Kis Vörös 10 km – Instant túra

Mi is az az Instant túra? Hááááttt 🙂 Bármikor fogyasztható, mint az instant KV. 🙂 Lényegében persze az instant teljesítménytúra olyan, hogy az adott útvonalat kell megadott szintidőn belül, az ellenőrzőpontokat érintve megtenni. A különbség a hagyományos teljesítménytúrához képest, hogy ezt az év bármelyik napján teljesítheted, amikor neked megfelel. Az ellenőrzőpontokat vagy a helyszíneken leolvasott QR-kódokkal vagy a speciálisan erre fejlesztett alkalmazásokkal lehet leolvasni, igazolni. Az indulás regisztrációhoz kötött, amit a túraszervező oldalán kell megtenni.

Most, egy kezdők által is könnyen (ugye bármikor) teljesíthető túrát ajánlok nektek. Itt rövid távon ki lehet próbálni a QR-kód olvasást, a meseszép Pilisben, és ha rákaptok az ízére, jöhet a többi instant is, szépen sorban….
A kezdők és gyerekek által is leküzdhető 10 km-es kör, amely Budakalászról a Kálvária dombtól indul és érinti többek közt a Kevélyek oldalát, Sicambria romjait és a Barát-patak völgyét. Szintidő futva 2 óra, túrázva 6 óra.

Tudnivalók: Rajt – Cél a budakalászi kálvária, a céltól 250 méterre a Valdocco cukrászdában megkapod rögtön az érmet és egy szelet tortát/sütit/fagyit, valamint egy üdítőt! (hétfőn kedden zárva, minden további napon 10:00-18:00). Lehetőség van a nevezéshez PÓLÓT is rendelni, azt várhatóan 10 nappal a rendelésed után, a Nyúlcipő Újbuda futóboltban veheted át: 1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 21.

Útvonal leírás:
A rajt-cél helyszíne tömegközlekedéssel is elérhető, a szentendrei HÉV vonal Budakalász megállójától kb. 750 méter sétával. RAJT A rajt QR kódja Budakalászon, a Kálvária parkban, a templom romjainak a tájékoztató tábláján található (vigyázz, hogy ne a célkódot olvasd be). A rajtot követően a játszótéren át kell menni, (felfelé) és enyhén jobbra néhány lépcsőn leffelé keresztül jutsz le a Kálvária utcára, ahol kicsit balra, de majdnem veled szemben lesz az a lépcsősor, ami felvezet a Toboz utcába. Itt haladj egyenesen a lépcsőket követően tovább, majd az utca elindul lefelé, egyre meredekebb lépcsőkön keresztül. A lépcsősor legalján megint kijutsz egy utcára (Patak sor), amire jobbra fordulj rá. Az utca 70 méter után belefut a Magyar utcába, itt ismét jobbra fordulj, majd kelj át a főúton a zebrán. Ahogy átérsz, indulj el balra felfelé a járdán, de csak pár métert az első utcáig (Kereszt utca), ahova fordulj be jobbra. Az első keresztutcán fordulj balra (Scholz Ferenc utca), majd az utca végén jobbra (Árok utca), ez az utca pedig már belefut a ZÖLD SÁV jelzésre. Itt a zöld sáv jelzésre balra fordulj, és élvezd ki, ahogy elhagyod rajta a települést. Fokozatosan ritkulnak meg a házak, aztán átveszik a helyüket a lovardák, tanyák, sportpályák, rétek. Hosszan haladhatsz a zöld sáv jelzésen, itt éred el a rajttól számított 2. kilométernél az első ellenőrzőpontot is. LOVARDA ellenőrző pont: A pontot a lovarda kerítésén találod, a rajt kóddal megegyező formátumban. A pontot követően a zöld sáv jelzésen haladj tovább, egészen a rajttól számított 4,6 km-ig. Itt ne kövesd tovább a ZÖLD SÁV jelzést, hanem fordulj a meredek kijárt útra. (Érdekesség, hogy ettől a ponttól bő 100 méterre található Attila hun király egyik lehetséges sírhelye, érdemes felkeresni!) Innentől 700 méter kapaszkodás vár rád (80 méter szint), az útvonal egyetlen igazi emelkedője, ami gyakorlatilag merőlegesen tör felfelé a Kevély oldalában. Felfelé haladva a ritkább nagyobb fák helyét átveszi egy sűrűbb, frissebb ültetésű rész, de az ösvényt követve magabiztosan felérsz a következő ellenőrzőpontra. KEVÉLY OLDAL ellenőrző pont: Pont mielőtt felérsz a széles keresztező útra (amin balra fogsz továbbmenni), 5 méterrel lejjebb, egy nagyobb fa törzsén találod a kódot. A pótkód még 10 méterrel lejjebb a keskeny ösvény másik oldalán található fán van.
Innentől jön a jutalomjáték, kis túlzással a célig lejt innen a pálya. Ahogy felértél a kis ösvényen, és balra fordultál, bő 100 méter múlva ismét balra fordulj az első „kereszteződésben”, majd menj bátran ezen az úton lefelé, hiszen ezt az utat 1200 méteren követi a KIS VÖRÖS útvonala. A rajttól számítva itt már 6,3 km-nél jársz, és itt balra kell fordulnod, még mindig enyhén lefelé visz az utad, majd egy széles földutat keresztezve (de az irányod tartva) egy kis ösvénnyé szelídül az utunk, ami elkezd emelkedni 6,4 km-nél. Épp csak pár méter szintet kell begyűjteni, hogy elérjük a következő ellenőrzőpontot. SICAMBRIA ellenőrző pont: A Sicambriára egy rövid, keskeny, a vége felé egyre meredekebb ösvényen érsz fel. A kódot a sziklafalhoz érve a jobb kezednél lévő fán találod, a pótkódot pedig jobbra befordulva 5 méterre, egy jellegzetes kéttörzsű fenyőn találod, de nem az ösvény felőli oldalon. Ezen a ponton állt Attila hun király palotája. A Sicambria területét kis ösvényeken hagyod el, amik visszavezetnek Budakalász széléig, ahol egy óriási legelőre kiérve látod meg ismét a házakat (7,6 km). A legelőt a tőled nézve jobb szélén fusd körbe, ami a végig jól látható távvezeték oszlophoz visz, ahol az oszlopot megkerülve jobbra fordulj be a Köves utcába. Az utcán menj le az ürömi országútig (8,5 km), óvatosan kelj át rajta, és indulj el rajta balra (felfelé), majd kb. 50 méter múlva fordulj be balra a Szegély utcába. Ezen az utcán elég sokáig fogsz a Barát-patak mentén kanyarogni, egészen a 9,4 km-ig. Itt látszólag elfogy az utca, de ahogy közelebb érsz látni fogod, hogy két felé is továbbvisz egy-egy ösvény. Te az utca meghosszabbítását válaszd, ne kelj át a patakvölgyön, hanem enyhén tarts jobbra az ösvényen. Kapaszkodj fel a Berdó utcáig (9,8 km). Itt az utcán balra fordulj, és pár száz méter után meglátod a lépcsősort jobbra, ami bevisz a célba, a játszótéren keresztül a Kálvária parkba. CÉL A célkódot a rajtkód mellett találod. Beolvasva, sikeres és szintidőn belüli teljesítés esetén felkerülsz az eredménylistára.

GRATULÁLUNK, köszönjük, hogy a KIS VÖRÖST választottad!
Jó (instant) túrázást kívánok!