Terülj-terülj asztalkám a Trafikban: ide érdemes üres hassal érkezni

Van egy hely a Liliom utcában – a Corvin-negyedtől nem messze -, ahová érdemes betérni, ha a környéken jársz, és bírod az isteni ízeket, a jó zenét és a még jobb vibeokat: ez a Trafik, a Trafó Galéria épületében található, hangulatos kávézó és reggelizőhely. Térj be hozzájuk egy finom italra és egy kiadós brunchra, és tapasztald meg a saját bőrödön, hogyan is néz ki a gyakorlatban a “degeszre eszi magát” kifejezés!

A Ferenc körúttól és az Üllői úttól is alig néhány percre, a Liliom utcában található Trafik tökéletes hely a kikapcsolódásra és a kikapcsolásra: miközben igen könnyen megközelíthető, a barátságos atmoszférának hála mégis alkalmas arra, hogy aki ide betér, az elbújjon a körút zajától és zsizsegésétől. Tudom, a kérdés csak az: vajon megéri-e egy kis nyugalomért cserébe beljebb sétálni, ahelyett, hogy beülnénk egy jól bevált, körúti (gyors)étterembe? Spoiler: már csak a hangulat miatt is megérné, de itt néhány méter extra sétáért cserébe ennél azért jóval többet kapunk.

Trafik

Laza, fiatalos és igazán sokszínű: itt biztosan találsz kedvedre valót

A Trafikba belépve az első, ami feltűnik, hogy ez a hely él: nem csupán vendégekkel van tele, hanem mosollyal, jókedvvel, kedves, barátságos személyzettel, és rengeteg növénnyel, aminek hála a kávézó valóságos zöldövezetnek tűnik a betondzsungel kellős közepén. A háttérben feltűnően jó zene szól, az a fajta, amitől rögtön kedved támad maradni, és inni-, vagy enni egy jót: a Trafik csapatának tagjai azt mondják, ez egy – a szó legjobb értelmében véve – kelekótya kis hely: laza, fiatalos, és minden szinten sokszínű – mindez pedig nem a véletlen műve.

“A hangulatteremtésnél és a kínálatunkban is arra próbálunk törekedni – amellett, hogy minőségi ételeket és italokat szolgáljunk fel elérhető árakon -, hogy itt mindenki találjon valamit, ami miatt úgy érzi, megéri (vissza)jönni. Nem titkolt célunk a közösségépítés, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy olyan hangulatban legyen itt az ember, amiben jól érzi magát.”

Anna, az üzletvezető azt meséli, hogy már most sok visszajáró vendégük van – például a Liliom utca lakói, vagy diákok, akik mostanra teljesen “ideszoktak” -, de rengeteg külföldi is megfordul náluk, akikkel közösséget ugyan nehéz alkotni, hiszen jellemzően rövid ideig tartózkodnak csak a városban, de a Trafik sokszínűségéhez sokat hozzátesznek.

“Ráadásul a Trafó egy kortárs színház, tehát azért itt egyébként is sokféle arc megfordul, és érdekes látni, amikor a külföldiek, vagy a kávézó törzsvendégei találkoznak akár a színházi dolgozókkal, akár a színházba járókkal: tényleg nagyon színes skálán mozog ez a kávézó. Emellett pedig van egy olyan csapatunk, amire nagyon büszke vagyok: szuper emberek, és szerintem sokan emiatt is jönnek ide hozzánk, mert itt mindig várja őket egy-egy barátságos szó, mosoly, egy rövidke beszélgetés.”

Brunch everyday? Brunch every hour!

Állítólag – én legalábbis ezt állítom – aki egyszer a Trafikban brunchol, annak utána bármikor, amikor meghallja a kávézó nevét, automatikusan beindul a nyálelválasztása. A vendégeiknél csak az étlapjuk sokszínűbb: azt mondják, isteni például a shakshukájuk, de erősek joghurt-granolában is, capuccinójuk pedig egyszerűségében is nagyszerű.

Ottjártamkor egy vegán bagellel kezdtem a sort, ami önmagában is tökéletesen laktató volt, nem mellesleg pedig elképesztően finom. Az aszalt paradicsomkrém és a grillezett zöldségek – a cukkini és a padlizsán – kiválóan egészítik ki egymást, az adag pedig esetemben akár embert próbálónak is mondható – abszolút pozitív értelemben: azt hiszem, mindent elárul a Trafik ízeiről, ha azt mondom, annak ellenére, hogy önmagában a vegán bagellel is jóllaktam (volna), hősiesen nekiveselkedtem a desszertnek is…

… és mennyire jól tettem! A French toast, amit a Trafikban ettem kétségkívül az egyik legfinomabb French toast volt, amit eddigi életem során kóstoltam. Bár a vegán bagel is fantasztikus ízélményt nyújtott, a desszert ezt is könnyűszerrel felülmúlta: tökéletesen gyümölcsös volt – az áfonya és az eper nagyon jól egészítették ki az alapízeket -, nem túl szirupos, a virág pedig – figyelem, laikus embertársaim – ehető, úgyhogy semmi nem állja útját annak, hogy az utolsó morzsáig mindent elfogyasszunk erről a látványt és az ízeket tekintve is kifogástalan tányérról.

Trafik

A két fogást áfonyaszirupos matcha lattéval öblítettem le, ami a Trafik egyik házi specialitása, és ha másért nem, hát ezért biztosan megéri a körúton kicsit túlra tekinteni, és elsétálni a Liliom utcába. A kávézó szlogenje ez: “Brunch everyday!“. Én, végigkóstolva az ét- és itallap egy részét, ezt némiképp módosítanám: szerintem a “Brunch every hour!” is megállná a helyét – persze szigorúan csak óránként minimum fél óra szünet beiktatásával, mert a Trafik csapata nem fukarkodik az alapanyagokkal, így egy-egy kör után egy kis pihenés biztosan ráférne a kitartó kóstolókra.

Saját fejlesztésű specialitások és programok

A Trafik étlapján és itallapján nem az áfonyaszirupos matcha latte az egyetlen olyan elem, ami a csapat fejéből pattant ki. Van saját fejlesztésű cold brew-juk, amit hideg tejszínes habbal bolondítanak meg, otthon vannak vegán sütikben is – cukrász lányaik helyben készítenek különleges, mindenmentes, és ránézésre is ínycsiklandozó finomságokat -, és a különleges koktélok világa sem áll messze a csapattól.

“A tubi spritzünk egy tök jó kis bodzás, nyári, de erős ital, és elképesztően finom, de csinálunk gránátalmás-, és málnás-limeos koktélt, mindkettőt mi fejlesztettük ki, ezek is nagyon jó, nyári, csajos italok, amikkel merünk büszkélkedni, mert a vendégeink is szeretik őket.”

– mondja Anna.
Trafik

A saját fejlesztésekről beszélve azt is megemlíti, hogy egy, a közelmúltban megrendezett házi koncert sikerén felbuzdulva a jövőben szeretnének még több programot szervezni.

“Szeretnénk több akusztikus estét – a legutóbbin egy kollégánk énekelt, ez külön öröm volt-, növényvásárt, vagy kis, hétvégi kézműves-, vagy ruhacserés vásárokat. Végső soron ez egy kávézó-reggelizőhely, így túlzsúfolni sem akarjuk, de az ilyen programok a közösséget még tovább építenék, így mindenképpen szeretnénk ezeknek teret adni.”

– teszi hozzá.

Edd magad degeszre, és pihenj egyet a körúti nyüzsitől mindössze néhány percre

Mondhatnám, hogy ha a fentiek nem győztek meg a Trafikkal kapcsolatban, akkor semmi nem fog, de inkább azt mondom: ha így van, menj, és nézd meg magad ezt a jópofa kis helyet! Nem fogod megbánni! Ha szereted a hasad, térj be hozzájuk egy finom italra és egy kiadós brunchra: hidd el, teli hassal, és mosollyal a szád szélén fogsz távozni! Hétfőtől szombatig reggel és este 9 között-, vasárnap pedig reggel 9 és délután 5 óra között várnak szeretettel, míg a brunch hétköznapokon 9 és 3 óra-, hétvégente pedig 9 és 4 óra között elérhető.

Pro tip: ha a bejáratot keresed, csak kövesd a kihelyezett táblákat – egyszerűbb, mint elsőre gondolnád!