A Tardosi lombkorona tanösvény

A tardosi lombkorona tanösvény önmagában nem nyújt többet, mint egy fél órás élmény, de ha kiegészítjük ezt a Bikol patak mellett haladó Vöröshíd kirándulóhellyel és a felhagyott kőbánya meglátogatásával már egy könnyedebb, 2-3 órás, ebéd előtti vagy utáni családi kirándulássá válhat.

Legszebb évszakban, az ősz beköszöntével érdemes felkeresni a kirándulóhelyet, ugyanis a fákról lehulló megannyi színes levél magával ragadó élményt nyújt, mint a mesékben… Irány Narnia!

A tardosi lombkorona tanösvény megközelítése: Személygépkocsival Budapest irányából a 10-es főúton Süttőig kell haladni, ott balra kell lekanyarodni a főútról a Bikoli útra. Ezen az úton tovább hajtva Bikolpusztát, majd Alsóbikolt is el kell hagynunk, s itt kell nagyon figyelnünk, ugyanis a tanösvény egyáltalán nincs kitáblázva. Alsóvadács Vadászház székelykapus bejáratánál található parkolónál – ami egyben a Vörös híd buszmegálló – egy filctollal írt táblát találva tudhatjuk, hogy jó helyen járunk.

A tardosi lombkorona tanösvényről: A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. honlapján található információk szerint, az egykori kőfejtő területén elhelyezkedő, kör alakú, 44 m átmérőjű és 105 m hosszúságú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, s átível egy időszakos vízfolyás felett. A lombkorona ösvény 9%-os lejtésű felívelő szakaszokkal és vízszintes síkú pihenőszakasszal került kialakításra, legnagyobb magassága 11 méter a talajszinttől. A tartószerkezeti váz horganyzott kivitelű fémszerkezet, a korlátmezők anyaga szintén fémszerkezet, míg a járófelületek anyaga tölgyfa. A fémszerkezet vörös színű festést kapott, mert a tardosi mészkő színe is vörös és a régen itt álló, vízfolyás feletti hídnak is Vöröshíd volt a neve. A híd nyomai egyébként ma is láthatóak.

Érdekesség, hogy a gerecsei mészkőből épült a Parlament épülete, a Budai Váralagút, a Lánchíd és az Esztergomi Bazilika is. A környéken amúgy sok kőfejtő található, már Mátyás király korában is szállítottak innen építőanyagot, többek között a Visegrádi Palota építéséhez, illetve külföldre is.

A tanösvényen kihelyezett tájékoztató táblák segítenek megismerni az erdőt látogatóknak a lombkoronaszint talajról nem látható élővilágát, betekintést nyújtanak a kistáj kultúrtörténeti fejlődésébe, élő környezetének átalakulásába.

A tanösvény néhány perc alatt gyalogosan, valamint babakocsival / kerekesszékkel is bejárhat, a közelben fedett pihenő, illetve sütögetésre alkalmas tűzrakó hely is van. A jövő tervei között pedig egy szép erdei játszótér is szerepel.

A tanösvény látogatása ingyenes!

Jó túrázást kívánok!