Csodabogyó Tanösvény: Máriagyűd (Siklós mellett)

Egy könnyű gyalogtúrára invitálom a kedves olvasót, jól jelzett turistautakon, ösvényeken, dűlőutakon, kevés szintkülönbséggel. Útközben vízvételi lehetőség nincs, de több pihenőhelyen is lehet piknikezni, megpihenni. A túrát lehet rövidíteni is akár, amennyiben végig a Csodabogyó tanösvényen maradunk, és a Piros jelű úton közvetlenül visszatérünk a templomhoz, így a táv kb. 6 km.

Hossza: 6 km, Időtartama: 3 óra
Jelzése: fehér mezőben csodabogyó jel

Az első információ táblát a máriagyűdi kegytemplom előtt találjuk, közvetlenül, a lépcsősor aljánál. A sárga sáv jelzésen haladva, ami maga a Tenkes utca is. A falu felső házai közt futó utca kiér a református templomhoz, melynek oldalától pompás kilátás nyílik a szépen felújított kegytemplomra. Keresztezzük a sárga kereszt jelzésű utat, de mi csak továbbra is az egyenes irányt tartva megyünk a Tenkes utcán, mely egy jobb kanyarral ér ki a falu házai közül.A tanösvényt a csodabogyó emblémájával ellátott útjelzők is kísérik. A szőlők fölött érjük el a 2. állomást, mely a Tenkes-hegy erdeinek történetét meséli el. A következő tábla következik ami az erdőtársulásokat mutatja be. Ezután a kilátóhoz érünk, a fából ácsolt torony felső szintjéről csodás panoráma tárul fel a Villányi-hegység vonulatának déli lankáira, Máriagyűddel és a távolban a Szársomlyó kőbányával sebzett jellegzetes kúpjával. A kilátó maga a Tenkes-hegy déli oldalában álló, nyolcszög alapú, egyszintes, csigalépcsős, fedett épületből 180 fokos panorámát kapunk a környékre. A kilátóterasz oldalának faborításába népi motívumokat faragtak. Az építmény kialakításának köszönhetően egy kiadós zápor idején menedéket találunk a tágas tető alatt.

A kilátó után már a 4. állomás következik, Lábunk alatt a talaj címmel, majd lassan, de folyamatosan emelkedős utunk a sziklagyepeket bemutató állomáshoz ér. Fiatalos erdőben kapaszkodik sárga sávval és a Mária-úti kék fonódójelzéseivel jelölt ösvényünk, mely rövidesen felér a Pyber-kunyhó előtti pihenő- és tűzrakóhelyhez. Egy rövidebb kaptató után érünk fel a Villányi-hegység fő gerincére, ahol az útkereszteződésnél erdei pihenőhelyen szusszanhatunk egyet. Balra, nyugat felé, a kék háromszög vinne fel a Tenkes tetején épült katonai radarállomáshoz, de a hegytető lezárt honvédségi terület, így arra nem célszerű kirándulni. A kis nyeregből forduljunk kelet felé, azaz jobbra, a kék sáv jelzéseket követve, a Csodabogyó tanösvény útvonalán maradva. Kényelmes sétautunk alatt két állomást is érintünk. A 11. állomásnál kiérünk egy szép kis tisztásra, ahol egy fedett erdei pihenő áll, mellette asztalok, és padokon is lehetőség adódik egy kis pihenésre.

(Innen rövidíteni is lehet, ha jobbra fordulunk, és a piros háromszög jelzésen haladunk, akkor visszaérkezünk a kegytemplomhoz.)

Amennyiben továbbhaladunk a csodabogyó tanösvényen, amely egyenesen folytatódik, követve a már meglévő kék sáv jelzést. A kényelmes, hangulatos ösvényen haladva csodabogyó mezők szegélyezik végestelen végig. A következő elágazásnál jobbra tér le a tanösvény útvonala a kék kereszt jelzésen, mely pár méter megtétele után piros sáv jelzésben folytatódva ereszkedik le a faluba, újabb lehetőséget kínálva a túra rövidítésére. Én nem ajánlom a rövidítést, maradjunk csak szépen továbbra is a kék jelzésű ösvényen, mely tovább fut a Villányi-hegység tetején. Újabb fonódás, ezúttal a piros sáv jelzés is bekapcsolódik a jelzések sorába, innen enyhe emelkedővel érünk fel a Csukma-hegy erdős tetejére, ahol figyelni kell, ugyanis a kék sáv jelzés balra tér le, de mi maradunk a piroson, melyen pár perc múlva kiérünk az erdőből. A kilátás pazar…

Jobbra fordulva térünk le a szőlők között meginduló sárga sáv jelzésű útra, a dűlőút hamarosan kettéágazik, a jobb oldali ágon megyünk tovább, egy szőlőbirtokot határoló hosszú kerítés mellett, az erdő szélén gyalogolunk. Elhagyjuk a szőlőket, ligetes-füves hegyháton ereszkedünk lassan, egyre szebb kilátást élvezve Siklósra, visszatekintve pedig a Villányi-hegységre. Szélesebb dűlőúton haladva egy keresztező útra érünk, ahol jobbra fordulva megyünk tovább, a végén már betonon haladva. Balra kanyarodunk a sárga kereszt jelzésre, majd a balra lévő Kalmár-pince után a betonút balra kanyarodik, a sárga kereszttel jelzett út pedig itt jobbra tér le. Választhatunk, ha dűlőutakon szeretnénk visszamenni a faluba, kövessük a jelzett utat, mely feljebb, egy kerekeskút melletti piknikezőhelynél fut bele a sárga sáv jelű útba, melyen balra fordulva érünk vissza a kegytemplomhoz. Amennyiben a kényelmesebb betonutat választjuk, úgy a délnek forduló út következő kereszteződéséig menjünk, majd jobbra letérve egy másik szilárd burkolatú dűlőúton érünk vissza Máriagyűdre. A Vujicsics Tihamér utcára érve, jobbra fordulunk és pár perc múlva visszajutunk kiindulópontunkhoz, a kegytemplomhoz.

A tanösvény kiindulópontján, Máriagyűdön érdemes megnézni a katolikus kegytemplomot, valamint a helyi védettséget élvező hársfasort. A közeli Siklóson kihagyhatatlan látnivaló a vár, illetve a szintén védett vadgesztenyesor!

Jó utat kívánok!