Time Heist: itt tényleg ti vagytok a főszereplők

Volt az életednek valaha olyan pillanata, amikor azt kívántad, bárcsak megállna az idő? A Time Heist különleges atmoszférájú szabadulószobáiban több okod is lehet arra, hogy így érezz.

A közös játékhoz hasonlóan az együtt gondolkodás is kiválóan alkalmas arra, hogy összehozza az embereket – legyen szó családtagokról, barátokról, vagy épp egy szerelmespárról -, egy jól felépített és kidolgozott szabadulószoba pedig teret biztosít nem csupán a gyermeki én szabadon engedésének, de a közös fejtörésnek is. Tökéletes program lehet randikra, baráti összeröffenésekre, csapatépítőkre, vagy családi kiruccanásokra is. Itt hamar ráébredtek, hogy együtt minden könnyebb – kooperáció nélkül ugyanis aligha jártok sikerrel -, és persze jó esetben izgalomban sincs hiány, hiszen az óra egyre csak ketyeg, a cél pedig közös: megfejteni az olykor nyakatekert feladványokat, és kijutni, mielőtt lejár az idő. Együtt szabadulni, nem pedig egymástól!

Time Heist

A Time Heist szobái még ennél is komplexebb élményt nyújtanak: amellett, hogy – mint minden szabadulószobában – azon dolgoztok, hogy mielőbb megtaláljátok a kiutat, náluk kedvenc sorozataitok szereplőinek is érezhetitek magatokat. Mind az öt, elérhető szobájuk egy-egy népszerű sorozat hangulatát hivatott megidézni, nem pusztán a berendezésekkel és az atmoszférával, de a megoldandó rejtélyekkel, és az azok köré fűzött sztorival is.

Időutazhattok a korabeli, mesés-romantikus Angliába, megelevenedik a Squid Game-, vagy a Stranger Things világa, mágikus kalandokban vehettek részt, miközben a Witcher főhőseinek bőrébe bújtok, vagy egy izgalmas rablásban segédkezhettek, és Tokyo, Rio, vagy Nairobi nyomdokaiba léphettek.

Egy három fős csapattal ellátogattunk abba a kis szelet pesti “Hollywoodba“, amit a Time Heist a Liliom utca 5. szám alatt létrehozott és működtet, hogy mi is megtapasztaljuk, milyen, amikor kedvenc történeteinkbe csöppenünk. Spoiler: szinte magától értetődő – nem úgy, mint a feladványok!

Lady W Titka – Buktasd le Whistledownt!

Nem kell hardcore Bridgerton rajongónak lenni ahhoz, hogy a Lady W / Lady Whistledown név ismerősen csengjen. Ahhoz persze talán mégsem árt a sorozat legalább felületes ismerete, hogy hevesebb érzelmet váltson ki belőlünk egy olyan küldetés, aminek a lényege, hogy éppen mi segíthetünk a királynőnek leleplezni a gátlástalan írnokot, de a mi – ilyen értelemben véve – vegyes csapatunknál azt tapasztaltam, hogy előzetes tudás és ismeretek nélkül is meglehetősen könnyen megy az átszellemülés. Ebben egészen biztosan segítenek a kedves, valóban szalon-hangulatot teremtő bútorok, a háttérben lágyan szóló zene, és a klasszikus lakatok, amik olykor kulccsal, máskor számkóddal nyithatók, és teljesen autentikus hatást keltenek.

Time Heist

A Time Heist Lady W titka nevű szobájában a feladatunk tehát, hogy megfejtsük, ki az az újragondolt, korabeli Gossip Girl, aki a királynő rossz hírét kelti. Bár saját tapasztalatom-, és a Time Heist weboldalán található információk szerint sem ez a legnehezebb szobájuk (nehézségi szint: 8/10), a kijutásra mégis relatíve sok idő, összesen 75 perc áll rendelkezésre.

Mi ezt nem használtuk ki teljesen, körülbelül 20 perccel előbb kiszabadultunk, néhány rejtély mégis alaposan megdolgoztatta az agytekervényeinket, és egyetlen percig sem unatkoztunk. A “helyiek” elmondása alapján a feladatok megoldása jellemzően kitölti a valamivel több, mint egy órás időtartamot – ez persze függ a játékosok, vagy, ha úgy tetszik: a szereplők számától, habitusától és motivációitól is (a helyszín nagyon kellemes hangulatú, így senkit nem hibáztatok, aki inkább lassabban fedezné fel).

Time Heist

Ebben a kedves kis helyiségben, az ódon könyvespolc és a gyönyörű festmények között otthonosan érezhetitek magatokat, ám érdemes résen lennetek, hiszen szinte semmi nem-, vagy nem csak az, aminek látszik. Itt bizony szükség lesz logikára, előkerülnek matematikai kérdések, és fontos, hogy a legapróbb részlet se kerülje el a figyelmeteket! Bár ez a szoba elsőre meglehetősen “lányosnak” tűnhet, nálunk nemre való tekintet nélkül mindenki igazán élvezte a régenskori nyomozó szerepét és a közös kutakodást, így bárkinek ajánlom, aki megtapasztalná a Time Heist-élményt, és a szabadulás ízét, hiszen nem csak “csajos” programként, de akár randiként is megállja a helyét.

A nagy rablás – a szoba, ahol az agyad egy percet sem pihen

A Lady W titka okozta élményeket és izgalmakat egy sötétebb tematikájú, és – mint utóbb a gyakorlatban is kiderült – még nehezebb kihívással koronáztuk meg. A nagy rablás újgenerációs szoba (ami annyit jelent, hogy klasszikus lakatok helyett megfejtendő fejtörők nyitják a zárakat, kapukat, ajtókat és rácsokat), ahol a küldetésetek, hogy segítsetek a Professzornak kivitelezni minden eddiginél nagyobb és komplikáltabb tervét, mindezt összesen egy óra alatt, tehát nem pusztán a feladatok összetettsége-, de az időnyomás is nő.

Time Heist

A Time Heist weboldala szerint a szoba nehézségi szintje 9/10, ráadásul a kaland rögtön egy csavarral indul, ami még inkább összekuszálja a szálakat: az elején ketté kell válnotok, és külön helyiségekben, mégis összehangoltan, egymással folyamatosan kommunikálva kell azon dolgoznotok, hogy végül egyesülhessetek, és együtt bejussatok a titokzatos irodába, ahol meg kell találnotok az értékes kincset.

A játékot a csapat fele egy múzeum kiállítótermében-, a másik fele pedig a Professzor titkos főhadiszállásán kezdi, így kell – egymással maximálisan együttműködve – megtalálnotok azokat a kódokat és “kapaszkodókat”, melyek segítségével a köztetek lévő fal “leomolhat” (szigorúan nem szó szerint véve), hogy aztán közösen haladhassatok tovább a cél felé. A Time Heist csapata a hangulatteremtést nem aprózta el: az aktatáskák, a szoba tematikáját ihlető népszerű sorozatból – A nagy pénzrablásból – vett maszkok, a vörös szín hangsúlyos jelenléte, vagy épp a halkulni nem akaró zaj és a riasztó sípolása mind-mind fokozzák az izgalmakat.

Time Heist

A feladványok nehezek – némelyik különösen trükkös -, de közel sem lehetetlen őket megoldani, különösen, ha valóban ráéreztek arra, hogyan tudtok hatékonyan együttműködni, valamint ha nem felejtitek el, hogy szorult helyzetekben bármikor fordulhattok a Time Heist profi játékmestereteihez, akik apró tippekkel igazítanak útba titeket.

A cél egyértelmű, a feladatok nem egyszerűek, de annál izgalmasabbak, a “csapatépítő” hatás pedig garantált, ahogy a jó hangulat is, így a szoba kiváló szórakozást nyújt – fiúknak és lányoknak egyaránt.

Time Heist – ahol azt kívánod, bárcsak megállna az idő!

A Time Heist-ot jó szívvel ajánljuk mindazoknak, akik kedvelik az aktív, tartalmas kikapcsolódást, akár párjukkal, vagy a családi-, esetleg a baráti körrel. A hozzájuk látogatók jelenleg 5 szoba közül választhatnak, melyek a fentiek értelmében a sorozatok világán belül különböző témákat dolgoznak fel, és más-más nehézségi szinttel rendelkeznek.

Ezen a helyen több okból is azt kívánjátok majd: bárcsak megállna az idő! Nem csak azért, mert a feladványok bőven igényelnek gondolkodást, így valóban minden perc számít, de azért is, mert itt tényleg ti vagytok a főszereplők, a Time Heist csapata pedig mindent megtesz, hogy ottlétetek alatt úgy is érezzétek magatokat, a szobákon belül-, és azokon kívül is. Mindent körültekintően, és figyelmesen magyaráznak el, a játék során kedvesen, és nagyon hatékonyan adnak támpontokat, ha szükségetek van ilyesmire, és a figyelmük akkor sem lankad, amikor a tiétek a játék hevében kissé elkalandozik!

Ottjártunkkor a mi játékmesterünk mindkét kihívás során Luca volt, aki profi módon gondoskodott arról, hogy soha ne érezzük magunkat elveszettnek, a szabadulást követően szívesen készített rólunk a különleges módon berendezett szobákban fotókat, hogy az emlék kézzelfoghatóvá váljon, kedvességével pedig még komfortosabbá tette számunkra a náluk töltött több, mint 2 órát.

Ha mindez nem lenne elég, az Time Heist árai abszolút megfizethetőek, akár a párotokkal kettesben mennétek, akár egy kisebb társasággal, sőt, a konkurenciához képest kimondottan barátiak. Emellett állatbarát hely, így a szabulószobázás könnyen kutyás randivá is válhat, ugyanis kedvenceiteket is magatokkal vihetitek, ha nem szívesen hagynátok őket otthon, amíg ti főszereplősdit játszotok.