A jóslat szerint az Apple új megközelítéssel áll az AI fejlesztéshez

A júniusban bemutatásra kerülő Apple iOS 18 rengeteg AI funkcióval bővül, és Mark Gurman a Bloomberg szerzője vasárnapi hírlevelében az a jóslatot tette közé, hogy az új AI nem felhő alapú lesz, hanem az iPhone -hoz fog kapcsolódni.

A főbb AI fejlesztők mind arra törekszenek, hogy felhő alapú szolgáltatást nyújtsanak, a nagyobb nyelvi modellek és a folyamatos tanulási folyamatok érdekében, addig az Apple fejlesztői inkább a személyes preferenciák és a felhasználói nyelvhasználatból kívánja tanítani a júniusban debütáló új AI rendszert az iOS 18 -al ellátott iPhone-on.

apple

„Ahogy a világ várakozással tekint az Apple nagy AI bemutatójára június 10-én, úgy tűnik, hogy az első hullámú funkciók teljes egészében az eszközön fognak működni. Ez azt jelenti, hogy nincs felhős feldolgozási összetevő a vállalat nagy nyelvi modelljében”

írta Gurman a Power On hírlevelének Q&A szekciójában.

Gurman még februárban számolt be arról, hogy a következő frissítések tele lesznek AI funkciókkal. Az Apple jelenleg mind Sirit mind a Spotlight keresőjét hatalmas nagy nyelvi modelleken képezik jelenleg is ki, hogy minél pontosabban tudják követni a felhasználók kéréseit.

Az Apple Music alatt is az új AI fogja a lejátszási listáinkat összerakni a személyes felhasználás alapján, illetve több másik funkció is megkapja a mesterséges intelligencia segítségét, mint például a Keynote, a Messages, Numbers, Pages, és Shortcuts, továbbá az egészségügyi alkalmazás.

„Ez lehetővé teszi a fogyasztók számára a fokozott adatvédelmet, az érzékeny adatokat helyben lehet feldolgozni, anélkül, hogy azokat az interneten keresztül kellene továbbítani. Az előnyök közé tartozik a gyorsabb válaszidő is, hiszen az adatokat nem kell távoli szerverekre küldeni elemzésre.”

nyilatkozta Mark N. Vena, a SmartTech Research elnöke és vezető elemzője

Vena azt is megjegyezte, hogy az offline adatfeldolgozás további előnyökkel is jár például, azt hogy kiesett internet szolgáltatás kiesése esetén, vagy ha olyan helyen vagyunk ahol nem elérhető a hálózat akkor is segítségünkre tud lenni, továbbá ez hozzájárul az akkumulátor élettartam növeléséhez is. A telefonon tárolt adatok sokkal nagyobb személyre szabási lehetőséget biztosíthatnak , anélkül hogy a perzonális adatok internetre kerülnének.

“Attól függően, hogy milyen feladatra kérjük meg az AI-t, a teljesítmény lehet jobb, ugyanakkor a felhő alapú rendszerek nagyobb nyelvi modellekhez férnek hozzá, és könnyebben alkalmazkodnak, így többre lehetnek képesek, mint az eszközökön futatott modellek.”

Ross Rubin, a Reticle Research vezető elemzője tette hozzá a rendszer hátrányait

Más elemzők ekközben arra a tényre világítottak rá, hogy ugyan a kommunikáció miatt kevesebb lesz az adatforgalom, azonban az AI futtatására folyamatosan szükség van, így azt az akku időt, amit megspórol az adatküldés-adatfogadás, a rendszer felemészti, sőt számítások alapján inkább negatív lesz a mérleg. A régebbi Apple modellek ráadásul valószínűleg nem is fognak tudni megbirkózni az új teljesítmény igénnyel, így burkolt új eszköz vásárlási kényszer is felbukkanhat, ha nem is szándékosan.

Vena hozzátette, hogy az eddigi törekvései az Apple-nek az optimalizálásra eddig is lehetővé tette, hogy a régebbi készüléket használók se maradjanak ki az újdonságok pozitív hatásaiból, de egyenlőre még nincsenek információk az új szériában érkező Iphone 16 képességeiről, így nehéz meghatározni a cég céljait. Nem lenne meglepő az sem, ha a régebbi készülékek butított verzióját kapnák meg az új AI rendszernek.

Mivel a kiszivárgott információk alapján az Apple tárgyal több felhő alapú rendszert futtató céggel is, elképzelhető, hogy az Iphone Ai rendszere egy részben felhő alapú szolgáltatást is fog nyújtani a globális piacra történő csatlakozás véget.

Rob Enderle, az Enderle Group elnöke és vezető elemzője szerint a korábbi együtt működések sem voltak hosszú távúak így az ő jóslata szerint, inkább vesznek meg egy generatív AI-al foglalkozó céget, mintsem hogy hosszú idejű szerződést kössenek akár a Google, akár más szolgáltatóval.