Az immunrendszer szuperhőse a superfood

Superfood az immunrendszer szuperhőse is, hiszen sokkal több és elengedhetetlen tápanyagot tartalmaznak, mint társaik. Rengeteg olyan zöldség és gyümölcs van a világon, amelyek hosszútávú fogyasztása megalapozza az egészséges immunrendszer működését.

A szuperételek szakértője, Varga István, a Nyers Séf, akinek szuper receptjei kiváló kiindulópontot nyújthatnak a szuperételek megismerésére, de lássuk csak, mi az a superfood.

Na már most az elején érdemes leszögezni, hogy nincs semmi diszkriminatív abban, ha egy zöldség, gyümölcs vagy a gabonafélék közül némelyek erősebbek, szuperebbek a többinél, hiszen mindegyikük tápanyagokkal, vitaminokkal van tele, azonban vannak olyan típusok, amelyek sokkal több szükséges tápanyagot tartalmaznak, mint társaik.

Mielőtt mélyebben kiveséznénk, hogy melyek ezek az ételek, kicsit nézzük át, hogy mi is az a szuperétel.

A szuperétel kifejezést azokra az élelmiszerekre szoktuk használni, amelyek tápanyagokban dúsak, és jótékony hatással van fogyasztásuk az emberi szervezetre, így nem csak a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozik e kifejezés. Ezek az ételek magasan tartalmaznak fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, esszenciális savakat, aminosavakat, fitokemikáliákat és jó zsírokat, amik elengedhetetlen alkotóelemei ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően tudjon védekezni a külső és belső behatásokkal szemben.

Immunrendszerünk állandó terhelésnek van kitéve, folyamatosan küzdenie kell a baktériumok, bacilusok és vírusok ellen, ehhez pedig szükséges a megfelelő támogatás, amit a megfelelő étkezés nélkül képtelenség biztosítani. Ha nem étkezünk egészségesen, akkor folyamatos betegségeknek leszünk kitéve, immunrendszerünk legyengül, nem lesz képes felvenni a harcot a kórokozókkal szemben. A szuperételek a többi étellel szemben hatásosabbak ezekben a folyamatokban, hiszen nagyobb mennyiségben találhatóak meg belőlük azok a tápanyagok, ami az egészséges immunrendszer működéséhez szükségesek.

Nem mindegy, hogy honnan szerezzük be ezeket az ételeket: mindenképpen természetesnek kell lenniük, hiszen a permetszerek, különböző tápoldatok tartalmazhatnak például hormonokat, amik a szervezetünkbe kerülve egyáltalán nincs jó hatással, sokkal károsabbak, mint azt lapból gondolnánk. Ezért fontos arra odafigyelni, hogy honnan szerezzük be a szuperételeket.

Áfonya, immunrendszer

Szuperételek (nem teljes) listája

Ha már elsőként emlegettük a gyümölcsöket és zöldségeket, nézzük meg melyek azok, amelyek erősebbek a társaiknál.

Rákos sejtek mindennap kialakulnak az emberi szervezetben, azonban ahhoz, hogy ezekkel könnyebben felvehesse a harcot, antioxidánsokat kell ennünk. Ilyenek például a bogyós gyümölcsök, amelyek magas antioxidánsokkal vannak tele, így azok fogyasztása nagyban segíti a szervezetünket a rákos sejtek leküzdésében.
A legmagasabb antioxidánst tartalmazó bogyós gyümölcs az áfonya, melynek színét antocianin pigmentek alkotják, amely nem csak az immunrendszer támogatására van hagy hatással, de olyan betegségekkel is felveszi a harcot, mint a cukorbetegség vagy az Alzheimer-kór.

Citrusfélék, immunrendszer

A kivi például kitűnő rost és C-vitamin forrás, a szamóca magas kálium tartalommal rendelkezik, az avokádó magnéziumban, káliumban, telítetlen zsírokban, C-, E-, és K-vitaminokban, valamint folsavban gazdag étel, a citrusfélék szintén magas C-vitamin források, így az áfonya mellett érdemes ezekből is rendszeresen fogyasztani.

A zöldségek közül érdemes kiemelni a fokhagymát, amely A-, B-, C- és E-vitaminokat tartalmaz, a sárgarépa magas béta-karotinnal rendelkezik, a kelbimbó szénhidrátokban erős, a káposzta A-, C-, és K-vitaminban magas, az édesburgonya szintén magas A- és C-vitaminokban, valamint az édesköményt is érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen C-vitamin tartalma mellett anetolban is kiemelkedően gazdag élelmiszer.

A gabonafélék közül is érdemes néhányat kiemelni, amelyek szupererővel rendelkeznek. Ilyen például a bulgur, amely magas rosttartalmával és vitaminjaival támogatja a szervezetet, a búzafűfélék vas, kalcium, és magnézium segítségével erősítik az immunrendszert a védekezésben, a quinoa B-, C- és E-vitaminokkal járul a szervezetünk megfelelő működéséhez, a köles foszfor-, kalcium-, magnézium, szilícium- és vastartalma miatt fontos, hogy rendszeresen fogyasszuk.

egészséges ételek, immunrendszer

A lista a teljesség igénye nélkül sorolja fel a szuperételeket, amelyekkel támogathatjuk az immunrendszerünk megfelelő működését a mindennapi behatásokkal szemben. A szuperételek mindennapi fogyasztása az egészséges életmód egyik alapvető feltétele, amely nélkül esélytelen a szervezetünk megfelelő védekezőképességének fenntartása, ez pedig rengeteg problémát szülhet. Állandóan ki vagyunk téve különféle baktériumoknak, vírusoknak, és ha nincs megfelelő tápanyag a szervezetünkben, folyamatosan betegek leszünk, nem csak vírusokkal fertőződünk meg, de tartósabb, hosszútávú problémákat is kiválthatnak ezen tápanyagok hiánya.

A szuperételek tehát elengedhetetlen forrásai a mindennapi életünkhöz, a hosszantartó egészségünk megőrzéséhez, így érdemes erre nagyobb figyelmet fordítani az átlagnál, hiszen az egészséges életmóddal hosszú, tartalmasabb életet élhetünk.