Van egy hely a Dob utcában, ahol szinte szó szerint értendő a könyvmolyok által gyakran használt “faltam az oldalakat” kifejezés. Egy hely, ami egyszerre olvasószoba és étterem, így egyidejűleg kínál izgalmas kulináris élvezeteket és szellemi feltöltődést. Ez a KönyvBár & Restaurant, ahol a vendégek könyvek ihlette ételeket kóstolhatnak – nem akármilyen környezetben, és főleg nem akármilyen minőségben.
Egyszer volt, hol nem volt, volt, azaz: van a Dob utca 45. szám alatt egy különleges étterem, a KönyvBár & Restaurant, ami a kreativitás magasiskolája: izgalmas irodalmi- és gasztronómiai élmények fúzióját kínálja a betérőknek.
Az étterem alapjául szolgáló elgondolás elképesztően ötletes: a hagyományos étlap és az önmagában is kifogástalan italválaszték mellett bizonyos időközönként – jellemzően másfél-kéthavonta – változó, ismert, vagy kevésbé ismert sztorik ihlette ételeket készítenek el és szolgálnak fel azoknak, akik ellátogatnak hozzájuk.
Ráadásul ez a mesebeli hely első ránézésre leginkább egy nagyon hangulatos, elegáns, mégis otthonos könyvtárra emlékeztet, ugyanis ide belépve égig érő polcokkal találjuk szemben magunkat, melyek dugig vannak jobbnál jobb olvasmányokkal – a már megfőzött könyvek pedig előkelő helyen, külön polcon díszelegnek.
Az aktuálisan kiválasztott és feldolgozott könyvhöz egy olyan ötfogásos menüsor készül – mellé választható, kiváló borokból álló borpárosítással -, melynek elemei külön-külön és együtt is kapcsolódnak a történethez, vagy annak atmoszférájához, koncepciójához. Ezek a fogások – hasonlóan a menü alapjául szolgáló műhöz – egy kerek történetet mesélnek el, ráadásul tálaláskor a KönyvBár & Restaurant csapata mindig kontextusba is helyezi nekünk őket, hogy lássuk, hogy amit épp fogyasztani készülünk, hogyan is fér össze az érintett könyvvel.
Érdemes tehát a teljes sort végigenni, de az irodalmi “körítés” természetesen akkor is a felszolgálás szerves része marad, ha úgy döntünk, csak egy-egy fogást kóstolnánk meg a különleges étlapról. Extra meglepetéskor érkezéskor, az asztalra tekintve rögtön izgalmas felismerést tehetünk, itt ugyanis az alátétek sem hétköznapiak: a könyvről mesélnek, a szövegek és a rajtuk található ábrák is a szóban forgó történetre utalnak. Nem csoda, hiszen a KönyvBár & Restaurant alapítói saját elmondásuk szerint is missziójuknak tekintik, hogy ne csak megetessék-, de edukálják is vendégeiket.
A világirodalom remekművei – a tányérodon
A KönyvBár & Restaurant története 2015-ben – meglehetősen stílusosan – az Indul a bakterházzal kezdődött. Az azóta eltelt kilenc évben a náluk ebédelők, vagy vacsorázók átrághatták magukat a Tüskeváron, az Állatfarmon, Örkény Egypercesein, vagy olyan, nagyobb lélegzetvételű műveken, mint A párizsi Notre-Dame, vagy a Trónok Harca. Megfőzték már a Harry Potter összes kötetét – van, amit nem is egyszer, időről időre szeretik ugyanis az egy-egy könyvhöz kapcsolódó ételeiket újragondolni, és kissé átértelmezve ismét “műsorra tűzni” -, a Micimackót, az Egymás szemében-t, a Szürke ötven árnyalatát, a Sörgyári capriccio-t, de elkészítették az Alkonyatot, vagy a Legyek Urát is, Bret Easton Ellis Amerikai psycho-ja pedig egészen a The New York Times-ig repítette ezt a formabontó vállalkozást.
Londontól Korfuig egyetlen vacsora alatt
Áprilisban és májusban Gerald Durrell népszerű regénye, a Családom és egyéb állatfajták van terítéken – szintén nem először.
Én a ház ajánlására a teljes menüt végigkóstoltam, és igazán különleges élményben lehetett részem. A tálalás kifogástalan: a tányéron lévő dolgok és az azokhoz tökéletesen passzoló, valóban elképesztően finom borok éppúgy elkápráztattak, mint a történet köré koreografált felszolgálás, és annak minősége. Az egyes fogások segítségével végigjárhattam Gerald Durrell hőseinek útját, miközben ínycsiklandozó, minőségi alapanyagokból-, profi módon elkészített és igényesen tálalt ételeket ehettem. Az első fogás a búra alól előbukkanó füsttel, és a lazac igazán füstös ízvilágával gondolatban valóban a Ködös Angliába repített – épp ez a fantázianeve is -, míg a Gerry zsákmánya névre keresztelt, garnélával és spárgával megspékelt skirt steak minden túlzás nélkül a legfinomabb steak volt, amit eddigi életem során kóstoltam.
A legizgalmasabban tálalt étel képzeletbeli díját nálam a Bogárjárás névre keresztelt, egyes számú főétel kapta, mely egy igazi, bogarak által ellepett földtúrásra emlékeztetett, miközben a gombák, a hajdina, a szarvasgomba, a burgonya és a cékla együttese nagyon különleges ízvilágot eredményezett – e tekintetben a főételt az én listámon csak a Korfu ízeit megidéző desszert előzte meg. A KönyvBár & Restaurant segítségével egyetlen hosszúra nyúlt-, de az elejétől a végéig élvezetes vacsora során úgy éreztem, mintha bejártam volna a világot – egy nagyon különleges világot. Jogos lehet a kérdés: vajon mi történik, amikor épp a 80 nap alatt a Föld körül a hónap sztárja?
Ínycsiklandozó irodalom a belváros szívében
A KönyvBár & Restaurant nem egy olyan hely, ahová csak úgy behuppan az ember, bekap valamit, és rohan tovább: itt megáll az idő, különösen, ha a hely specialitását szeretnénk megízlelni, és valóban végigkóstolnánk egy könyvet. A menü minden esetben kérhető vegetáriánus, vegán és gluténmentes verzióban is, amennyiben azt a foglalás során előre jelezzük, az ötfogásos kóstoló menü pedig déltől este háromnegyed tízig rendelhető, így egy kellemes irodalmi ebédhez-, vagy egy izgalmas vacsorához is tökéletes választás.
Az ízek, és az atmoszféra miatt is azt gondolom, hogy egy irodalomkedvelő ember – esetleg pár, vagy baráti társaság – számára kihagyhatatlan hely. Ha már olvastad kedvenc történeted, és esetleg láttad is, akkor nincs más hátra, mint hogy megkóstold! Különleges koncepció, autentikus díszlet, kifogástalan felszolgálás, érezhetően minőségi alapanyagok és kitűnő, izgalmas ízek: ez a KönyvBár & Restaurant a hetedik kerületben, a Dob utcában, amit egyetlen valamirevaló könyvmolynak sem érdemes kihagyni.