Veszprém Jazz Fesztivál: ne maradjatok le semmiről

Dübörög a Veszprém Jazz Fesztivál november 16 és 19 között. Érdemes ránézni a fellépőkre.

Ezen a héten tartják a veszprémi Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér termeiben, az Expresszó Klubban és a Papírkutya Kultúrbisztróban a 2023-as Veszprém Jazz Fesztivált. 

Az eddigi fellépők között szerepelt Erik Truffaz, a Manu Katché, a Bill Frisell Trio, TYGROO, Boticelli Baby, Nils Landgren 4WD, Takuya Kuroda, Mitch & Mitch, a Baló Sámuel Trio, Parvaro és a Fehér Fábió Trio. A fellépőkről egy rövid kis összefoglalóban a fesztivál honlapján olvashattok.

Scary Pockets

A Scary Pockets egy folyamatosan rotálódó tagságú, világszínvonalú zenészeket felvonultató formáció, amely ismert dalok funk-újragondolásaival szerzett magának világhírnevet. Felbukkanásuk óta gyakorlatilag minden héten töltöttek fel új videót YouTube-ra, a számláló jelenleg 300 feldolgozás fölött jár. Ezidáig több mint 200 közreműködővel készült dalaik százmilliós lejátszásokat értek el 2017-es felbukkanásuk óta – írják a honlapon.

A teljesség igénye nélkül közreműködőik között olyan nagyágyúk szerepelnek, mint David Ryan Harris, Larry Goldings, John Scofield, Joey Waronker, John Mayer, Darren King, Sean Hurley, James Gadson, Darren Criss, Antwaun Stanley, Judith Hill, Bruno Major, Reeve Carney, Derek Hough, Bill Wurtz, Joey Dosik, Lee Sklar, Joe Bonamassa, Theo Katzman, Rachael Price, Lizzy McAlpine és Joshua Radin.

2023-as nemzetközi turnéjuk során, első magyarországi koncertjükön az alábbi felállásban láthatja őket a Veszprém Jazz Fesztivál közönsége:

Mario Jose – ének, Brooke Simpson – ének, Nick Campbell – basszusgitár, Swatkins – billentyűk, Ryan Lerman – gitár, JJ Johnson – dobok. 

The Horny Funk Brothers feat. Hubert Tubs

A Horny Funk Brothers a Tower of Power énekeseként ismertté vált Hubert Tubbs ízig-vérig funk formációja.

A kilenc tagot számláló formációban a ritmusszekció kőkemény groove-jaihoz gitár, billentyűk és fúvós szekció adja a körítést. Zenéjüket felvételről lejátszva is spontán bólogatásba kezd a hallgató, koncertjükön pedig az első perctől az utolsóig elszabadul a funk-pokol.

2018-as bemutatkozó albumuk, az ‘A Little Soul’ után a Horny Funk Brothers 2021-ben jelentette meg a lockdown időszakában rögzített ‘Funky Is the Way We Roll’ c. lemezét, amivel magukat és a közönséget is arra szeretnék emlékeztetni, hogy a zene élőben fogyasztva üt a legnagyobbat.

Kéknyúl

Nyolc évvel az utolsó stúdiólemez után új albumot ad ki a Kéknyúl zenekar! A 2 Much 2 Soon a jól ismert alapokból építkezik, azonban a Premecz Mátyás és Andrew Hefler vezette zenekar csavar egyet a képleten. De van, ami örök: egy amerikai énekhang és egy hatalmas Hammond orgona – továbbra is ezek jellemzik a Kéknyúl zenéjét. Ha szereted a soult és szívesen bólogatsz fun ritmusokra, a Veszprém Jazz Fesztivál utolsó estéje neked szól.

Daveform Quintet

A 2022 őszén alakult, modern jazz műfajban alkotó zenekar az amerikai, skandináv és balkán jazz egyedi, izgalmas fúzióját hozza létre, teret engedve a nagy ívű improvizációknak is. A jazz balladától a kortárs komolyzenén át a slampos groovokig széles skálán megvillantják eszköztáraikat a srácok.

A zenekar névadója, zeneszerzője és dobosa Szegő Dávid (Santa Diver, Nasip Kismet, Tha Budapest Turnarounds), altszaxofonon Mester Dániel, trombitán Subicz Gábor (Subtones, Modern Art Orchestra), zongorán Oláh Krisztián (Oláh Krisztián Quartet, Nagy Emma Quintet), nagybőgőn Hock Ernő (JÜ, Decolonize Your Mind Society) közösen teszik a formációt igazi szupercsapattá, hiszen mindannyian megkerülhetetlen egyéniségei a magyar jazz és könnyűzenei életnek.

Szegő Dávid zeneszerzői munkásságából eddig leginkább a kortárstánc darabokhoz írt koncepcionális zenéit ismerhettük, most viszont egy egészen más oldalát mutatja meg szerzői egyéniségének. Végig komponált modern jazz kompozíciók láncolatát alkotta meg, tele izgalmas és szokatlan fordulatokkal. A kvintett zenéje koncertről koncertre megújulás, alkalmazkodik időhöz és térhez, folyamatos mozgásban van, de egy-egy pillanatra megpihen, hogy új lendületet gyűjtsön.

A fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében valósul meg.