Kitart a kéktúrázás lélekmelengető népszerűsége

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) által működtetett három kéktúra továbbra is lenyűgöző számokkal büszkélkedhet, amint azoknak, akik sikeresen teljesítették az útvonalakat, megérdemelt kitűzőt és oklevelet adtak át tavaly. A kéktúrázás népszerűségének további növekedésére utalva 2023-ban összesen 1305-en vehették át a hőn áhított elismerést.

Az eredmények részletesen

Az Országos Kéktúrát 793-an, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát 343-an, míg az Alföldi Kéktúrát 169-en fejezték be a múlt év során. Mindez a 2022-ben felállított rekordot (1320) közelítette meg, ami tovább erősíti a kéktúrázás vonzerejét. Azoknak a kalandoroknak a száma is jelentősen emelkedett, akik mindhárom kéktúrát, azaz a teljes Országos Kékkört teljesítették, hiszen a tavalyelőtti 80-hoz képest 124-en értek célba.

Az adatok kizárólag azokat a teljesítéseket mutatják, amelyekhez a túrázók leadtak egy telebélyegzett igazolófüzetet az MTSZ-nek, majd a Kéktúra Bizottság ellenőrizte és elfogadta az év végéig. Öröm, hogy minden korosztály képviselteti magát ebben az élményekkel teli kihívásban: 2023-ban a legfiatalabb teljesítő mindössze 7 éves volt, míg a legidősebb büszke túrázó 82 éves.

A nemek közti arányban nem tapasztaltunk változást, továbbra is stabilan 60:40 az arány a férfiak javára.

Kéktúrázás: egyre népszerűbb és sokszínűbb

Természetesen ennél sokkal többen vesznek részt a kéktúrázásban, vagy kezdik el hivatalosan a három kéktúra valamelyikét. Ez jól látszik az MTSZ által kiadott igazolófüzetek eladási adataiból is. 2023-ban összesen 19 991 füzetet vásároltak, ebből 14 771 az Országos Kéktúrához, 2 113 a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrához, és 3 107 az Alföldi Kéktúrához.

Az eredmények nemcsak számokban, hanem élményekben is gazdagok, és azt mutatják, hogy a magyarok továbbra is szívesen veszik az akadályt, hogy felfedezzék hazánk természeti szépségeit. A kéktúrázás nem csupán egy sport, hanem egy közösségépítő és önmegvalósító élmény is, amely minden korosztály számára elérhető. A kéktúrázás iránti elkötelezettség és lelkesedés bizonyítja, hogy a természetjárás szerves része marad az életünknek, és a kék jelzések továbbra is vezető fényként szolgálnak a természet szerelmeseinek.