Hajógyári Séta – 6 km

Ki ne hallott volna már a Hajógyári szigetről? Igen, igen, itt rendezik meg a méltán híres Sziget-Fesztivált, minden évben. A kedves olvasó tudta, hogy ősszel mennyire gyönyörű? Nem? Akkor itt az ideje felfedezni! Egy teljesítménytúra keretében, a végén egy kitűzővel gazdagodva most meg is tehetjük.

Rajt: 2023. 10. 14. 07:00 – 13:00
Táv: 6 km
Szintidő: 3 óra

A rajt megközelítése: Batthyány tér M H felől a H5 -ös (Szentendrei) Hévvel a Filatorigát megállóig kell utazni. Onnan az Audi Közön és a K-hídon átmenve jobbra lévő parkoló kb 200 m a rajt/cél. A tájfutó bójával megjelölt kék Ford Transit.

Útvonalleírás:
A K-híd közeli rajtból észak-északkeleti irányban indulunk el a murvás úton, és figyeljünk, hogy rögtön balra is térjünk az első elágazásban. Az Óbudai-sziget nyugati oldalán túrázunk az ártéri erdőben hosszasan. A lámpákkal szegélyezett, széles murvás úton egy jó kilométer után, a sziget csúcsának közelébe érkezünk. Egy kis ösvény ágazik le balra a széles, murvás útról – ezt kell megtaláljuk, és ezen haladunk tovább. A helyes út megtalálásában segít a hátoldalon található térkép és a túra GPS készülékre, valamint okos-telefonra tölthető GPS nyomvonal. A Duna árterében járunk, és kb. 200 méter megtétele után elérjük az Óbudai sziget csúcsát, amely a túra első, kódos ellenőrzőpontja. A szigetcsúcs egyben kilátópont is, ahol szép dunai látvány fogad minket, sőt alacsony vízállásnál akár a kavicszátony is szárazra kerülhet. A kód felírása után tartjuk a keleti-délkeleti irányt, és az ösvényen visszaemelkedünk az ismert, széles, murvás útra. Dél felé túrázunk tovább ezen az úton hosszasan. Kb. 1100 méter után bal kéz felől látszik a BKK hajójáratok kikötője. További 500 méter leküzdése után a széles út jobbra tart, mi is ezt tesszük. Mielőtt azonban kiérnénk az aszfaltútra, élesen balra fordulunk egy párhuzamos földútra, amin hamarosan egy hatalmas, lebetonozott területhez érkezünk. Itt találjuk a túra második, kódos ellenőrzőpontját.

A kódot és a betonos területet egy nyugat felé induló földúton hagyjuk el, a helyes tájékozódásban a térkép és a GPS nyomvonal ismét hasznos segítség lehet. Amennyiben jó irányba haladunk, akkor bal kéz felől az utunkkal párhuzamosan egy betonkerítés húzódik. Nagyjából 250 méter múlva elérjük az Óbudai-sziget fő útját, amin balra fordulunk. Óvatosan túrázzunk az út mentén, figyelve az esetleges gépjárműforgalomra. A 226-os jelzésű autóbusz Május 9. park megállójánál jobbra indul egy széles út, erre fordulunk mi is. Kb. 400 métert haladunk ezen a rossz minőségű úton, mielőtt jobbra fordulunk egy kisebb ösvényre. Ebben az elágazásban bal kéz felől elektromos szekrényeket, jobbról egy ivó kutat látunk. 200 méter után, egy nagy elágazásban balra térünk a nem szegélyes útra. Ismét kb. 200 méter után érjük el újra a sziget fő aszfaltos útját, ahol balra megyünk tovább. A buszforduló után, egy elágazásnál lesz a túra harmadik, kódos ellenőrzőpontja. Ha jó helyen vagyunk, jobb kéz felől látszik egy telefonfülke is. A kód után balra megyünk a fasorral szegélyezett földútra, és ezt követjük közel 350 méteren át a nyugati, ártéri útig, miközben keresztezünk egy rossz minőségű utat is. Az ismert ártéri útra balra fordulunk, és ezen túrázunk a kevesebb, mint 600 méterre lévő célba, amely a K-híd szigeti jelzőlámpájának közelében van.

A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!

Hasznos információ:
A túra az alábbi kupamozgalom része: Stabil Kupa, TTT Kupa.
Az igazoló füzet(-ek) minden túránkon megvásárolhatóak!

Minden távról: A túra általában végig jelzett turistaúton halad, a rajtnál minden távhoz szöveges itinert, és térképet adunk. A tinyurl.com/stabilse oldalról ezek, ill. a tájékozódást segítő .gpx fájlok is letölthetőek!
Kérjük, íróeszközt, valamint az éjszakai túrákra zseblámpát is mindenki hozzon magával! Család-, futó- és kutyabarát teljesítménytúra! Túrákon előnevezés nélkül is lehet indulni. Előnevezés esetén 300 Ft/fő kedvezményt biztosítanak, a stabilsport.hu weblapon. Ennek határideje a túrát megelőző második nap (pl. ha a túra vasárnapi, akkor péntekig lehet előnevezni)!

A túra nevezési díja magába foglalja az emléklap, kitűző, itiner és a szervezés, valamint az engedélyek díját. Látás sérült és fogyatékkal élő túrázók rendezvényeinken 50 %-os kedvezménnyel indulhatnak. A 14 év alatti gyermekeknek a helyszíni nevezési díja 1500 Ft/fő, előnevezés esetén 1200 Ft/ fő, bármely távon!

Várnak mindenkit sok szeretettel a rendezők!
Jó túrázást kívánok!