Döntöttek a hazai nézők, ez volt a 10 legjobb film 2023-ban

A Magyar Filmadatbázis az év végéhez közeledve összegyűjtötte, melyik 10 filmet tartották a legjobbnak a magyarok 2023-ban. A lista közel 10 ezer idei filmre leadott szavazat alapján állt össze. Az első helyen a Pókember – A pókverzumon át végzett.A második legjobbnak tartott film a Mission: Impossible – Leszámolás – Első Rész és dobogós lett az Oppenheimer. A galaxis őrzői: 3. részt találták a negyedik legjobbnak, az ötödik helyen pedig az Air – Harc a legendáért végzett. A tízből három film animáció. Óriási meglepetés, hogy az év legsikeresebb filmje, a Barbie nem szerepel a listán. Több magyar alkotás rendkívül magas értékelést, ám sajnos kevesebb voksot kapott a magyar nézőktől.

Lassan búcsút intünk a 2023-as évnek, ezért a Magyar Filmadatbázis, 10 ezer felhasználó értékelései alapján összeállította, melyik 10 filmet tartották a legjobbnak a magyarok ebben az évben. A lista az egyes filmre leadott szavazatszámok és az adott film értékelése alapján állt össze.

Az első helyen a Pókember – A pókverzumon átcímű animációvégzett 81 százalékkal, melyben a legendás Marvel hős visszatér, de átkerül a multiverzumba, ahol egy csomó pókember van, akiknek az a dolguk, hogy különböző világaikat védjék.

A második legjobbnak tartott film 79%-os értékeléssel a Mission: Impossible – Leszámolás – Első Rész, melyben Ethan Hunt (Tom Cruise) az eddigi legveszélyesebb küldetésébe vág bele: meg kell találnia egy félelmetes, az egész emberiséget fenyegető új fegyvert.

https://www.youtube.com/watch?v=1z_fWm0RvjQ

Dobogós lett 77%-os értékeléssel Christopher Nolan itthon több mint egymilliárd forint bevételt hozó Oppenheimere. A film azt a fizikust mutatja be, aki a Manhattan Terv vezetőjeként az első atomfegyver létrehozásáért felelős.

https://www.youtube.com/watch?v=EoQRCZlG8Hg

A magyar nézők egy másik Marvelt, A galaxis őrzői: 3. részt találták a negyedik legjobbnak. Ha a hőn szeretett különc banda küldetése nem jár sikerrel, az a galaxis őrzőinek végét jelenti.

Bár rengeteg szavazat érkezett streaminges filmekre, a mozifilmeknél jellemzően valamivel alacsonyabb értékelést kaptak. A toplista ötödik helyén találjuk Ben Affleck rendezését. Az Air – Harc a legendáért a mozik után a Prime Videóra is felkerült. A film a Nike küzdelmét követi nyomon, hogy a kosárlabdázó legendát, Michael Jordant megnyerjék egy termékszponzorációra.

Hatodik lett a Super Mario Bros.: A film című animációs vígjáték, melynek főhőse Mario egy egyszerű vízvezetékszerelő, aki egy föld alatti hálózat mélyén találja magát, ugyanis meg kell mentenie az elrabolt hercegnőt.

Robert De Niro, Leonardo DiCaprio és Lily Gladstone főszereplésével Scorsese westernjére, a valós történetet feldolgozóa Megfojtott virágok áll a hetedik helyen.

https://www.youtube.com/watch?v=S6VRb3Ck-Rw

Nyolcadik lett a legfurább csokigyárost bemutató Wonka című családi film Timothée Chalamet-val a főszerepben.

A legendás szerepjáték gazdag világát a mozivászonra átültető Dungeons and Dragons: Betyárbecsület végzett a kilencedik helyen.

Végül a Disney és a Pixar új animációja, az Elemi zárja a magyarok 2023-as TOP 10-es listáját

Óriási meglepetés, hogy az év legsikeresebb filmje, az Oppenheimer nagy riválisa, a Barbie nem szerepel a listán. Fontos továbbá hangsúlyozni, hogy több, nem nagy hollywoodi film – például az Egy zuhanás anatómiája – is rendkívül magas értékelést kapott a magyar nézőktől, de a voksok alacsonyabb száma miatt nem kerültek fel a TOP 10-es listára. Több magyar film – pl. a Hat hét vagy a Magyarázat mindenrehasonló okokból, a szavazatszám/értékelés súlyozása miatt nem került fel a listára.

One thought on “Döntöttek a hazai nézők, ez volt a 10 legjobb film 2023-ban

Comments are closed.