Friss

Élelmiszerek, mint természetes koleszterinszintcsökkentők

A koleszterin nélkülözhetetlen a testünk számára, de fontos megkülönböztetni a jó és rossz típusú koleszterint, mivel az előbbi támogatja a szervezet működését, míg az utóbbi érelmeszesedést és szív-érrendszeri problémákat okozhat. Az egészséges táplálkozás és az alábbi hét étel beiktatásával azonban hatékonyan csökkenthetjük a koleszterinszintet.

Zab

A zab rendkívül hatékony koleszterincsökkentő. A benne található béta-glükán nevű rostanyag megakadályozza a bél túlzott koleszterin-felvételét, ezáltal csökkentve a vér koleszterinszintjét. Reggelizhetjük müzlibe, kásába vagy granolába keverve.

Zöldségek és gyümölcsök

Az avokádó, bár félig-meddig zöldségként számon tartva, kiválóan használható desszertek készítéséhez. Omega-6 és -3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek segíthetnek az érrendszeri problémák megelőzésében. Sötét színű gyümölcsök, mint az áfonya, antioxidánsokban gazdagok, és növelik a HDL-koleszterin szintjét, míg az alma pektintartalma elősegíti az emésztést.

Növényi olajok

Hidegen sajtolt olajok, mint az olívaolaj, tökmagolaj vagy kukoricacsíra-olaj, tele vannak egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakkal. Ezeket nemcsak sütéshez-főzéshez, hanem salátákhoz is használhatjuk. A nyers zöldségekben található vitaminok ezekkel az olajokkal könnyebben szívódnak fel.

Tengeri Halak

A tengeri halak, például lazac és tonhal, omega-3 zsírsavakban gazdagok. Ezek segíthetnek normalizálni a koleszterinszintet és védelmet nyújthatnak az érrendszeri problémák ellen. Az omega-3 zsírsavak nem termelődnek a szervezetben, így táplálékkal kell bevinnünk őket.

Sovány csirkehús és vadhús

A zsírosabb húsok helyett válasszunk sovány csirke- vagy pulykahúst, valamint vadhúst. Ezek sokkal alacsonyabb koleszterintartalommal rendelkeznek. Az elkészítésüknél használjunk minőségi extra szűz olívaolajat is.

Hüvelyesek

A bab, borsó, lencse és csicseriborsó magas rosttartalmúak, stabilizálják a vércukorszintet, és csökkentik a koleszterinszintet. Ideálisak koleszterincsökkentő étrend kialakításához.

Olajos magvak

Az olajos magvak, mint a dió, mandula, mogyoró és kesudió, napi fél-egy marékkal fogyasztva csökkentik a vér koleszterinszintjét. Azonban mértéktartásra van szükség, mivel kalóriadúsak.

Ezek az ételek nemcsak finomak, hanem természetes módon is hozzájárulnak a koleszterinszint egészséges szinten tartásához. Rendszeres ellenőrzéssel és egészséges életmóddal biztosíthatjuk, hogy a koleszterinszint ne okozzon problémát számunkra.