Vízfő tanösvény és forrásbarlang – Orfű

Pécstől mindössze 14 kilométerre található Orfű, itt található a Vízfő tanösvény. Az Orfűi Malmoktól indul a körülbelül 1 km hosszú. Az ösvény az első néhány száz méteren az Orfű-patak medrét követi és a meseszép de védett égererdőn keresztül egy kiemelt pallóösvényen vezet egészen a Vízfő-forrásig. Itt érdemes megpihenni, és megcsodálni Csete György különleges építészeti alkotását, magát a Forrásházat.

A patakon kétszer is átvágunk, hogy a helyi barlangászok főhadiszállására, a Mecsek Házához jussunk. Innen a réten keresztül visszakanyarodhatunk a malmokhoz. A tanösvény ingyen is látogatható, de ha valaki igazán kíváncsi az élővilág és a táj csodáira, akkor benevezhet a „Mit rejt az égererdő” programjainkra.

„Mit rejt az égererdő” – Vezetett túra a Vízfő-tanösvényen

Számunkra az Orfűi patak vízfői ága létfontosságú – hisz ennek vize forgatja meg a malmok kerekeit, de a pataknak, míg a malmokhoz elér, előbbre való feladata is van. Végig kell kanyarognia a rét és a helyenként lápos égererdő határán, öntöznie kell ezeket, és hűsítő párájával fent kell tartania azt a mikroklímát, ami különlegessé teszi környezetünket. Ha eljössz velünk egy tanösvénytúrára, megismerheted ennek a védett kis zárványnak a tágabb környezetünktől nagyon is eltérő karakterét, megtudhatod, hogy miért is van ekkora fajgazdagság egy reliktum társulásban. De egyáltalán… mi a búbánat az a reliktum társulás? A válasz bizony része annak a történetnek, ami a túra során lepereg a szemünk és olykor a képzeletünk előtt. Látunk – talán hallunk – különleges élőlényeket, természeti képződményeket, még a magyar organikus építészet egyik korai emblematikus alkotását is útba ejtjük, de ami a legfontosabb, hogy együtt eredünk nyomába azoknak az összefüggéseknek, ritka és hétköznapi csodáknak, amik folyamatosan körbevesznek minket, mikor belépünk egy erdőbe.

A túra a malmoktól indul, és ide is érkezik. Időtartama körülbelül 50-60 perc. A programot minden korosztálynak ajánljuk, vezetőnk a csoport életkorának megfelelően alakítja a meséjét.

Előzetes bejelentkezés szükséges.

Bővebb információ és időpont foglalás:
muzeum@orfuimalmok.hu
+3620/319 65 86

Jó túrázást kívánok!