Herkules és a többiek táncban – Rajzfilmhősök a soproni színpadon

Herkules és a többiek címmel népszerű rajzfilmhősök találkoznak és perdülnek táncra a Sopron Balett új gyermekeknek szóló látványos bemutatójában május 13-tól a leghűségesebb város teátrumában.

Demcsák Ottó, Harangozó-díjas koreográfus, a darab rendezője elmondta: a Sopron Balett már megalakulásakor kiemelt hangsúlyt helyezett arra, hogy a gyermek közönséget közelebb hozza a tánc sokszínű, érzelemdús világához. Az első bemutatójuk ezért  A szép Cerceruska volt 2012-ben. Azóta több, ezt a korosztályt megcélzó előadást állítottak színpadra. Most a népszerű rajzfilmekből ismert rajzflimhősök – Hamupipőke, Hófehérke, Herkules, Pocahontas, Mulan, Aladdin, Pinokkió, Aranyhaj – elevenednek meg egy látványos előadás közepette.

A mesék fejlesztik a fantáziát, nemesítik a gyerekek érzékeny lelkét, hiszen eközben átélhetik, próbatételek nélkül az életben semmit nem adnak ingyen. Küzdeni kell mindenért és mindenkiéért, a lelkekért is.  A jót meg kell szolgálni az életben, a rossz pedig előbb-utóbb büntetést kap. A tánc sokszínű formanyelvét használva ezt mélyen, életszerűen megtapasztalhatják a gyerekek. Színes mesevilágot mutatunk be a színpadon. Szakál Attila készíti a fényfestést, Kis Katalin a jelmezeket, a dramaturg Németh Ervin. A történet szerint egy nagypapa, akit Kósa Zsolt alakít, mesél az unokájának és közben érkeznek az ismert mesehősök, akik így még nem találkoztak soha és sok kalandot élnek át.

Többek között Aranyhaj is megelevenedik a Soproni Petőfi Színház színpadán. Fotó: Disney

Fontos, hogy a mai számítógépes, virtuális világban, amikor szerintem váltó pontra jutott az emberiség, a gyerekek élményszerűen találkozzanak a mesékkel, hogy érezzék az élő művészet gazdagságát, annak semmihez sem hasonlítható erejét, teremtő energiáit, érzelmeket kiváltó hatását a tánc és a színház szépsége által – mondta Demcsák Ottó, akitől megtudtuk: a Sopron Balett táncosai mellett 11 gyermekszereplő vesz részt az előadásban. A koreográfiák pedig fúziós, modern és klasszikus elemekből állnak majd.    

A Herkules és a többiek mesebalett május 13-tól gyermekbérletben látható a Soproni Petőfi Színházban.

Soproni Petőfi Színház közleménye