, nem emlékszem, hogy lett volna ilyen időszak” – mondta Brenda Romero, a Romero Games stúdióigazgatója, aki az iparág jelenlegi általános hangulatát egy temetéshez hasonlította. 

Az olyan stúdiók, mint a CD Projekt Red, a Bungie, a BioWare, az Epic Games és az Electronic Arts csak néhány a játékfejlesztők közül, akik idén elbocsátásokon mentek keresztül. A Los Angeles Times iparági becslésekre hivatkozva arról számolt be, hogy 2023-ban 6500 videojátékos dolgozót bocsátanak el.

“Szóval most látjuk ezt a fajta, igazán banner évet, ami a megjelenéseket, a média figyelmét és a kritikai elismerést illeti” – mondta Carly Kocurek, az Illinois Institute of Technology digitális bölcsészettudományok és médiatudományok professzora.

Szakértők szerint nehéz megjósolni, hogy az idei elbocsátások hosszú távon milyen hatással lehetnek az iparágra. Boudreau és mások, akik az NBC Newsnak nyilatkoztak, azonban azt sugallják, hogy az elbocsátások idei “bukása” egy időre kevesebb kiemelkedő játékhoz vezethet. A nagyobb fejlesztők valószínűleg csak a meglévő tulajdonságokhoz ragaszkodnak majd, jósolták, ami több remake-et és folytatást, és kevesebb új ötletet jelent. Az elbocsátások és az idén megjelent jó minőségű játékok száma közötti szélesség azt jelentheti, hogy a rajongók nagyrészt nincsenek tudatában a játékiparban zajló zavaroknak – mondta Romero.

Az olyan játékok, mint a Baldur’s Gate 3, a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom és az Alan Wake 2 mind-mind lelkes kritikák és a rajongók elismerése mellett jelentek meg. Ezek a játékok a The Game Awards “Az év játéka” címre jelölt hat jelölt között vannak.

One thought on “A Grand Theft Auto VI előzetestől csorog a rajongók nyála, de összességében nehéz év volt ez a videojáték-ipar számára

Comments are closed.